A világ legjobb ötletei #6 Napenergia-bárkák, mínusz napi 50 tonna műanyag szennyezés

2020 / 02 / 08 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #6 Napenergia-bárkák, mínusz napi 50 tonna műanyag szennyezés
Noha a mai óceánokat szennyező műanyag hulladék eltávolítása kulcsfontosságú a tengeri ökoszisztémák védelme szempontjából, van valami, ami még ennél is fontosabb: megakadályozni, hogy további műanyag szemét jusson az óceánokba.

A The Ocean Cleanup nonprofit szervezet, amely az óceánokat szennyező műanyag hulladékokkal foglalkozik, új megoldást kínál arra, hogy megakadályozzuk a műanyagok folyók útján történő óceánokba kerülését.

A megoldás egy napenergiával működő működő uszály, mely Interceptor (elfogó, begyűjtő) névre hallgat. A 24 méter hosszú hajó leginkább egy nagy lakóhajóra hasonlít, és egy ívelt úszó-gátat használ a folyóval sodródó lebegő hulladék begyűjtésére. A szemetet, melynek nagy része műanyag, a bárka „szájához” irányítják, amely önállóan és csendesen működik, onnan felkerül egy szállítószalagra, arról pedig a hulladéktárolóba potyog. Az Interceptor nem kevesebb, mint napi, akár 50 tonna hulladékot képes összegyűjteni.

Jelenleg a malajziai Klang-folyó ad otthont az Interceptorok egyikének, ahol csendesen gyűjtögeti a szemetet. A Klang folyó önmagában évente több mint 15 ezer tonna hulladékot szállít a tengerbe, így egyike a világ 50 legszennyezőbb folyójának. A malajziai uszály mellett egy másik szemétvadász Jakartában, a szomszédos Indonézia túlzsúfolt fővárosában állomásozik, míg két másik nemsokára már Vietnámban és a Dominikai Köztársaságban dolgozik.

A The Ocean Cleanup csapata tisztában van azzal, hogy a világtengerekbe kerülő műanyag hulladék 80 százaléka világszerte mindössze 1000 folyó felszínén lebeg a célja felé. Ez az oka annak, hogy a nonprofit szervezet azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy ezeken a vízi utakon mindenütt dolgozzon egy Interceptor szemétgyűjtő uszály.

(Forrás: OptimistDaily Képek: The Ocean Cleanup)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Elon Musk szerint megoldható az emberiséget fenyegető vízhiány
Musk szerint a probléma “nagyon is megoldható”, és úgy tűnik, hogy a lényeget tekintve igaza van. Egy bökkenő azonban akad.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.