Robotzsaruk szoktatják megfelelő szociális viselkedésre az embereket Szingapúrban

2021 / 09 / 06 / Bobák Zsófia
Robotzsaruk szoktatják megfelelő szociális viselkedésre az embereket Szingapúrban
A gépek folyamatosan járják a forgalmas utcákat és felszólítják a járókelőket az illegális és nem kívánatos viselkedés beszüntetésére, például arra, hogy tegyék le a cigarettát, emellett jelentenek a központnak is.

Szingapúr az egyik legjobb közbiztonsággal rendelkező ország a világon, köszönhetően a szigorú szabályoknak és kemény büntetéseknek. A hatóságok különösen a drogok forgalmazásával és az illegális fegyverviseléssel kapcsolatban kérlelhetetlenek, a halálbüntetésre ítélt bűnözők nagy része az előbbi tevékenység miatt kerül a bitófára. Ezeken kívül csak két bűncselekmény típus elkövetése jár feltétlen halálbüntetéssel: a gyilkosság és a terrorizmus, bár 2012-ben már enyhítettek valamelyest a szabályokon és bizonyos esetekben enyhítő körülmények szerepét is figyelembe veszik.

A szingapúri lakosok a hétköznapok során nincsenek túl sok veszélynek kitéve, a szingapúri Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban arányaiban nézve 100 000 lakosra 658 bűncselekmény esett. Ez azonban növekvő tendenciát jelent a korábbi időszakhoz képest, mikor az arány csak 100 000/616 volt. Jelenleg a városállam utcáinak történéseit még nem figyeli annyi kamera, mint mondjuk Szöulban, amely egy júniusi felmérés szerint a világ legalaposabban bekamerázott városa, de a kormány egy évtizeden belül a duplájára tervezi emelni a megfigyelőeszközök számát, a jelenlegi több mint 90 000-ről 200 000-re.

A járókelők megfelelő viselkedésére nem csak a kamerák, hanem a folyamatosan járőröző rendőrök is ügyelnek, akik most új segítőtársakat kaptak két robot személyében a HTX (Home Team Science and Technology Agency) és négy másik ügynökség jóvoltából. A Xavierre keresztelt gépek három hétig tesznek majd rendet a környéken, a tesztidőszak alatt a legzsúfoltabb terek környékén utasítják az embereket a szabályok betartására. Elsősorban a dohányzó, az illegálisan árusító, a kerékpárt nem megfelelően leparkoló és a járdán motorral száguldozó személyeket fogják helyreutasítani, valamint azokat a csoportokat, amelyek ötnél több főből állnak, mivel jelenleg csak ennyien tartózkodhatnak egymás közelségében. Ha a robot ezek közül bármelyik tevékenységet észleli, azonnal jelentést küld róla az irányítóközpontba és a kijelzőjén megjelenik a felszólítás a helytelen cselekvés beszüntetésére.

A Xavierek 360 fokos kameráinak felvételeit, amelyek infravörös kiegészítéssel homályosabb és sötétebb körülmények között is használható képet adnak, mesterséges intelligencia rendszerrel elemzik, a felszólító üzeneteket pedig előre elkészített hangfelvétellel vagy a mikrofonon keresztül, élő "adásban" nyomatékosítják. A robotok használata a Lakhatási és Fejlesztési Bizottság tagja, Augustine Tan szerint biztonságos és otthonos környezetet teremthet a lakók számára és jól kiegészíti a járőrök munkáját.

Szingapúrban nem ez az első eset, hogy robotokat vetnek be az emberek megfigyelésére, korábban már megjelent Spot robotkutya és egy guruló egység is a parkokban, hogy a járvány miatti intézkedések betartására szólítsák fel a járókelőket.

(Reuters Fotó: HTX)

További cikkek a témában:

Robotok őrjáratoznak a szingapúri parkokban A Spot robotkutya végre a gyakorlatban is bizonyíthatja a hasznosságát.
Leszerelte a szolgálatból a robotkutyát a New York-i rendőrség A nép nem kedvelte meg a négylábú robotrendőrt, Digidogot. A leszerelés hírének a város polgármestere is nagyon örült.
Tényleg robotforradalmat ébresztett a pandémia? "A robotok valóban arra hivatottak, hogy átvegyék az irányítást az éttermi konyhákban?" Tette fel a kérdést négy éve az Eater magazin. Vajon sikerült ezt megvalósítani az elmúlt négy évben vagy a robotok még mindig 'túl szexik'? És hogyan változtatta meg mindezt a koronavírus-járvány?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.