A telefon rövidesen jelezni fogja, ha a gyerekünk meztelen képet küld vagy kap

2021 / 11 / 13 / Pőcze Balázs
A telefon rövidesen jelezni fogja, ha a gyerekünk meztelen képet küld vagy kap
Az iPhone-ok operációs rendszerének, az iOS-nek a legújabb béta verziójában megjelent egy sokat vitatott megoldás: ha egy gyerek meztelen képet küld vagy kap az iMessage alkalmazásban, akkor a rendszer figyelmeztetni fogja ennek a veszélyeire.

Augusztusban komoly vitákat váltott ki az Apple néhány tervezett újítása, amint arról mi is beszámoltunk a Rakétán. Három gyerekvédelmi intézkedést jelentettek be egyszerre: ismert, gyermekbántalmazást ábrázoló tartalmakat fognak keresni az iPhone-okon; a személyi asszisztensüket, Sirit megtanítják arra, hogy plusz információkkal segítse a témával kapcsolatban keresőket; illetve a fiatalok telefonjain az iMessage nevű üzenetküldő alkalmazásuk meg fogja vizsgálni a csatolt fotókat, és ha meztelenséget lát rajtuk, figyelmeztetni fogja a készülék tulajdonosát.

Sokan nem örültek ezeknek az ötleteknek

A legnagyobb vitát a pedofil tartalmak utáni automatikus keresés váltotta ki. Akadtak, akik azzal vádolták meg Tim Cookékat, hogy "megfigyelő és cenzúrázó" rendszert építenek, sőt, voltak, akik a rettegett "hátsó ajtó" beépítésétől tartottak emiatt. A cég eleinte megpróbálta pontról pontról cáfolni a vádakat, ám végül meghátrált, és elhalasztotta mind a három javaslat bevezetését. Egészen mostanáig.

A MacRumors cikke szerint az iMessage csatolmányok átfésülése bekerült az iOS 15.2 második béta verziójába, vagyis a közeljövőben valószínűleg az összes iPhone-tulajdonos találkozhat majd ezzel. A funkció alapértelmezésben ki lesz kapcsolva, és csak családi fiókok esetén, a gyerekek telefonján kapcsolható be. A lényege, hogy az üzenetküldő program automatikusan, a készüléken magán (vagyis nem a felhőben) megvizsgálja az érkező és kimenő csatolmányokat, és meztelen testeket keres rajtuk. Ha ilyet talál, akkor elhomályosítja, és emlékezteti a felhasználót, hogy nem muszáj azt megnéznie, illetve elküldenie, valamint tanácsokat nyújt azzal kapcsolatban, hogy ilyen helyzetekben hol lehet segítséget kérni. Az Apple ennél a megoldásnál is finomított az eredeti elképzelésein: korábban azt mondták, hogy a tizenhárom éven aluliaknál a szülők azt is beállíthatják, hogy ők maguk kapjanak egy riasztást ilyen esetekben, de jogvédők azzal érveltek, hogy ezzel a bántalmazott gyerekeket veszélybe sodorhatják, így végül visszakoztak.

Pontosan nem tudni, hogy az Apple mikor hozza ki nyilvánosan az iOS 15.2-t, de mivel a második béta verziónál tartanak, ez még eltarthat egy darabig.

(Fotó: Laura Chouette/Unsplash, Apple)

További cikkek a témában:

Feljelent az Apple, ha meztelen képet készítek a kisgyerekemről?

Ezért fontos, hogy letakarjuk a gyerek webkameráját A modern technológiából sajnos nem csupán a fiatalok profitálnak: IT szakértők elmondják, hogyan lehet a gyerekek webkameráinak alapértelmezett beállítása a „kikapcsolt", illetve, hogy ez miért olyan fontos.

Az Instagram MI segítségével igyekszik megóvni a kiskorúakat az őket zaklató felnőttektől A tizenévesek számára ezentúl biztonsági figyelmeztetések jelennek meg, mikor a „gyanús” felnőttek üzeneteket küldenek nekik.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.