Értelmesebb párbeszédet szeretett volna a Twitter, de ez csak félig jött össze

2020 / 12 / 17 / Felkai Ádám
Értelmesebb párbeszédet szeretett volna a Twitter, de ez csak félig jött össze
Az nem meglepő, hogy a közösségi média platformjai különböző technológiai megoldásokkal sarkalnák a felhasználókat arra, hogy elhagyják a káros kommunikációs formákat.

Ugyanakkor elég tanulságos, hogy ezek közül mi válik be, és mi nem. Az Egyesült Államokban nemrég lezajlott választások pedig több ilyen módosítást is időszerűvé tettek, de a Twitter például most az adatok birtokában elismeri, hogy ezek egy része nem vált be sajnos.

A Twitter idén bevezetett változásai a „Retweet” funkciót érintették, tehát azt, hogy mások posztjait miként tudjuk megosztani. A Retweet addig a pontig úgy történt, hogy a megfelelő gombra kattintva alapból simán csak megosztottuk az üzenetet. Az idén életbe lépett két változás ezt úgy módosította, hogy a gomb megnyomása után az alap megosztási lehetőség a Quote Tweet, vagyis a tweet idézése. Tehát nem csak megosztom az adott tartalmat, de én magam is megnyilvánulok azzal kapcsolatban. A másik változás a hivatkozott újságcikkekkel volt kapcsolatos, ennek megosztásakor a Twitter rákérdezett, hogy a funkció használata előtt esetleg nem szeretném-e elolvasni a cikket.

Most viszont a Twitter némi adat birtokában úgy döntött, hogy az alapként megjelenő „Quote Tweet” megoldást visszavonja, és megosztás a régi módon fog történni innentől. Ennek oka pedig, hogy a vállalat saját bevallása szerint sem érte el ezzel a kívánt hatást. A számok nyelvére lefordítva a megosztott tweethez írt hozzászólások 45 százaléka egyetlen szót tartalmazott, 70 százalékuk pedig kevesebb mint 25 karakterből állt. A Twitter lényege persze valahol a gondolatok relatíve tömör kifejezése (bár a közelmúltban a lehetséges karakterszámot is megemelték, ami heves ellenállást váltott ki ugyan pár felhasználónál, de ez a változás végül maradt), ám a pár szavas hozzáfűznivaló nyilván nem fog elmélyült párbeszédet elindítani egy-egy idézet kapcsán. Még rosszabb, hogy a bejegyzések megosztása a Qute Tweet, valamint a sima Retweet együttesének szempontjából körülbelül 20 százalékkal esett vissza. Részletesebben: a Retweet funkciót 23 százalékkal, a Quote Tweetet pedig 26 százalékkal kevesebbet használták. A platform következtetése, hogy sikerült ugyan lassítani a félrevezető információk terjedését, de ez csak a megosztások visszaesésének az árán jött össze.

Ennek ellenére a platform nem tett le azon szándékáról, hogy értelmesebb párbeszédeket provokáljon ki, amit több megoldással kívánnak elérni. Persze ezen megoldások némelyike hatékonyabb, mint a többi. A hatékonyságra példaként a másik új funkciót hozták fel, tehát azt, hogy a hivatkozott cikkek megosztása előtt a Twitter rákérdez arra, hogy nem kívánjuk-e előbb elolvasni azokat. Ez utóbbi – a vállalat közleménye szerint – több olyan megosztáshoz vezetett, amikor a felhasználók a Retweet-gombot immár több információ birtokában (a cikket elolvasva, vagy abba legalább beleolvasva) vették igénybe.

További cikkek a Rakétán:

Fizetős lesz a Twitter? Az ingyenes közösségi oldalak fizetőssé válása vissza-visszatérő pletyka, ám most a Twitter vezérigazgatója személyesen nyilatkozott úgy, hogy vizsgálják egy előfizetői rendszer bevezetésének a lehetőségét. Lehet, hogy a fizetős Twitter lesz az első fecske, amit majd követ a Facebook és a többiek?

A Twittert ért brutális hackertámadás háttere A hackerek egyszerre törtek fel rengeteg, sok követővel rendelkező fiókot. Elon Musk, Joe Biden és Bill Gates is az érintettek közt van. A fiókokat ezután Bitcoin átverésre használták fel. A Twitter most kezdi el összerakni, hogy mi történhetett.

A Vatikán sem érti, miért lájkolt egy női feneket az Instagramon a pápa hivatalos fiókja Natalia Garibotto, brazil bikinimodell egy (a legkevésbé sem egyházi témájú) fotóját lájkolta a Szentatya hivatalos oldala. Egyelőre próbálják kideríteni, hogy mi történhetett.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.