A világ legjobb ötletei #6 Napenergia-bárkák, mínusz napi 50 tonna műanyag szennyezés

2020 / 02 / 08 / Justin Viktor
A világ legjobb ötletei #6 Napenergia-bárkák, mínusz napi 50 tonna műanyag szennyezés
Noha a mai óceánokat szennyező műanyag hulladék eltávolítása kulcsfontosságú a tengeri ökoszisztémák védelme szempontjából, van valami, ami még ennél is fontosabb: megakadályozni, hogy további műanyag szemét jusson az óceánokba.

A The Ocean Cleanup nonprofit szervezet, amely az óceánokat szennyező műanyag hulladékokkal foglalkozik, új megoldást kínál arra, hogy megakadályozzuk a műanyagok folyók útján történő óceánokba kerülését.

A megoldás egy napenergiával működő működő uszály, mely Interceptor (elfogó, begyűjtő) névre hallgat. A 24 méter hosszú hajó leginkább egy nagy lakóhajóra hasonlít, és egy ívelt úszó-gátat használ a folyóval sodródó lebegő hulladék begyűjtésére. A szemetet, melynek nagy része műanyag, a bárka „szájához” irányítják, amely önállóan és csendesen működik, onnan felkerül egy szállítószalagra, arról pedig a hulladéktárolóba potyog. Az Interceptor nem kevesebb, mint napi, akár 50 tonna hulladékot képes összegyűjteni.

Jelenleg a malajziai Klang-folyó ad otthont az Interceptorok egyikének, ahol csendesen gyűjtögeti a szemetet. A Klang folyó önmagában évente több mint 15 ezer tonna hulladékot szállít a tengerbe, így egyike a világ 50 legszennyezőbb folyójának. A malajziai uszály mellett egy másik szemétvadász Jakartában, a szomszédos Indonézia túlzsúfolt fővárosában állomásozik, míg két másik nemsokára már Vietnámban és a Dominikai Köztársaságban dolgozik.

A The Ocean Cleanup csapata tisztában van azzal, hogy a világtengerekbe kerülő műanyag hulladék 80 százaléka világszerte mindössze 1000 folyó felszínén lebeg a célja felé. Ez az oka annak, hogy a nonprofit szervezet azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy ezeken a vízi utakon mindenütt dolgozzon egy Interceptor szemétgyűjtő uszály.

(Forrás: OptimistDaily Képek: The Ocean Cleanup)


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.