A Sony megteremtené a digitális klónunk, hogy az játsszon helyettünk

2021 / 04 / 21 / Felkai Ádám
A Sony megteremtené a digitális klónunk, hogy az játsszon helyettünk
Míg bizonyos, főleg monoton, de kötelező tevékenységek közben a mesterséges intelligencia által nyújtott segédlet könnyedén magyarázható, a videójáték elvileg nem ebbe a körbe tartozik.

Ezért elsőre bizarrnak is tűnhet az a jövőkép, amit a Sony most benyújtott szabadalma előrevetít: vagyis egy olyan „játékos-automatapilóta” megteremtése, amely a mi stílusunk alapján nyomul előre, legyen szó offline vagy akár online játékokról. A dolog úgy festene, hogy a felhasználó kap egy alapértelmezett „gameplay-profilt”, amely kezdetben általános viselkedésmintákat tartalmaz. Ezután a mesterséges intelligencia figyeli a tevékenységünket a játékokban, és a beérkező információ alapján ezt a generikus klónt a képünkre formázza. Magyarán egy mesterséges intelligencia monitorozza, hogy miként játszunk, majd ez alapján létrehoz egy digitális másolatot, ami nélkülünk, de a mi stílusunkban halad tovább a játékokban.

Kérdés persze, hogy ez miért lehet jó? A Sony elképzelése szerint a digitális játékos képes lesz boldogulni ott is, ahol nekünk az adott játék már túlságosan is nehéz, de előfordulhat az is – különösen a mai, hatalmas nyitott világú játékoknál –, hogy a monoton, de időigényes küldetéseket egyszerűen rábízzuk a gépre. Egyébként ez igazán érdekes lehet a gyakorlatban, amikor a kiadók különböző pénzért megvásárolható előnyöket kínálnak, amivel lefaraghatunk az időrabló, üres küldetésékből, melyeket viszont ezután akár a mesterséges intelligencia is teljesíthet helyettünk. A másolat pedig azért a mi stílusunkat utánozza, hogy egy-egy játékot jó szívvel és nyugodtan bízzunk rá. Fontos megemlíteni azt is, hogy a digitális klónunk magától is fejlődőképes, ha például elakad valahol, akkor az online útmutatókban magától is képes lesz utánanézni annak, miként kell egy-egy feladatot teljesíteni.

Mindez eliminálná a multiplayer játékok egyik legnagyobb átkát is, tehát hogy nem lehet őket felfüggeszteni – mostantól ugyanis ha valamiért fel kell ilyenkor állnunk az asztal mellől, akkor a karakterünket átvenné az automata, és így a barátainkkal együtt folytatná a játékoat, amíg mi elvégezzük az adott dolgunk. Felmerült az is, hogy valamilyen módon jelzésre kerüljön, ha egy-egy játékban igénybe vettük a mesterséges intelligencia által kínált segítséget.

A Sony egyébként 2019 végén hozott létre egy új szervezetet a mesterséges intelligencia kutatása céljából, és a Sony AI-nak Japánban, Európában és az Egyesült Államokban egyaránt vannak irodái. A vállalat pedig több játékos-asszisztens rendszert is levédetett mostanában a PlayStation 5-höz, például a Microsoft Cortanájának mintájára készült chatbotot, valamint egy audio asszisztenst, amely szintén a játékbeli célok teljesítésében segíthet. Bizonyos játékokhoz pedig már most elérhető egy szakaszonkénti segítőrendszer ezen a konzolon, amellyel játék közben, de abból nem kilépve kaphatunk videós segítséget egy-egy objektum kapcsán.

(Kép: Flickr/Arnon Dror)

További cikkek a témában:

Európában a jövőben sem lesz a kínaihoz hasonló társadalmi kreditrendszer egy kiszivárgott tervezet szerint A dokumentum szerint, mely a jövő héten bemutatandó Fehér Könyv alapját képezi, az Európai Bizottság szigorúan korlátozná a mesterséges intelligencia rendszerek használatát. A tervezetnek azonban van néhány gyenge pontja is a szakértők szerint.

Ha szeretjük a madarakat, akkor kiránduláshoz mindenképp töltsük le ezt az applikációt 3000 fajt tudunk beazonosítani énekhang alapján a segítségével.

A játékfejlesztők már közvetlenül az agyunkba szeretnének látni A valóság "laposnak, színtelennek, homályosnak" fog tűnni ezekhez az élményekhez képest.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.