A számtan-, geometria- és fizikaleckét is megoldja már a Google

2023 / 11 / 02 / Pőcze Balázs
A számtan-, geometria- és fizikaleckét is megoldja már a Google
A világ legnépszerűbb keresője és a hozzá kapcsolódó Google Lens alkalmazás mostantól olyan összetett területeken is tudja segíteni a diákokat és a szüleiket, mint a trigonometria vagy a fizika. Ráadásul képekkel, videóval és szöveggel is feladhatjuk a rendszernek a leckét.

A TechCrunch-on olvasható hír szerint elég beírnunk egy egyenletet a keresőmezőbe, vagy ráirányítani a Google Lens alkalmazásban a mobilunk kameráját, és már meg is kapjuk a helyes választ - sőt, az oda vezető utat is. A szoftver ugyanis azzal is segíti a tanulni vágyókat, hogy elmagyarázza, hogy hogyan kell kiszámolni egy-egy feladatot. A blogposztjukban említett feladványban egy biciklista 22 m/s sebességről gyorsul 37 m/s-ra két másodperc alatt. A program négy lépésben érteti meg velünk, hogy miért 7.5 m/s² az átlagos gyorsulása.

A geometria eggyel összetettebb probléma, hiszen szavakkal nehezebben írhatóak le a feladatok, így nagyobb kihívást jelentettek a Google mérnökeinek. Ha például egy háromszög két oldalának a hosszát ismerjük, akkor sokkal könnyebb lerajzolnunk azt, mint mindezt elmagyarázni szavakkal - ezért a Lens alkalmazás mostantól képes a feladat ábráinak és szövegének az együttes értelmezésére. Azt ezt lehetővé tevő MUM (multitask unified model) technológiáról tavaly áprilisban írtunk a Rakétán. A TechCrunch-nak nyilatkozva Robert Wong termékfejlesztési vezető ugyanakkor aláhúzta, hogy a geometriai feladatmegoldásokat egyelőre a háromszögek kerületére, területére, a Pitagorasz-tételre, az ismeretlen szögek és oldalhosszak kiszámolására korlátozták. A céljuk ezzel az volt, hogy a legtöbbeket érintő feladványokkal kezdjenek, majd innen bővítsék a rendszer tudását.

A ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI néhány hete egy biciklinyereg átállításának a példáján keresztül mutatta meg, hogy mennyivel egyszerűbb az, amikor nem csak szavakkal, hanem képekkel is tudunk kérdezni egy mesterséges intelligenciától. Ugyanakkor a specializált rendszerektől megbízhatóbb megoldásokat várhatunk, mint az általános chatbotoktól - bár a beszámolók szerint a GPT-4 ilyen téren is előrelépést jelentett az ingyenes ChatGPT alatt működő GPT-3.5-höz képest. "A tesztjeink alapján a pontosságunk nagyon magas" - emelte ki a Google most bemutatott képességeivel kapcsolatban Robert Wong.

Aki ki szeretné próbálni ezt a technológiát, és a tanárral is megbeszélte ezt, az írja be a keresőmezőbe, hogy . Ez egyelőre csak asztali számítógépeken fog működni, a mobilos verziót év végére ígéri a Google. A kereső emellett már ezer témában tartalmaz háromdimenziós modelleket, így például a biológia, kémia vagy csillagászat leckénkhez is igénybe vehetjük a segítségét.

(Borítókép: Joshua Hoehne/Unsplash)


Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Úgy még a Skynetből sem lesz semmi, ha az egész modell még a világhódítás előtt összeomlik.
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.