A tudósok jégrobotot küldhetnek egy idegen bolygóra

2021 / 01 / 11 / Justin Viktor
A tudósok jégrobotot küldhetnek egy idegen bolygóra
Pennsylvania Egyetemének tudósai jégből készült robotokkal kísérleteznek. A jégrobotok egy idegen bolygóra érkezve a helyi erőforrásokat felhasználva kijavíthatnák önmagukat, ha meghibásodnának.

Jégrobot

Devin Carroll és Mark Yim, Pennsylvania Egyetemének GRASP laboratóriumából elmondták, hogy a munka még gyerekcipőben jár. Az ötletet az IEEE/RSJ Intelligens robotok és rendszerek címmel megrendezett nemzetközi konferenciáján mutatták be. A kutatók additív és szubtraktív gyártási eljárások alkalmazásával keresték a jégből történő robotok létrehozásának különféle módjait.

A cél egy olyan jégrobot prototípusának elkészítése volt, amely képes önmagát módosítani, újra legyártani, és megjavítani. A kutatók elemekkel és akkumulátorokkal kísérleteztek, és a fő szerkezeti elemek mind jégből készültek. A kezdeti tesztrobot, amelynek súlya 6,3 kiló volt, és amelyet kézzel készítettek, képes volt felfelé gördülni egy 2,5 fokos lejtőn, balra és jobbra kanyarodni, amint az a videóban is látható.

Az új robotokat nem csupán a világűrben lehet majd felhasználni, hanem például az Antarktiszon végzett kutatásokban is.

"Az első robot, amelyet terveztem, villamossággal működött, az ökológusok használhatták fel az erdők felmérésére. A robotok gyártásának egyik kihívása e téren nemcsak az, hogy a robotok drágák, de a természeti elemeknek való kitettség idővel tönkreteszi őket. Mark és én elkezdtük gondolkodni azon, hogy a robotokat a helyben fellelhető anyagokból építsük meg annak érdekében, hogy robusztusabbá tegyük a távoli vagy ellenséges környezetben működő robotrendszereket. Így az a másodlagos cél is teljesülhetne, hogy csökkentsük a rendszer költségeit."

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

"Végül a jégnél állapodtunk meg az így elnyerhető tervezési rugalmasság és a jeges, távoli környezetek iránti felfokozott érdeklődés miatt" - mondta el Devin Carroll, a pennsylvaniai Egyetem robotkutatója és a tanulmány vezető szerzője.

"A klímaváltozás miatt sokan érdeklődnek az Antarktisz és a jégtakarók iránt, míg a NASA és más űrkutatási csoportok a csillagok között kutatnak a jég és a víz után. Ezért a jég volt a leglogikusabb lépés, ha jégből robotot tudnánk építeni."

- tette hozzá Carroll, aki szerint: "Ha jégből robotot tudnánk építeni, akkor talán az segíthetne a jeges bolygók feltárásában és az adatgyűjtésben is."

(Forrás: IEEE Kép: )

Ez is érdekelhet:

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.

Az új robot-ormány könnyebben megfogja a tárgyakat Robot-ormány A tudósok olyan csápszerű robotormányt építettek, melyet érzékenyebbnek tartanak a hagyományos karom vagy kéz alakú robotvégtagoknál, mert működés közben körbetekeri és finoman összeszorítja a tárgyakat, épp úgy,mint egy kígyó vagy az e...

Vajon képesek a robotok absztrakcióra? A robotika és művészet találkozásából kiderülhet A robotika és a művészetek találkozása érdekes keresztútnak ígérkezik, és már régen nem csak a science fiction birodalmába vezet. A kutatók és a művészek egyaránt nagy erőkkel keresik a hagyományos művészetek különböző formáinak határait.

 


Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
Sikeres teszten van túl a SpaceX űrsétákhoz kifejlesztett szkafandere
A várhatóan július végén induló Polaris Down misszió nem csak azért lesz különleges, mert ez lesz az első alkalom, hogy kereskedelmi küldetés ketetében asztronauták űrsétát tesznek, hanem azért is, mert itt vetik be először élesben a SpaceX erre a célra kifejlesztett űrruháját.
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.