A vártnál is többet költöttek a webáruházakban a fekete pénteken

2023 / 11 / 27 / Pőcze Balázs
A vártnál is többet költöttek a webáruházakban a fekete pénteken
Az Egyesült Államokban majdnem tízmilliárd, világszerte több mint hetvenmilliárd dollárt hagytak ott a vásárlók az internetes áruházakban a fekete pénteken, azaz a múlt pénteki leárazásos akciók keretében.

Amikor nemrég arról írtunk a Rakétán, hogy valójában nem is spórol olyan sokat az ember a fekete pénteken, nem gondoltuk volna, hogy világszinten így is rekordot dönt az e-kereskedelem forgalma. Amint arról beszámoltunk, az akciók egy része, még Magyarország legnagyobb internetes piacterén is, gyakran inkább a jelképeshez közelít. Emellett aggasztó jelenség, hogy az eredetiként megjelenített árak gyakran a megszokottnál magasabbnak tűnnek. Akadt olyan hároméves iPhone modell, aminél 844 ezer forint volt az állítólagos kezdőár, miközben a megjelenésekor, friss telefonként 572 ezer forintba került. Ez a jelenség a törvényhozókat és a hatóságokat is aggasztja. Előbbiek az Európai Unióban előírták, hogy csak akkor lehet egy terméket akciósnak nevezni, ha az ára alacsonyabb, mint az akciót megelőző harminc nap legalacsonyabb ára. Utóbbiak, itthon a Gazdasági Versenyhivatal, bírságokat szabnak ki a nem megfelelően meghirdetett árucikkek miatt.

Ezek után nem lepődtünk volna meg, ha idén novemberben csökken a vásárlási kedv, de nem ez történt.

A TechCrunchon olvasható hír szerint a marketingmegoldásokkal is foglalkozó Adobe úgy látja, hogy 9,8 milliárd dollárt, hét és fél százalékkal többet költöttek online az amerikaiak, mint tavaly, ami meghaladta a szakértői becsléseket. Az infláció ott három százalék, ezért nem csak látszólag, hanem reálértéken is nőttek az eladások. A Salesforce nevű marketingautomatizációs óriás még több, 16,4 milliárd dollárnyi tranzakciót köt a fekete péntekhez Amerikában, hetvenmilliárdot globálisan. Érdekesség, hogy a böngészés és a rendelések nyolcvan százalékban mobilon zajlottak.

Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy vége a gazdasági nehézségeknek, fontos megjegyezni, hogy az USA-ban az úgynevezett BNPL (Buy Now, Pay Later; Vedd meg most, fizesd ki később) vásárlások száma hetvenkilenc százalékkal nőtt 2022-höz képest. Az Adobe adatai alapján ugyanakkor ez még mindig csak a tranzakciók kevesebb, mint egy százaléka, 79 millió dollár a közel tízmilliárddal szemben. Ami viszont jó hír, hogy ötből négy vásárlónak elég volt a hagyományos, lassabb postázás, ami az akciós nap környezeti terheit valószínűleg számottevően csökkenti.

(Borítókép: Jon Cellier/Unsplash)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.