A végső határok elérésére és űrbeli kolóniák építésére tervez robotokat egy cég

2022 / 09 / 17 / Bobák Zsófia
A végső határok elérésére és űrbeli kolóniák építésére tervez robotokat egy cég
A Gitai hamarosan az űrbe küldi legújabb robotkarját, hogy a Nemzetközi Űrállomáson segítse az asztronautákat. Később űrbeli építkezéseken használnák a berendezéseket.

A Gitai japán startup célja, hogy olyan robotikai eszközöket fejlesszen, amelyek az űrben történő építkezéseket segítik elő, a cég szerint ezzel megalapozhatnak egy olyan jövőt, amelyben a jelenlegi űrprogramok legizgalmasabb és legtávolibb céljai, például a más égitesteken való letelepedés, végül megvalósulhatnak. A cég többfajta robotkart is készített már az elmúlt években és ezek közül az S1 demonstrációjára a Nemzetközi Űrállomáson már tavaly októberben sor került - a teszt során az automata üzemmódban működő eszköz a Nanoracks Bishop Légzsilip modulban végzett kétfajta feladatot: az egyik a különféle panelek összeszerelése, a másik kapcsolók és kábelek üzemeltetése volt.

A legújabb berendezés, az S2 robotkar, szintén az ISS Bishop Légzsilipén debütál majd 2023-ban és további feladatok elvégzését, többek között a javításra szoruló alkatrészek cseréjét és eltávolítását, a rugalmas, nehezen kezelhető anyagok igazítását, a kábelek csatlakoztatását és a kettős karhasználaton alapuló rendszer működésének tesztelését kivitelezi majd. A kart a JAXA kísérleti kamrájában már februárban próba alá vetették, de ez lesz az első alkalom, hogy űrben is szolgálatba állítják majd. A Gitai céljai azonban messzebbre mutatnak az ISS szerelési munkálatainak segítésénél, egészen a végső határokig vagyis az űr kolonizálásáig.

A Hold leendő telepeinek vagy a Mars városainak felépítését a cég önállóan működő vagy távolról irányított gépekkel képzeli el, amelyek méghozzá az ilyen jellegű rendszerek, tehát az automata robotkarok költségeinek csak töredékébe kerülnek majd. A Gitai ambíciózus célkitűzése szerint akár a századára is csökkenhetik az üzemeltetési kiadásokat az űrben, ami megnyitná az utat számos újítás előtt és egyúttal elhárítaná, ha nem is a legnagyobb, de az egyik jelentős akadályozó tényezőt jelentő problémát a távolabbra tartó űrprogramok elől, vagyis a csillagászati összegeket, amibe jelenleg egy űrutazás kerül.

Az S2 robotkar technológiai demonstrációján a kart a szerelés mellett arra is használták, hogy bizonyítsa, hogy a segítségével lehetséges az űrben elkapni a műholdakat, és sokféle eszközzel az egyes munkafolyamatok különböző lépéseit is kivitelezték.

(Fotó: NASA)

Szimulált Holdon tesztelték a leendő holdjárót, aminek karjai is vannak A holdjárók tervezésekor már arra is felkészülnek a gyártók, hogy az űreszközöknek időnként egyedül kell építkeznie a Holdon.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.