A tarantula nem szeret utazni, mégis szinte mindenhol ott van – immár azt is tudjuk, miért

2021 / 04 / 25 / Felkai Ádám
A tarantula nem szeret utazni, mégis szinte mindenhol ott van – immár azt is tudjuk, miért
A tarantulák nem szívesen vándorolnak, mégis a Föld nagy részén megtalálhatóak. Végre sikerült tisztázni a látszólagos ellentmondást: nem a pók utazott, hanem a talaj alatta.

A tarantula – sajnos vagy sem – minden kontinensen megtalálható az Antarktikán kívül, holott a nőstények nem szívesen hagyják el az odvaikat, a kis pókok pedig maradnak annak a helynek a közelében, ahol kikeltek, a felnőtt hímek pedig legfeljebb akkor kerekednek fel, amikor nőstényt keresnek maguknak. Magyarán kifejezetten otthonülő póktípusról beszélünk, amelynek fajai azonban szinte mindenhol megtalálhatóak.

A kutatók a fenti paradoxont szerették volna helyretenni, ezért elkezdték vizsgálni a madárpókok felmenőit, és megpróbálták rekonstruálni ezen állatok családfáját is. Mindehhez az RNS-ben megtalálható molekulákra utaló nyomokat használtak fel. Sajnos azonban a tarantulákkal kapcsolatban nem áll túl sok fosszília a rendelkezésre: egy 16 millió éves mexikói fosszília, valamint egy 100 millió éves, Mianmarból származó darab a teljes készlet jelen pillanatban. Azért tehát, hogy kiegészítsék az ezekből a fosszíliákból nyerhető információt, a kutatók a négy tüdős pókokról (ide tartozik a madárpók is) is gyűjtöttek adatokat, mivel ebből a teljes alrendből már sokkal több fosszília maradt fent, mint kizárólag a tarantulák őseiről.

A kutatók ezt követően 29, a madárpókfélék családjába tartozó fajt, valamint 18, egyéb négy tüdős pókok alrendjébe tartozó faj alapján elkészítettek egy családfát, amelynek időbeliségét a fosszíliák segítségével határozták meg, így sikerült beazonosítani a különböző-tarantula „vérvonalakat”, valamint meghatározni, hogy ezeknek az állatoknak az ősei mikor rajzottak szét a világban. Az új tanulmány kapcsán két érdekesség derült ki: először is nem a pókok rajzottak ki, hanem a kontinens alattuk. Az új időrend alapján a madárpókfélék ősei a mai Amerika területén tűntek fel 120 millió évvel ezelőtt, ami akkor még a Gondwana nevű szuperkontinens része volt. Majd 112 millió évvel ezelőtt eljutottak a mai Afrika területére. Olyan 108 millió évvel ezelőtt pedig a tarantulák beköltöztek a mai India területére is. India aztán levált Madagaszkárról, és elindult Ázsia felé, és vitte magával a pókokat is. Ám még mielőtt az indiai utazásra (pontosabban az Indiával történő utazásra) sor került volna, a tarantulák két csoportra szakadtak: az egyik csoport a fákra költözött (falakó madárpókok), a másik pedig a földben található lyukakba (talajlakó madárpókok).

Ázsiában aztán mind a két csoport elterjedt, de a falakó madárpókok csak olyan 20 millió éves lemaradással követték talajlakó társaikat. Ez utóbbi felfedezés pedig rávilágít a tanulmány által megállapított másik újdonságára – tudniillik hogy erre valószínűleg azért kerülhetett sor, mert a falakó madárpókok képesek voltak betölteni egy űrt a helyi ökoszisztémában. Ez pedig azt is jelenti, hogy ez az állat sokkal hatékonyabban alkalmazkodik az új környezetéhez, mint azt korábban feltételezték róla.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Az embernek akár mérgező nyála is lehetne, megvan hozzá mindenünk, ami kell Kialakulhat-e valaha evolúciósan a “mérges ember” igazi méreggel a nyálában? Az új kutatások azt mutatták, hogy az embernek megvan a teljes biológiai eszköztára a méreg előállításához, mint ahogy a világon az összes hüllőnek és emlősnek is.

A közösségi médiát lázban tartja, ahogy a vadászpókok fürtökben özönlenek el egy lakást A videó igazi, el is mondjuk, hogy mi áll a hátterében, és miért nem olyan rossz a helyzet, mint látszik.

Így sző hálót egy pók a Nemzetközi Űrállomáson Már többször is felvitettek pókokat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, hogy megfigyeljék, miként szövik a hálóikat nullgravitációs környezetben. Kiderült, hogy a háló szerkezete megváltozott a várakozásoknak megfelelően, ám nem minden esetben. De miért nem?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.