A Twitter azt szeretné, hogy az emberek civilizáltabban beszélgessenek egymással a platformon

2021 / 10 / 08 / Bobák Zsófia
A Twitter azt szeretné, hogy az emberek civilizáltabban beszélgessenek egymással a platformon
Még egy olyan új funkciót tesztelnek az oldalon, amely a negatív hangvételű válaszok számát igyekszik csökkenteni, de egyelőre még a cég számára sem egészen világos, hogy pontosan melyik üzenet válthat ki olyan intenzív reakciókat, ami szükségessé teheti a figyelmeztetést.

A Twitter, mint mindegyik közösségi média platform, az ötletek megosztására alkalmas felületnek és szabad, mindenki által hozzáférhető kommunikációs csatornának indult, azonban a közzétett üzenetek gyakran a kelleténél talán intenzívebb, vagy éppen negatívabb reakciókat váltanak ki, a sokszor meggondolatlan kommentek pedig olyannyira megszaporodtak az oldalakon, hogy a platform már a sokadik újítással próbálkozik, ami gátat szabhat az elharapódzó vitáknak.

A Quote Tweet funkciót még 2020-ban tesztelték, ennek lényege az lett volna, hogy rávegye az embereket, hogy csak olyan tartalmat osszanak meg, amellyel előtte alaposabban megismerkedtek, vagy legalább saját véleményük van róla, de a próbálkozás kudarcba fulladt.

Egy másik, májusban indított kísérletben egy felugró üzenet figyelmeztette a tweet íróját arra, hogy gondolja át a mondanivalóját, amennyiben az algoritmus bizonyos sértő szavakat, kifejezéseket detektált a szövegben. Ez a próba valamivel sikeresebben zárult, a tesztidőszak alatt a cég elmondása szerint 11%-kal csökkent a durva hangnemben kritizáló és bántó üzenetek száma.

A Twitter üzemeltetői azonban úgy döntöttek, hogy az eddigi erőfeszítések kevésnek bizonyultak és továbbra is szükséges a külső kontroll bevezetése a felhasználók pszichológiai jóléte érdekében, ezért megkezdték a szűk körű tesztelését annak az egyelőre névvel nem rendelkező funkciónak, ami az intenzív vitákra próbálja lelkileg felkészíteni az üzenetek küldőit.

Amennyiben az oldal bejegyzéseit ellenőrző algoritmus olyan téma megjelenését érzékeli, ami az előzetes tapasztalatok szerint hajlamos erőteljes reakciókat és sarkos megjegyzéseket kiváltani az emberekből, akkor az üzenet alatt megjelenít egy figyelmeztetést, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a kialakuló beszélgetés intenzív hangvételű lehet ("Heads up. Conversations like this can be intense."). Amennyiben valaki beszállna a beszélgetésbe egy tweettel, azt külön üzenetben emlékezteti a civilizált viselkedés jelentőségére és három olyan szabályra, ami a Twitter szerint fontos egy párbeszéd során:

  • a tiszteletteljes kommunikációra
  • a tények ellenőrzésének fontosságára
  • az egymástól eltérő szempontok és vélemények értékére

Az új funkciót egyelőre Androidon és iOS-en tesztelik, de a Twitter elmondása szerint egyelőre lehetnek hibák a rendszerben, mivel még ők is csak most kezdik felmérni a terepet ezzel kapcsolatban és nem mindig egyszerű eldönteni, hogy melyik téma válthatja ki azokat a reakciókat, amelyek igénylik a figyelmeztetés megjelenését. A cég ennek felmérésére nem csak a téma jellegét, hanem az üzenet szerzőjének és a válaszadóknak a kapcsolatát is figyelembe fogja venni.

(Techcrunch, Fotó: Twitter)

További cikkek a témában:

Értelmesebb párbeszédet szeretett volna a Twitter, de ez csak félig jött össze A platform visszavon pár újítást, amelyekkel értelmesebb párbeszédre sarkallta volna a felhasználóit. Egy húzásuk azonban, úgy tűnik, bevált.
Kitálalt a volt facebookos termékmenedzser a szenátorok előtt Frances Haugen korábban felvállalta, hogy ő szivárogtatott ki információkat a sajtónak. Most komoly vádakat fogalmazott meg a meghallgatásán.
Tudták, mégis letagadták, hogy lelki problémákat okoz a tiniknél az instázás Egy kiszivárgott belső kutatás alapján a Facebooknál rég tisztában vannak ezzel.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.