A szingapúri robotzsaruk olyan hatékonyak, hogy egyre többet vetnek be belőlük

2023 / 07 / 17 / Bobák Zsófia
A szingapúri robotzsaruk olyan hatékonyak, hogy egyre többet vetnek be belőlük
Aki az ázsiai országban a Szingapúr-Changi repülőtérre érkezik, könnyen találkozhat a gépesített rendőrökkel, akik szirénákkal és hangosbeszélőkkel utasítják rendre az embereket. A rendőrség hamarosan más helyeken is beveti a robotizált rendfenntartókat.

Szingapúr fejlett technológiai megoldásairól és alacsony bűnözési rátájáról ismert, ahol a rendőrség munkáját évek óta robotok is segítik. 2019-ben két Xavier robot kezdte meg munkáját a köztereken, ahol a rendbontó személyek figyelmeztetése volt az elsődleges feladatuk, valamint a járványidőszak alatt négylábú gépek is járőröztek a parkokban a biztonságos távolságtartás betartására emlékeztetve a lakókat.

A Szingapúr-Changi repülőtéren egy ideje két újabb robotzsaruval futhatnak össze az arra járók, akiket a gépek segítenek probléma esetén, de egyúttal figyelik is őket és a kamerák felvételeit élőben a rendőrség központjába közvetítik. A négyes terminálban április óta szolgáló gépek 170 centiméter magasak, de egy hosszabbítható egységgel és a rajta elhelyezett kamerával akár 2,3 méteres magasságból is szemmel tudják tartani környezetüket. A robotok kijelzővel és mikrofonnal tartják a kétirányú kapcsolatot a hivatalos szervek és a reptér látogatói között: a Channel News Asia leírása szerint az embereknek csak egy gombot kell megnyomniuk a robotokon és máris beszélhetnek a rendőrség képviselőjével.

A gépesített rendfenntartók veszély esetén szirénákkal és hangosbeszélőkkel figyelmeztetnek és adnak utasításokat, így biztosítják a helyszínt a rendőrök kiérkezéséig. A robotok olyan hatékonynak bizonyultak a korábbi tesztek során és az áprilisi alkalmazásuk óta, hogy a szingapúri rendőrség kiterjeszti használatuk körét és júniusi bejelentés szerint az állam más területein is alkalmazzák majd a sci-fibe illő robotzsarukat, hogy fenntartsák a rendezett környezetet és a gép-ember együttműködés jegyében nagyobb teret engedjenek a robotoknak a hétköznapokban.

(Fotó: CNA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hárommillióan nézték meg a következő James Bond trailerét, ami nem is létezik
A KH Studio sokak vágyát testesítette meg a Henry Cavill főszereplésével készült kamutrailerrel, amit teljes egészében mesterséges intelligenciával hoztak létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.