A telefon rövidesen jelezni fogja, ha a gyerekünk meztelen képet küld vagy kap

2021 / 11 / 13 / Pőcze Balázs
A telefon rövidesen jelezni fogja, ha a gyerekünk meztelen képet küld vagy kap
Az iPhone-ok operációs rendszerének, az iOS-nek a legújabb béta verziójában megjelent egy sokat vitatott megoldás: ha egy gyerek meztelen képet küld vagy kap az iMessage alkalmazásban, akkor a rendszer figyelmeztetni fogja ennek a veszélyeire.

Augusztusban komoly vitákat váltott ki az Apple néhány tervezett újítása, amint arról mi is beszámoltunk a Rakétán. Három gyerekvédelmi intézkedést jelentettek be egyszerre: ismert, gyermekbántalmazást ábrázoló tartalmakat fognak keresni az iPhone-okon; a személyi asszisztensüket, Sirit megtanítják arra, hogy plusz információkkal segítse a témával kapcsolatban keresőket; illetve a fiatalok telefonjain az iMessage nevű üzenetküldő alkalmazásuk meg fogja vizsgálni a csatolt fotókat, és ha meztelenséget lát rajtuk, figyelmeztetni fogja a készülék tulajdonosát.

Sokan nem örültek ezeknek az ötleteknek

A legnagyobb vitát a pedofil tartalmak utáni automatikus keresés váltotta ki. Akadtak, akik azzal vádolták meg Tim Cookékat, hogy "megfigyelő és cenzúrázó" rendszert építenek, sőt, voltak, akik a rettegett "hátsó ajtó" beépítésétől tartottak emiatt. A cég eleinte megpróbálta pontról pontról cáfolni a vádakat, ám végül meghátrált, és elhalasztotta mind a három javaslat bevezetését. Egészen mostanáig.

A MacRumors cikke szerint az iMessage csatolmányok átfésülése bekerült az iOS 15.2 második béta verziójába, vagyis a közeljövőben valószínűleg az összes iPhone-tulajdonos találkozhat majd ezzel. A funkció alapértelmezésben ki lesz kapcsolva, és csak családi fiókok esetén, a gyerekek telefonján kapcsolható be. A lényege, hogy az üzenetküldő program automatikusan, a készüléken magán (vagyis nem a felhőben) megvizsgálja az érkező és kimenő csatolmányokat, és meztelen testeket keres rajtuk. Ha ilyet talál, akkor elhomályosítja, és emlékezteti a felhasználót, hogy nem muszáj azt megnéznie, illetve elküldenie, valamint tanácsokat nyújt azzal kapcsolatban, hogy ilyen helyzetekben hol lehet segítséget kérni. Az Apple ennél a megoldásnál is finomított az eredeti elképzelésein: korábban azt mondták, hogy a tizenhárom éven aluliaknál a szülők azt is beállíthatják, hogy ők maguk kapjanak egy riasztást ilyen esetekben, de jogvédők azzal érveltek, hogy ezzel a bántalmazott gyerekeket veszélybe sodorhatják, így végül visszakoztak.

Pontosan nem tudni, hogy az Apple mikor hozza ki nyilvánosan az iOS 15.2-t, de mivel a második béta verziónál tartanak, ez még eltarthat egy darabig.

(Fotó: Laura Chouette/Unsplash, Apple)

További cikkek a témában:

Feljelent az Apple, ha meztelen képet készítek a kisgyerekemről?

Ezért fontos, hogy letakarjuk a gyerek webkameráját A modern technológiából sajnos nem csupán a fiatalok profitálnak: IT szakértők elmondják, hogyan lehet a gyerekek webkameráinak alapértelmezett beállítása a „kikapcsolt", illetve, hogy ez miért olyan fontos.

Az Instagram MI segítségével igyekszik megóvni a kiskorúakat az őket zaklató felnőttektől A tizenévesek számára ezentúl biztonsági figyelmeztetések jelennek meg, mikor a „gyanús” felnőttek üzeneteket küldenek nekik.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.