A titkosított csevegőapp sem mentette meg Észak-Európa bűnszervezeteit

2021 / 03 / 11 / Justin Viktor
A titkosított csevegőapp sem mentette meg Észak-Európa bűnszervezeteit
Március 10-én az Europol bejelentette, hogy Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában különféle bűnüldöző szervekkel együtt sikerült feltörniük a SKY ECC csevegőapp titkosítását és így komoly bűnszervezeteket számoltak fel. A SKY ECC cáfolta, hogy az európai bűnüldöző szervek veszélyeztetnék a titkosított üzenetküldő platformot.

Nagyszabású akció

A franciaországi, belgiumi, és hollandiai rendvédelmi szervek és nyomozók már idén február közepén feltörték a körülbelül 240 ezer felhasználóval rendelkező (70 ezer európai és 170 ezer egyéb) Sky ECC nevű titkosított kommunikációra építő csevegőalkalmazást. Mint kiderült, az alkalmazást főképp bűnözők használták a szervezett bűnözés ügyleteinek lebonyolítására. A Europol nyomozói elfogták a Sky ECC-t üzemeltető csoportot, és egyben több mint száz tervezett nagyszabású bűncselekményt sikerül meghiúsítaniuk, a részletes tervek leleplezésével. 

A napvilágra került információs adattömeg ritkán tapasztalható ablakot nyitott az EU több államában és nemzetközi szinten is kiterjedten szervezett bűncselekmények előkészületeibe. Az akció reményt ad a határokon átnyúló szervezett bűnözés felszámolására is. 

Az applikáció felhasználói régebben az EncroChat nevű titkosított telefonhálózatot használták a merényletek tervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére, de azt 2020 júliusában lekapcsolták a hatóságok.

Ezután kezdték el a Sky ECC-t használni, erőszakos bűncselekmények, gyilkossági kísérletek és a már említett kábítószer-kereskedelmi ügyletekhez. Az így tervezett akciókat már természetesen nem fogják végrehajtani. A megfejtett üzenetek közül néhány a közeli jövőben tervezett erőszakos bűncselekményekre vetett fényt, így néhány esetben azonnali intézkedésekre volt szükség - nyilatkozta az az Europol.

Az ENSZ eltitkolta, hogy tucatjával törték fel a szervereit tavaly nyáron A sikeres támadások még tavaly év közepén történtek, az Európában diplomáciai mentességet élvező ENSZ azonban úgy látta jónak, hogy erről még az adatlopásokban érintett magánszemélyeknek sem kell tudniuk. A titok azonban kipattant.

A Sky-ECC válasza

A történtek után a SKY ECC közleményt adott ki, melyben cáfolják, hogy bármely rendőrség bármilyen akcióban bármilyen kommunikációjukat feltörte volna. 

"A SKY ECC platform továbbra is biztonságos marad, és egyetlen engedélyezett SKY ECC eszközt sem sikerült feltörni" - írták az applikáció hivatalos weboldalán.  

"2021. március 8-án az SKY ECC értesítést kapott számos Belgiumban és Hollandiában megjelent cikkről, miszerint a belga és/vagy holland hatóságok feltörték a SKY ECC titkosított kommunikációs szoftvereit. A SKY ECC alapos vizsgálat után fenntartja, hogy minden ilyen állítás hamis. ... Belgiumban és Hollandiában egy adathalász alkalmazást hamisan, SKY ECC márkanév alatt, illegálisan hoztak létre, módosítottak és oldalt feltöltöttek a nem biztonságos eszközökre, és az engedélyezett SKY ECC telefonok biztonsági funkcióit ezekben a hamis készülékekben megszüntették, melyeket aztán jogosulatlan csatornákon értékesítettek" - írta a cég.

Állításuk szerint a SKY ECC-t egyetlen nyomozó hatóság sem kereste meg, a cég pedig így nem is engedélyezett a számukra semmit, illetve nem működött együtt velük a hamis adathalász alkalmazás ügyében. A SKY ECC aktívan nyomoz és jogi lépéseket tett a jogsértő személyekkel szemben, számos jogsérelmet felsorolva az elszenvedett károk között.

(Forrás: MTI, Sky-ECC Kép: SKY-ECC)

Ez is érdekelhet:

Kibertámadás érte az oxfordi koronavírus-kutató labort A laboratórium nyilatkozata szerint a támadás során nem sérültek a klinikai vagy oltóanyag-fejlesztési adatok.

Eljött hát végül a jelszókalipszis, minden idők legnagyobb adatszivárgása, 3,27 milliárd jelszóval A szaksajtó lakonikusan csak minden idők legnagyobb bejelentkezési adatszivárgásának és minden adatszivárgások édesanyjának nevezi a COMB-ot, melynek mérete a bolygó teljes lakosságának 40 százalékára rúg.

Kibervihar Magyarország felett - beszélgetés a KIBEV elnökével, Keleti Arthurral Múlt csütörtökön a délutáni órákban mindeddig példátlan méretű és intenzitású túlterheléses (DDoS) támadás ért több magyarországi vállalatot és szervezetet. A támadást a Magyar Telekom erre létrehozott csoportja észlelte és elhárította, a hátteréről Keleti Arthurral az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (KIBEV) elnökével beszélgettünk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.