A Toyota gyárában harmincezer alkotórészből állítanak elő egy autót

2023 / 07 / 18 / Bobák Zsófia
A Toyota gyárában harmincezer alkotórészből állítanak elő egy autót
A Toyota egészen közelről mutatja be az autógyártási folyamatot.

A Toyota júniusban indította el virtuális gyárlátogatási projektjét, amivel egészen közeli betekintést kaphatunk az autók összeszerelési folyamatába. A Virtual Plant Tour során a cég szerint sokkal alaposabban figyelhetjük meg az egyes fázisok pontos működését, mint egy élőben zajló látogatás alatt és a vizuális információk mellé részletes leírást is biztosítanak, ami további adatokkal teszi érthetőbbé az autógyártás komplex procedúráját.

A virtuális program egészen a kezdetektől kalauzol végig a gépjárművek készítésén át, így azt is láthatjuk, hogy a hatalmas acélhengerekből hogyan alakulnak ki az első karosszéria alkotórészek. Egy-egy henger akár 2,5 kilométer hosszúságú lemezt is tartalmazhat, ami 300 autó elkészítéséhez elegendő a Toyota elmondása szerint. A formák kialakítása gépek feladata, de a tökéletesen sima felszín megalkotása már az emberi képességeken múlik: a dolgozók tapintással érzékelik a legkisebb egyenetlenségeket, majd manuálisan javítják a nem teljesen megfelelő minőségű részeket.

A járművek minden gyártási szakaszban gépről gépre kerülnek, de az egyes fázisok végén mindig humán szakértők végzik az ellenőrzést. A Toyota a hozzáértésnek és a törődésnek ezt a kombinációját monozukurinak hívja, ami a "lelkiismeretes gyártást" jelenti és régóta a cég filozófiájának részét képezi. A monozukuri nem csak a Toyota, hanem más japán gyártók hozzáállására is jellemző, mivel egy tradicionális japán szakmai koncepciót takar.

Az autógyárban az összeállítási folyamat a szigorú ellenőrzésekkel végződik, amelynek során a szakértők 1500 lépésben vizsgálják át a járműveket, a legkisebb karcolások vagy tökéletlenségek után nyomozva. Ha minden jól megy az autók ezután el is indulhatnak a világ minden tája felé a szállítóhajókon, ahol a járműveket olyan szorosan parkolják egymás mellé, hogy csak 10 centiméter választja el őket egymástól oldalról és 30 centiméter elölről-hátulról.

A virtuális gyárlátogatás indításához egyszerűen lefelé kell görgetni az oldalon. A bemutatás angol nyelven zajlik, de a képek magukért beszélnek és külön videókon további információkat is kaphatunk az egyes részfolyamatokról.

(Fotó: Toyota)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.