A szingapúri robotzsaruk olyan hatékonyak, hogy egyre többet vetnek be belőlük

2023 / 07 / 17 / Bobák Zsófia
A szingapúri robotzsaruk olyan hatékonyak, hogy egyre többet vetnek be belőlük
Aki az ázsiai országban a Szingapúr-Changi repülőtérre érkezik, könnyen találkozhat a gépesített rendőrökkel, akik szirénákkal és hangosbeszélőkkel utasítják rendre az embereket. A rendőrség hamarosan más helyeken is beveti a robotizált rendfenntartókat.

Szingapúr fejlett technológiai megoldásairól és alacsony bűnözési rátájáról ismert, ahol a rendőrség munkáját évek óta robotok is segítik. 2019-ben két Xavier robot kezdte meg munkáját a köztereken, ahol a rendbontó személyek figyelmeztetése volt az elsődleges feladatuk, valamint a járványidőszak alatt négylábú gépek is járőröztek a parkokban a biztonságos távolságtartás betartására emlékeztetve a lakókat.

A Szingapúr-Changi repülőtéren egy ideje két újabb robotzsaruval futhatnak össze az arra járók, akiket a gépek segítenek probléma esetén, de egyúttal figyelik is őket és a kamerák felvételeit élőben a rendőrség központjába közvetítik. A négyes terminálban április óta szolgáló gépek 170 centiméter magasak, de egy hosszabbítható egységgel és a rajta elhelyezett kamerával akár 2,3 méteres magasságból is szemmel tudják tartani környezetüket. A robotok kijelzővel és mikrofonnal tartják a kétirányú kapcsolatot a hivatalos szervek és a reptér látogatói között: a Channel News Asia leírása szerint az embereknek csak egy gombot kell megnyomniuk a robotokon és máris beszélhetnek a rendőrség képviselőjével.

A gépesített rendfenntartók veszély esetén szirénákkal és hangosbeszélőkkel figyelmeztetnek és adnak utasításokat, így biztosítják a helyszínt a rendőrök kiérkezéséig. A robotok olyan hatékonynak bizonyultak a korábbi tesztek során és az áprilisi alkalmazásuk óta, hogy a szingapúri rendőrség kiterjeszti használatuk körét és júniusi bejelentés szerint az állam más területein is alkalmazzák majd a sci-fibe illő robotzsarukat, hogy fenntartsák a rendezett környezetet és a gép-ember együttműködés jegyében nagyobb teret engedjenek a robotoknak a hétköznapokban.

(Fotó: CNA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.