Ma délután bejelent valamit a NASA az azonosítatlan repülő tárgyakról

2023 / 09 / 14 / Felkai Ádám
Ma délután bejelent valamit a NASA az azonosítatlan repülő tárgyakról
A NASA a saját, UAP-okról, tehát azonosítatlan repülő tárgyakról végzett vizsgálatának eredményéről fog a délután folyamán beszámolni.

A mai beszámolóban a NASA nem titkosított anyagokat vizsgált – a korábbi tájékoztatón elhangzott, hogy a szóba jöhető 800 UAP-észlelés, amely az elmúlt 27 évből származik, körülbelül 2-5 százaléka lehet “anomáliás”.

A mai napon, tehát szeptember 14-én, csütörtökön a NASA nyilvánosságra hozza a régóta várt tanulmány eredményeit a Föld egén észlelt megmagyarázhatatlan repülő tárgyakról.

Az amerikai űrkutatási hivatal tavaly jelentette be, hogy átvizsgálja az UAP-okra vonatkozó bizonyítékokat – ez a betűszó az, amely a hivatalos szóhasználatban felváltotta az "UFO" kifejezést, és amelyet először a Légierő használt, de azóta szinte mindenki – immár a tudományos közösséget képviselő NASA is átvett.

Érdekes az UAP szó evolúciója is, amely Unindentified Aerial Phenomenon-ból, tehát azonosítatlan légi jelenségből lett immár Unindentified Anomalous Phenomenon, vagyis azonosítatlan anomáliás jelenség. A “légi” szó lecserélésére azért volt szükség, mert több észlelt tárgy különlegessége éppen az, hogy nem csak a levegőben, de akár a vízben, sőt az űrben is működik, méghozzá látható teljesítményvesztés nélkül – ez olyan tulajdonság, amelyre a mi jelenleg ismert technológiánk nem képes. Magyarán nincs olyan eszközünk, amely kényelmesen váltana át repülőgépből tengeralattjáróba.

Az UAP téma a NASA segítségével talán megszabadulni látszik korábbi negatív konnotációitól, különösen a tudományos körökben – ennek érdekében tavasszal az űrhivatal már tartott egy konfenreciát:

Lezajlott a NASA első, azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatos konferenciája Igazi “anomáliás” esetből kevés van, de léteznek ilyenek.

Azon a konferencián egy 16 fős független kutatócsoport megosztotta az előzetes megfigyeléseit, és megállapította, hogy a meglévő adatok és a szemtanúk jelentései nem elegendőek a határozott következtetések levonásához, ugyanakkor a jó minőségű adatok szisztematikusabb gyűjtését szorgalmazták. Ez utóbbit kulcsfontosságúnak tartotta az amerikai kormány UAP-kérdést vizsgáló szerve, az AARO is, amely éppen a jelentésekhez alakított ki megfelelő protokollokat és szervezetek/ügynökségek közötti együttműködési útvonalakat.

27 év alatt több mint 800 "megfigyelést" gyűjtöttek össze, amelyek két-öt százalékát tekinthetjük anomáliásnak – hangzott el még a tavaszi konferencián. Anomáliás minden olyan objektum, amely működését a kezelő vagy a maga az érzékelő eszköz nem tud könnyen értékelni, vagy ami “furcsán” viselkedik – fejtette ezt ki Nadia Drake, a kutatócsapat tagja.

A NASA nem minősített anyagokra támaszkodó munkája elkülönül a Pentagon-vizsgálatától, amit tehát az említett AARO vezet – bár a két szervezet koordinálja a tudományos eszközök és módszerek alkalmazásának kérdését. Sőt, az AARO feje, Sean Kirkpatrick maga is részt vett a májusi konferencián, és fel is szólalt. Érdemes itt röviden kitérni a téma másik idei szenzációjára, David Grusch volt hírszerzőtiszt vallomására, aki szerint valójában az USA-ban zajlik egy titkos program, amely UAP-ok, vagyis “nem humán eredetű” technológiai eszközök begyűjtésére és technológiai visszafejtésére koncentrál. Grusch szerint ilyen programot több nagyhatalom is futtat.

Grusch beszélt Kirkpatrickról is: Grusch állítása szerint ő megpróbálta felvenni a kapcsolatot Kirkpatrickkal, miután megtudta, hogy ő fogja vezetni az AARO-t, és elmondta neki azt is, hogy el tudja igazítani őt azzal kapcsolatban, hogy hol érdemes kutakodni, de Kirkpatrick erre valamiért nem volt kíváncsi.

“Többször is veszélyben éreztem az életem” – mondta az UFO-informátor a Kongresszusnak Lezajlott a kongresszusi meghallgatás az UFO-ügyet robbantó, korábbi hírszerző tiszt panasza kapcsán, és egyre inkább tapintható, hogy mi a probléma az egész eset kapcsán.

Mint a Phys.org írja a mostani esemény kapcsán, “nem valószínű, hogy a csütörtöki jelentés megváltoztatja a lényeget a kérdésben, de végül egy új küldetés kezdetét jelentheti az ügynökség számára”. Magyarán jó eséllyel ma délután sem jelentik be, hogy kis zöld/szürke/bármilyen színű idegen lények látogatják a bolygót. Ha pedig már a fura lényeknél tartunk: a mexikói Kongresszusban épp a héten állítottak ki állítólagos ősi, megkövült idegeneket – erről lentebb írtunk hosszabban:

Földönkívüli múmiákat mutattak be a mexikói kongresszusban Állítólag a maradványok nem részei a földi evolúciónak, és a DNS-ük közel harmada ismeretlen a számunkra.

A NASA a mai sajtótájékoztatót az ügynökség washingtoni központjában tartja, és körülbelül 30 perccel a beszámoló előtt az ügynökség online is közzéteszi a tudományos csapat teljes jelentését, amelynek célja, hogy tájékoztassa a NASA-t arról, hogy a jövőben milyen lehetséges adatok gyűjthetők az UAP természetének és eredetének megvilágítására. A jelentés viszont hangsúlyosan nem a korábbi azonosíthatatlan megfigyelések áttekintése vagy értékelése – ezért földrengető híreket most is kár várni.

Sőt a NASA kicsit el is spoilerezi a mai bejelentést, mert – mint a honlapjukon írják:

“A NASA meghatározása szerint az UAP olyan égi események megfigyelése, amelyek tudományos szempontból nem azonosíthatók repülőgépként vagy ismert természeti jelenségként. Jelenleg korlátozott számú jó minőségű megfigyelés létezik az UAP-ról, ami lehetetlenné teszi szilárd tudományos következtetések levonását a természetükről.”

Magyarul a jelenlegi adatok alapján nem lehet semmiféle definitív következtetést levonni.

A tájékozatón a következő személyek vesznek részt:

  • Bill Nelson, a NASA igazgatója
  • Nicola Fox, igazgatóhelyettes, Tudományos Missziói Igazgatóság, a NASA washingtoni főhadiszállása
  • Dan Evans, a NASA Tudományos Missziói Igazgatóságának kutatási helyettese
  • David Spergel, a Simons Foundation elnöke és a NASA UAP független kutatócsoportjának elnöke

A tájékoztató itt lehet élőben követni délután négytől. A konferenciáról mi is írunk majd egy összefoglalót.

(Kép: Flickr/)


Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
Már készítik a Super Heavy rakétát a Starship közelgő tesztjére
A leendő marsrakétát hamarosan ötödik alkalommal is tesztelik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.