Kibertámadás érte az oxfordi koronavírus-kutató labort

2021 / 03 / 03 / Justin Viktor
Kibertámadás érte az oxfordi koronavírus-kutató labort
A laboratórium nyilatkozata szerint a támadás során nem sérültek a klinikai vagy oltóanyag-fejlesztési adatok.

Strubi hack

Az Oxfordi Egyetem múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy kibertámadást szenvedett el az egyik kutatólaboratóriuma, mely részben a COVID-19 tanulmányozását végezte. A támadásra a Forbes magazin vizsgálata derített fényt, mely rámutatott, hogy a hackerek a labor számos rendszeréhez hozzáfértek.

A labor az Egyetem Strukturális Biológiai Osztályának része, és “Strubi” néven ismert. Semmi nem utal arra, hogy a laboratóriumnak vagy kutatásának közvetlen kapcsolata lenne az Oxford Vaccine Group és a Jenner Institute által folytatott Covid-19 elleni vakcina fejlesztésével. Az azonban nem világos, hogy pontosan milyen adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe.

A Forbes megállapítása szerint Alex Holden, a Hold Security nevű kiberbiztonsági cég technológiai vezetője bizonyította a behatolást, aki február 14-én képernyőképeket tett közzé az aktív behatolók által feltört laboratóriumi eszközökhöz való hozzáférésekről. Az sem világos még, hogy az akció az értékes laboratóriumi adatok ellopására vagy a folyamatban lévő kutatások esetleges szabotálására irányult-e.

"Felismertük és elhatároltuk a problémát, és most tovább vizsgáljuk. Nincs hatással egyetlen klinikai kutatásra sem, mivel ezeket nem az érintett területen végzik."

- mondja az Oxfordi Egyetem szóvivője a Forbesnak. 

Fehérje adatok

Oxford megerősítette a Forbes-nak, hogy a feltört számítógépek között szerepeltek a biokémiai minták tisztítóberendezései is, melyek egy része tartalmazta a koronavírus folyamatban lévő kutatásában használt fehérjéket. A Forbes szerint a támadók valószínűleg nem kapcsolódtak egyetlen nemzetállamhoz sem, helyette az illegális piacokon történő értékesítés céljából kerestek értékes kutatásokat.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központja (NCSC), vizsgálatot folytat az ügyben. "Tudunk egy eseményről, amely az Oxfordi Egyetemet érinti, és azon dolgozunk, hogy teljes mértékben megértsük annak hatásait" - mondta az NCSC szóvivője.

Bár közvetlenül nem vettek részt az Oxfordi Egyetem-AstraZeneca vakcina kifejlesztésében, amely az Oxford Vaccine Group és a Jenner Institute szabadalma, a Strubi tudósai komolyan részt vettek a Covid-19 vírus működésének és kárt okozó tényezőinek feltárásában. Ez magában foglalja a potenciális jövőbeli oltóanyagjelöltekről szóló tanulmányokat is. A Strubiban található a Particle Imaging Center, egy „biológiai biztonsági létesítmény” is, amelynek célja az emberi és állati a kórokozó vírusok tanulmányozása.

(Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Újra nekiestek Ukrajnának az orosz hackerek Most egy dokumentum elosztó szolgáltatáson keresztül terjesztettek vírust.

Hackerek támadtak meg egy vízművet, százszorosára emelték a marólúg szintjét Egy távfelügyeleti szoftveren keresztül juthattak be a rendszerbe.

Egy anonim hacker több ezer koronavírusos kutatási anyagot kiszivárogtatott Vajon a koronavírusról szóló kutatásoknak szabadon hozzáférhetőnek kellene lenniük a nyilvánosság számára? Egy hacker szerint igen, aki a törvénnyel sem félt szembemenni, ha ez életeket menthet.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.