A tudósok jégrobotot küldhetnek egy idegen bolygóra

2021 / 01 / 11 / Justin Viktor
A tudósok jégrobotot küldhetnek egy idegen bolygóra
Pennsylvania Egyetemének tudósai jégből készült robotokkal kísérleteznek. A jégrobotok egy idegen bolygóra érkezve a helyi erőforrásokat felhasználva kijavíthatnák önmagukat, ha meghibásodnának.

Jégrobot

Devin Carroll és Mark Yim, Pennsylvania Egyetemének GRASP laboratóriumából elmondták, hogy a munka még gyerekcipőben jár. Az ötletet az IEEE/RSJ Intelligens robotok és rendszerek címmel megrendezett nemzetközi konferenciáján mutatták be. A kutatók additív és szubtraktív gyártási eljárások alkalmazásával keresték a jégből történő robotok létrehozásának különféle módjait.

A cél egy olyan jégrobot prototípusának elkészítése volt, amely képes önmagát módosítani, újra legyártani, és megjavítani. A kutatók elemekkel és akkumulátorokkal kísérleteztek, és a fő szerkezeti elemek mind jégből készültek. A kezdeti tesztrobot, amelynek súlya 6,3 kiló volt, és amelyet kézzel készítettek, képes volt felfelé gördülni egy 2,5 fokos lejtőn, balra és jobbra kanyarodni, amint az a videóban is látható.

Az új robotokat nem csupán a világűrben lehet majd felhasználni, hanem például az Antarktiszon végzett kutatásokban is.

"Az első robot, amelyet terveztem, villamossággal működött, az ökológusok használhatták fel az erdők felmérésére. A robotok gyártásának egyik kihívása e téren nemcsak az, hogy a robotok drágák, de a természeti elemeknek való kitettség idővel tönkreteszi őket. Mark és én elkezdtük gondolkodni azon, hogy a robotokat a helyben fellelhető anyagokból építsük meg annak érdekében, hogy robusztusabbá tegyük a távoli vagy ellenséges környezetben működő robotrendszereket. Így az a másodlagos cél is teljesülhetne, hogy csökkentsük a rendszer költségeit."

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

"Végül a jégnél állapodtunk meg az így elnyerhető tervezési rugalmasság és a jeges, távoli környezetek iránti felfokozott érdeklődés miatt" - mondta el Devin Carroll, a pennsylvaniai Egyetem robotkutatója és a tanulmány vezető szerzője.

"A klímaváltozás miatt sokan érdeklődnek az Antarktisz és a jégtakarók iránt, míg a NASA és más űrkutatási csoportok a csillagok között kutatnak a jég és a víz után. Ezért a jég volt a leglogikusabb lépés, ha jégből robotot tudnánk építeni."

- tette hozzá Carroll, aki szerint: "Ha jégből robotot tudnánk építeni, akkor talán az segíthetne a jeges bolygók feltárásában és az adatgyűjtésben is."

(Forrás: IEEE Kép: )

Ez is érdekelhet:

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.

Az új robot-ormány könnyebben megfogja a tárgyakat Robot-ormány A tudósok olyan csápszerű robotormányt építettek, melyet érzékenyebbnek tartanak a hagyományos karom vagy kéz alakú robotvégtagoknál, mert működés közben körbetekeri és finoman összeszorítja a tárgyakat, épp úgy,mint egy kígyó vagy az e...

Vajon képesek a robotok absztrakcióra? A robotika és művészet találkozásából kiderülhet A robotika és a művészetek találkozása érdekes keresztútnak ígérkezik, és már régen nem csak a science fiction birodalmába vezet. A kutatók és a művészek egyaránt nagy erőkkel keresik a hagyományos művészetek különböző formáinak határait.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.