A vártnál is többet költöttek a webáruházakban a fekete pénteken

2023 / 11 / 27 / Pőcze Balázs
A vártnál is többet költöttek a webáruházakban a fekete pénteken
Az Egyesült Államokban majdnem tízmilliárd, világszerte több mint hetvenmilliárd dollárt hagytak ott a vásárlók az internetes áruházakban a fekete pénteken, azaz a múlt pénteki leárazásos akciók keretében.

Amikor nemrég arról írtunk a Rakétán, hogy valójában nem is spórol olyan sokat az ember a fekete pénteken, nem gondoltuk volna, hogy világszinten így is rekordot dönt az e-kereskedelem forgalma. Amint arról beszámoltunk, az akciók egy része, még Magyarország legnagyobb internetes piacterén is, gyakran inkább a jelképeshez közelít. Emellett aggasztó jelenség, hogy az eredetiként megjelenített árak gyakran a megszokottnál magasabbnak tűnnek. Akadt olyan hároméves iPhone modell, aminél 844 ezer forint volt az állítólagos kezdőár, miközben a megjelenésekor, friss telefonként 572 ezer forintba került. Ez a jelenség a törvényhozókat és a hatóságokat is aggasztja. Előbbiek az Európai Unióban előírták, hogy csak akkor lehet egy terméket akciósnak nevezni, ha az ára alacsonyabb, mint az akciót megelőző harminc nap legalacsonyabb ára. Utóbbiak, itthon a Gazdasági Versenyhivatal, bírságokat szabnak ki a nem megfelelően meghirdetett árucikkek miatt.

Ezek után nem lepődtünk volna meg, ha idén novemberben csökken a vásárlási kedv, de nem ez történt.

A TechCrunchon olvasható hír szerint a marketingmegoldásokkal is foglalkozó Adobe úgy látja, hogy 9,8 milliárd dollárt, hét és fél százalékkal többet költöttek online az amerikaiak, mint tavaly, ami meghaladta a szakértői becsléseket. Az infláció ott három százalék, ezért nem csak látszólag, hanem reálértéken is nőttek az eladások. A Salesforce nevű marketingautomatizációs óriás még több, 16,4 milliárd dollárnyi tranzakciót köt a fekete péntekhez Amerikában, hetvenmilliárdot globálisan. Érdekesség, hogy a böngészés és a rendelések nyolcvan százalékban mobilon zajlottak.

Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy vége a gazdasági nehézségeknek, fontos megjegyezni, hogy az USA-ban az úgynevezett BNPL (Buy Now, Pay Later; Vedd meg most, fizesd ki később) vásárlások száma hetvenkilenc százalékkal nőtt 2022-höz képest. Az Adobe adatai alapján ugyanakkor ez még mindig csak a tranzakciók kevesebb, mint egy százaléka, 79 millió dollár a közel tízmilliárddal szemben. Ami viszont jó hír, hogy ötből négy vásárlónak elég volt a hagyományos, lassabb postázás, ami az akciós nap környezeti terheit valószínűleg számottevően csökkenti.

(Borítókép: Jon Cellier/Unsplash)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Egy mechanikus emberszerű dolgozó állt szolgálatba a Nio autógyárában
Egy mechanikus emberszerű dolgozó állt szolgálatba a Nio autógyárában
Az emberi formájú robotok általában rakodási munkát végeznek, de a kínai UBTECH Robotics gépe egy elektromos autókat gyártó cégnél tölti gyakornoki idejét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.