A világ első AI-kórházában a robotorvosok háromezer beteget látnak el naponta

2024 / 05 / 31 / Felkai Ádám
A világ első AI-kórházában a robotorvosok háromezer beteget látnak el naponta
Amellett, hogy a mesterséges intelligencia kórház néhány nap alatt annyi beteget képes kezelni, mint az emberi orvosok két év alatt, még a különböző egészségügyi vészhelyzeteket, így a járványokat is képes előrejelezni. Ez az egészségügy jövője?

Kína gőzerővel modernizálja az egészségügyi ellátást az első mesterséges intelligencia által működtetett kórházváros kifejlesztésével, ahol a mesterséges intelligencia (MI) orvosok naponta akár 3000 beteget is el tudnak látni. Az állami média által bemutatott, és a Tsinghua Egyetem által kidolgozott kezdeményezés célja, hogy az orvosi konzultációkat fejlesszék azáltal, hogy ezeket az “orvos ágenseket” szimulált környezetben képezik ki. Ezáltal ezek az MI orvosok képesek önállóan fejlődni, így javítva a diagnosztikai képességeiket a valós alkalmazásoknál is.

A mesterséges intelligencia kórház az Agent Hospital koncepciójára épül – amley kettős célt szolgál: az egyik a valódi orvosok és orvostanhallgatók képzése, a másik pedig a mesterséges intelligencia (MI) orvosok fejlesztése és tesztelése.

A virtuális betegek segítségével az orvostanhallgatók különböző betegségeket és azok kezelését gyakorolhatják anélkül, hogy igazi betegeket veszélyeztetnének. Ez lehetővé teszi, hogy a hallgatók magabiztosan fejlesszék diagnosztikai és kezelési képességeiket, csökkentve a hibák kockázatát a valós klinikai gyakorlat során.

A második cél pedig tehát a mesterséges intelligencia orvosok fejlesztése. Az MI orvosok a szimulált környezetben folyamatosan tanulnak és fejlődnek, javítva diagnosztikai és kezelési képességeiket. A Global Times szerint a kórházban dolgozó MI orvosok a MedQA adatkészleten (az amerikai orvosi engedélyezési vizsga kérdései) 93,06 százalékos pontosságot értek el a főbb légzőszervi betegségek diagnosztizálásában. Ezek az intelligens ágensek képesek szimulálni az egész folyamatot a konzultációtól és vizsgálattól kezdve a diagnózison és kezelésen át egészen az utókezelésig. Az egyetemi csapat szerint az MI orvosok néhány nap alatt 10 ezer beteget is képesek kezelni, ami az emberi orvosoknak legalább két évig tartana.

Ráadásul az MI kórházváros képes szimulálni és előrejelezni különböző orvosi helyzeteket, beleértve a fertőző betegségek kitörését, terjedését és a megfékezését is.

A tényleges megvalósításig azonban még hosszú az út: a nemzeti egészségügyi előírások szigorú betartása, a technológia alapos validálása és a hatékony humán-MI együttműködési mechanizmusok kidolgozása ugyanis mind megkerülhetetlen lépések.

(A cikkhez használt kép illusztráció, a DALL-E generálta)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.