A Sony megteremtené a digitális klónunk, hogy az játsszon helyettünk

2021 / 04 / 21 / Felkai Ádám
A Sony megteremtené a digitális klónunk, hogy az játsszon helyettünk
Míg bizonyos, főleg monoton, de kötelező tevékenységek közben a mesterséges intelligencia által nyújtott segédlet könnyedén magyarázható, a videójáték elvileg nem ebbe a körbe tartozik.

Ezért elsőre bizarrnak is tűnhet az a jövőkép, amit a Sony most benyújtott szabadalma előrevetít: vagyis egy olyan „játékos-automatapilóta” megteremtése, amely a mi stílusunk alapján nyomul előre, legyen szó offline vagy akár online játékokról. A dolog úgy festene, hogy a felhasználó kap egy alapértelmezett „gameplay-profilt”, amely kezdetben általános viselkedésmintákat tartalmaz. Ezután a mesterséges intelligencia figyeli a tevékenységünket a játékokban, és a beérkező információ alapján ezt a generikus klónt a képünkre formázza. Magyarán egy mesterséges intelligencia monitorozza, hogy miként játszunk, majd ez alapján létrehoz egy digitális másolatot, ami nélkülünk, de a mi stílusunkban halad tovább a játékokban.

Kérdés persze, hogy ez miért lehet jó? A Sony elképzelése szerint a digitális játékos képes lesz boldogulni ott is, ahol nekünk az adott játék már túlságosan is nehéz, de előfordulhat az is – különösen a mai, hatalmas nyitott világú játékoknál –, hogy a monoton, de időigényes küldetéseket egyszerűen rábízzuk a gépre. Egyébként ez igazán érdekes lehet a gyakorlatban, amikor a kiadók különböző pénzért megvásárolható előnyöket kínálnak, amivel lefaraghatunk az időrabló, üres küldetésékből, melyeket viszont ezután akár a mesterséges intelligencia is teljesíthet helyettünk. A másolat pedig azért a mi stílusunkat utánozza, hogy egy-egy játékot jó szívvel és nyugodtan bízzunk rá. Fontos megemlíteni azt is, hogy a digitális klónunk magától is fejlődőképes, ha például elakad valahol, akkor az online útmutatókban magától is képes lesz utánanézni annak, miként kell egy-egy feladatot teljesíteni.

Mindez eliminálná a multiplayer játékok egyik legnagyobb átkát is, tehát hogy nem lehet őket felfüggeszteni – mostantól ugyanis ha valamiért fel kell ilyenkor állnunk az asztal mellől, akkor a karakterünket átvenné az automata, és így a barátainkkal együtt folytatná a játékoat, amíg mi elvégezzük az adott dolgunk. Felmerült az is, hogy valamilyen módon jelzésre kerüljön, ha egy-egy játékban igénybe vettük a mesterséges intelligencia által kínált segítséget.

A Sony egyébként 2019 végén hozott létre egy új szervezetet a mesterséges intelligencia kutatása céljából, és a Sony AI-nak Japánban, Európában és az Egyesült Államokban egyaránt vannak irodái. A vállalat pedig több játékos-asszisztens rendszert is levédetett mostanában a PlayStation 5-höz, például a Microsoft Cortanájának mintájára készült chatbotot, valamint egy audio asszisztenst, amely szintén a játékbeli célok teljesítésében segíthet. Bizonyos játékokhoz pedig már most elérhető egy szakaszonkénti segítőrendszer ezen a konzolon, amellyel játék közben, de abból nem kilépve kaphatunk videós segítséget egy-egy objektum kapcsán.

(Kép: Flickr/Arnon Dror)

További cikkek a témában:

Európában a jövőben sem lesz a kínaihoz hasonló társadalmi kreditrendszer egy kiszivárgott tervezet szerint A dokumentum szerint, mely a jövő héten bemutatandó Fehér Könyv alapját képezi, az Európai Bizottság szigorúan korlátozná a mesterséges intelligencia rendszerek használatát. A tervezetnek azonban van néhány gyenge pontja is a szakértők szerint.

Ha szeretjük a madarakat, akkor kiránduláshoz mindenképp töltsük le ezt az applikációt 3000 fajt tudunk beazonosítani énekhang alapján a segítségével.

A játékfejlesztők már közvetlenül az agyunkba szeretnének látni A valóság "laposnak, színtelennek, homályosnak" fog tűnni ezekhez az élményekhez képest.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.