A Telegram továbbra sem fog eltávolítani minden Hamász által közzétett tartalmat

2023 / 10 / 16 / Bodnár Barna
A Telegram továbbra sem fog eltávolítani minden Hamász által közzétett tartalmat
Pavel Durov, a Telegram vezérigazgatója azt mondta, nem törlik az oldalról az ott található „érzékeny, háborús témájú tudósításokat”, ugyanis kritikus információkat tartalmazhatnak, akkor is, ha azokat a Hamász teszi közzé.

Durov pénteki Telegram-bejegyzésében kifejtette, hogy "a Telegram moderátorai és a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusai a nyilvánvalóan káros tartalmak millióit távolítják el a platformról", ugyanakkor az alkalmazásban továbbra is engedélyezni fogják az érzékeny bejegyzéseket, a "háborúval kapcsolatos tudósítások" kategóriájában. A vezérigazgató nem tért ki rá, hogy mit ért pontosan a "nyilvánvalóan káros" és a "háborúval kapcsolatos tudósítás" kifejezéseken, illetve, hogy mi a különbség köztük.

A közösségi platformoknak, például az X-nek (korábban Twitter), a Metának és a TikToknak komoly nehézségeket okoz az erőszakos tartalmak, illetve a háborúval kapcsolatos álhírek és dezinformáció szűrése és moderálása, az oldalakat üzemeltető cégeknek pedig nagy kihívás a szabályozó hatóságoknak való megfelelés. Ennek tükrében különösen merész a Telegram vezetőjének nyilatkozata, amelyben többek között azt is közölte, hogy nagyon könnyű lenne ezeket a tartalmakat eltávolítani a felületről, ezzel azonban azt kockáztatnák, hogy tovább súlyosbítják az amúgy is szörnyű helyzetet, éppen ezért

a Telegram nem fogja leálltani a Hamász által működtetett csatornát sem.

Az izraeli háború rávilágít, hogy mekkora probléma a moderátorok és a moderációs elvek hiánya a Twitternél Még maga Elon Musk is kamuhíreket terjesztő forrásokat ajánlott, majd gyorsan törölte a posztját.

Durov példaként azt az október 10-ei bejegyzést említette, amelyben a Hamász terrorszervezet figyelmeztette az askeloni civileket, hogy hagyják el a területet, ahova az általuk kilőtt rakéták fognak becsapódni. „Ha leállítanánk a Hamász csatornáját azzal vajon életeket mentenénk, vagy csak még több embert veszélyeztetnénk?”, tette fel a kérdést Durov a Telegram-bejegyzésben. A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a Telegram nagyban különbözik a többi közösségi oldaltól, hiszen itt a felhasználók csak azokat a tartalmakat látják, amelyekre feliratkoztak, nem pedig algoritmusok döntik el, hogy az adott bejegyzés hol jelenik meg. Ez alapvetően helytálló kijelentés, azonban figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a Telegram-csatornákon közzétett tartalmakat és videókat – például a Hamász által közzétett erőszakos, sokkoló felvételeket – gyakorlatilag bárki megoszthatja és terjesztheti más csoportokban és felületeken is. Ezért aztán a Telegram szerepe az érzékeny tartalmak terjedésében tagadhatatlanul jelentős, illetve ellentmondásos.

Durov kritikusai szerint a vezérigazgató közleménye és moderálási elvekhez való hozzáállása nagyban köszönhető annak is, hogy a Telegram kimondottan profitált a közel-keleti konfliktusból. Durov ugyanis épp maga tette közzé, hogy két nappal a Hamász által Izrael ellen indított támadások után "több százezer" új felhasználó regisztrált a Telegramra Izraelből és a palesztin területekről egyaránt, illetve azt is hozzátette, hogy a Telegram már a héber nyelvet is támogatja a felhasználói felületen.

(Borítókép: Getty Images/NurPhoto / Contributor)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.