A szennyvíz is árulkodhat a koronavírusos-fertőzöttek számáról

2020 / 04 / 07 / Perei Dóra
A szennyvíz is árulkodhat a koronavírusos-fertőzöttek számáról
Világszerte több mint tizenkét kutatócsoport elemzi a szennyvizet új adatok kicsikarására a koronavírussal kapcsolatban. Szerintük ugyanis a közösség átfertőződése legkönnyebben a szennyvíz vizsgálatával kivitelezhető, ahogy így egyúttal az is kideríthető, ha a járvány első hullámhegyét követően valahol ismét felbukkan a fertőzés.

Mostanra több elméleten alapuló becslés született arról, hogy valójában mennyien fertőződhettek meg a SARS-CoV-2 vírussal, mivel sehol sem tudnak olyan mennyiségű tesztet elvégezni, amiből fény derülne a valós értékekre. A kíváncsiság ettől függetlenül nem apad, hiszen mindenkit érdekel, hogy eddig mekkora léptéket ért el a járvány, arról nem beszélve, hogy ez az arány a védekezés szempontjából különösen fontos. Az igény tehát adott az adatokra, a megvalósítására pedig nemrégiben érdekes ötlettel álltak elő a kutatók. Világszerte több mint tizenkét kutatócsoport elemzi a szennyvizet új adatok kicsikarására a koronavírussal kapcsolatban. Szerintük ugyanis a közösség átfertőződése legkönnyebben a szennyvíz vizsgálatával kivitelezhető, ahogy egyúttal az is kideríthető, ha a járvány első hullámhegyét követően valahol ismét felbukkan a fertőzés. Eddig Hollandia, az USA, illetve Svédország szennyvizeiben sikerült kimutatni a vírus nyomait - olvasható a Nature magazinban.

A módszer nem újdonság, sőt voltaképpen logikus is, hiszen a szennyvízből számos, a vizelettel, széklettel ürülő fertőzés, illetve annak maradványai kimutathatók.

A holland KWR Vízkutató Intézet mikrobiológusa, Gertjan Medema szerint egy szennyvíztelep több mint egymillió ember szennyvizével is foglalkozhat. A telepre befolyó vízből sokkal pontosabb adatokat lehet kinyerni, mint a ritkás személyi tesztelésekből, illetve ily módon az enyhe és tünetmentes fertőzöttek kilétére is fény derülhet. A mikrobiológus egyébként már több holland szennyvíztelepen kimutatta a vírus örökítőanyagát, és ahogy fogalmazott a Nature munkatársának,

„Az egészségügyi hatóságok csupán a jéghegy csúcsát látják.”

Ám ahhoz, hogy a szennyvízből kiszámítható legyen a populációban jelen lévő fertőzési arány, ismerni kell, hogy a fertőzöttek külön-külön milyen mennyiségben ürítik a vírus RNS-ét székletükkel. Emellett a szakértőknek a minták reprezentatív voltáról is meg kell bizonyosodniuk, hogy azok nem csak egy adott időpillanatot tükröznek, és egészen kis mennyiségű vírusnyomot is kimutathatnak– teszik hozzá az ausztrál Queenslandi Környezet-egészségügyi Szövetség szakemberei, az állam kormányzati tanácsadói a környezeti eredetű egészségügyi kérdésekben.

A kutatócsoport egyúttal kiemeli, hogy bár fontosnak tartják a szennyvíz vizsgálatát, és bíznak a módszer működésében, emiatt mégsem szabad anyagi forrásokat elvonni a személyes tesztektől.

A szennyvíz monitorozását számos esetben hátráltatja, hogy sok egyetemi, intézeti labor a lezárások miatt leállt, emiatt a szükséges kémiai reagensből is hiány van. „Ezt az anyagot használják a klinikai tesztelésekhez is, de már ott is hiány mutatkozik belőle, mi pedig nem szeretnénk tovább rontani a globális helyzetet” – mondja Kyle Bibby, az Indiana-i Notre Dame Egyetem környezetmérnöke. Míg Ana Maria de Roda Husman, a ilthoveni Állami Közegészségügyi és Környezeti Intézet fertőzéskutató szakembere arról beszélt, hogy a mostani intézkedések ugyan elnyomják a járvány terjedését, ám a zárlatok feloldásával az ismét erőre kap. A rutin szennyvíz-ellenőrzés meggyorsíthatja a vírus visszatérésének felfedezését, ezzel figyelmeztetheti a közösségeket a veszély kiújulására . Az intézet munkatársai előzőleg már megfigyelték a szennyvízben a norovírust, a gyermekbénulás és a kanyaró kórokozóit, valamint antibiotikum-rezisztens baktériumok megjelenését is.

Roda Husman és kollégái pedig már kimutatták a SARS-CoV-2 vírusát a Schiphol Reptér és Tilburg város szennyvizében, mindössze négy nappal azt követően, hogy hivatalosan bejelentették az első holland megbetegedést, amelyet klinikai teszt mutatott ki.

A kutatók a vizsgálatok kiterjesztését tervezik mind a tizenkét holland tartomány székhelyére, illetve tizenkét másik helyszínre, ahol eddig nem voltak igazolt megbetegedések. Kutatások szerint a vírus a megfertőződést követő harmadik napon már kimutatható a székletből, vagyis jóval hamarabb az első tünetek jelentkezése előtt, vagy még mielőtt az ember betegség gyanújával orvoshoz fordulhatna. „Akár két hét is eltelhet a megfertőződéstől az orvosi segítséget igénylő tünetek kialakulásáig, azaz a hivatalos diagnózisig” – mondja Tamar Kohn, a svájci lausanni Állami Technológiai Intézet virológusa.

„A szennyvízben talált vírusmaradványok alapján a közegészségügyi hatóságok jó előre elrendelhetnek zárlatokat, így képesek lehetnek korán megfékezni a járvány terjedését.

"Elvégre hét-tíz nap elképesztően nagy különbséget jelent a várható járványhelyzet súlyosságát illetően.” Bibby szerint a korai felismerés mind az egészségügyi, mind a gazdasági károkat jelentősen mérsékelheti, különösen akkor, ha esetleg jövőre is visszatér a járvány. Charles Gerba, az Arizonai Egyetem környezeti mikrobiológusa zárásképp megjegyezte, hogy a kutatók évtizedek óta használnak szennyvizet például a gyermekbénulás elleni vakcina sikerességének felméréséhez. Emellett a szennyvíz a távolságtartás hatékonyságának ellenőrzésére is használható a COVID-19 esetében.

(Fotó: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.