A szaudi koronaherceg törte fel az Amazon-vezér telefonját?

2020 / 01 / 23 / Pőcze Balázs
A szaudi koronaherceg törte fel az Amazon-vezér telefonját?
A Guardian szerint 2018 májusában Mohammed bin Salman egy olyan videót küldött Jeff Bezosnak, az Amazon alapítójának és vezérigazgatójának, egyben a világ leggazdagabb emberének, ami a WhatsApp egy hibáját kihasználva szerzett meg nagy mennyiségű adatot a telefonjáról. Ez történik, ha a világ leghatalmasabbjai ugyanazokkal a kütyükkel rohangálnak, mint mi.

Andy Warhol dicsérte azt az amerikai tradíciót, amely szerint bizonyos termékekből a leggazdagabbak ugyanazt veszik, mint a legszegényebbek. Ő akkor a Coca-Colára gondolt, amiből ugyanolyat kap egy csavargó, Liz Taylor, és az amerikai elnök. A kütyükkel, ha nem is ugyanez a helyzet, de nagyon hasonló.

Még az elnöknek is iPhone-ja van. Kettő

Barack Obama még egy Boeing-gyártotta különleges Android telefont használt, ami amellett, hogy váltani tudott a polgári és a titkosított mobilhálózatok közt, használhatatlanná tette volna önmagát, ha valaki megpróbálja felnyitni. Donald Trump kevésbé híres az óvatosságáról: eleinte még a Samsung telefonjáról is nehezen mondott le. Ő a Politico szerint végül két iPhone-t használ, az egyikkel csak telefonálni lehet, míg a másikon a Twitter és néhány híralkalmazás várja az elnök ujjainak simogatását. A készülékeket ugyan biztonsági okokból havonta cserélni kéne, de állítólag az elnöknek ez akkora kényelmetlenség, hogy volt, hogy közel fél évig nem váltott újabbra.

És a készülék persze csak a kezdet

Jennifer Lawrence és Kirsten Dunst színésznők is az áldozatai közt voltak 2014 nyarán annak a fiókfeltörési sorozatnak, amelynek eredményeképp közel ötszáz intim fotó került ki hírességek telefonjairól a webre. Ugyan akkor felmerült, hogy az Apple iCloud szolgáltatásával lehet a gond, de később kiderült, hogy egyszerűen kicsalták tőlük a jelszavaikat. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója a saját platformján égett hatalmasat, amikor tavaly egy másik, a cég által használt szolgáltatás hibáját kihasználva rövid ideig átvették az irányítást a fiókja fölött. Mark Zuckerberg pedig, mielőtt a világ pénzügyi és politikai stabilitását féltették volna tőle, azzal is be tudott kerülni a lapokba, hogy szigszalaggal takarja le a gépe kameráját és mikrofonját.


Mohammed bin Salman (középen), tőle balra Jeff Bezos, az Amazon elnöke 2016-ban

Jeff Bezos az állítólagos 2018-as szaudi hackelés után, 2019 elején bejelentette, hogy válik, miután egy bulvárlap megtudta, hogy viszonya van egy televíziós műsorvezetővel. A lap kiadóját Bezos azzal vádolta meg, hogy Donald Trump és a szaudi kormány érdekeit szolgálja azzal, hogy a magánéletéről kellemetlen sztorikat hoz le. Az Amazon-vezért a blogposztja szerint azzal is megzsarolták, hogy ha nem vonja vissza a vádjait, akkor intim fotókat is lehoznak róla.

Mohammed bin Salman nem egy elkésett csomag miatt dühös

Bezos egyben a Washington Post tulajdonosa, a lap pedig sokat foglalkozott a rejtélyes módon, feltehetőleg a koronaherceg megbízásából meggyilkolt újságíró, Dzsamal Hasogdzsi ügyével (aki a Washington Post munkatársa volt). A szaudi külügy természetesen vitatja a Guardian értesüléseit, és abban nem lehetünk biztosak, hogy a teljes igazság rövid időn belül kiderül. Abban viszont bízhatunk, hogy a világ elitje pontosan azokért az appokért rajong, mint mi, ezért mindent meg fognak tenni azért, hogy azok egyre biztonságosabbak legyenek. Vagy sikerül nekik, vagy egyre többen mászkálnak majd egy csak hívásokra képes fekete Boeing telefonnal a zsebükben.

(Fotó: Getty)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.