Amíg mi nem figyelünk, szépen csendben felpörögnek a világ legkülönlegesebb szélerőművei

2020 / 03 / 10 / Perei Dóra
Amíg mi nem figyelünk, szépen csendben felpörögnek a világ legkülönlegesebb szélerőművei
A Kanári-szigeteken felállított prototípus első ránézésre akár egy átlagos szélerőmű, kivitelezői szerint mégsem az. Ráadásul elegendő áramot termel ötszáz háztartás ellátásához.

Közel négy évig tartott, mire sikerült felépíteni és beüzemelni a különleges teleszkópos technológiával tervezett kísérleti turbinát, ami ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a jövőben sokkal könnyebb, gyorsabb, és főként gazdaságosabb lehet a hasonló szélerőművek építése. A kanári-szigeteki Las Palmasba - a sziget legfontosabb kikötőjétől mintegy harminc perc hajóútra - telepített eszköz már most elegendő áramot termel ötszáz háztartás ellátásához.

Öt megawattos teljesítménye már önmagában is figyelemreméltó, de felépítése, illetve beüzemelése még izgalmasabb: az alap és a torony összeszerelése a szárazföldön zajlott, majd a kész alapot ezután vontatóhajókkal harminc méteres mélységbe szállították.

Az alap egyensúlyát tengervízzel biztosították, míg a tornyot teleszkóppal. Juan Manuel Sánchez Herrero bányászmérnök részletesen mesélt az erőműről az Esteyo magazin munkatársának: „ A jelenlegi prototípus két rendszert tömörít: az egyik az alsó alap, ami lehetővé teszi a rendszer ballasztját a tengerfenéken. A másik egy automata emelő rendszer, ami a tornyot és a turbinát a végső helyzetbe tolja. A tengeri környezet nem éppen zökkenőmentes, de a technológia készen áll arra, hogy megbirkózzon a nehézségekkel. A szerkezetet ráadásul rugalmasra tervezték, illetve építették.”

A karbantartási munkák éppen olyanok, mint más szélerőművek esetén, ellenben fejlesztői szerint módszerükkel harmincöt százalékkal csökkenthető a telepítés költsége azon tengeri szélerőművekhez képest, ahol az összeszerelést az erőmű végső helyén végzik.

Ennek tükrében a komplett rendszert úgy alakították, hogy akár tizenkét megawattos turbinákat is elbírjon. (A rendszer piaci bevezetése már folyamatban van.) A tervezők számára ez jelenti a legnagyobb kihívást függetlenül az erőmű méretétől és stabilitásától. José Serna mérnök szerint a legrosszabb, ami történhet, az a stabilitás elvesztése.

"A megemelt részre, ahol a turbina van, elképesztő súly nehezedik, ami a gravitációs központokat is emeli. Ezért esett a választásunk a teleszkópos toronyra. Azzal, hogy levisszük a turbinát, levisszük a terhelést is, és ez a kulcsa annak, hogy garantálni tudjuk az egész szerkezet stabilitását a vízen.”

Amellett, hogy további fejlesztéseken dolgoznak, a fejlesztők folyamatosan keresik az új piaci lehetőségeket: „Először létrehozhatunk egy demonstrációs helyet itt Kanári-szigeteken, mondjuk újabb három-öt szélerőmű felállításával, de akár egy nagyobb kereskedelmi parkban is gondolkodhatunk akár hetven eszközzel. Mivel az offshore technológiák piaca egyelőre lassan mozdul előre, ezért lépésről lépésre kell haladnunk. A jelenlegi koncepcióval létrehozhatunk működőképes szélerőmű parkokat, de valószínűleg legkorábban csak 2024-ben." -teszi hozzá Javier Nieto, a projekt részlegvezetője.

Az angolok sem tétlenkednek

Tavaly októberben Anglia észak-keleti partjainál, a dán Ørsted közreműködésével elkészült a világ legnagyobb tengeri szélerőművének telepítése:

a százhetvennégy darab óriási szélturbinából álló Hornsea-1 már próbaüzemét tölti, és ha minden jól megy, idén már egymillió brit háztartás energiaigényét fedezheti.

A Hornsea-1 a hálózatra termelés kezdetétől a világ első olyan tengeri szélerőműparkja, ami képes lesz több mint 1 GW méretű villamos energia előállítására. Az építkezések 2018 januárjában kezdődtek, több mint nyolcezer alkalmazott bevonásával. Vagyis akárhogy is nézzük, nem tartott soká az első prototípus üzembe helyezése - olvasható a Reneweable Energy World-ben.


Hornsea-1

"A Hornsea-1 valóban megnyitotta a kapukat a tengeri szélerőművek következő generációja előtt. A projekt indításakor a méretek és a szükséges műszaki úttörések megugorhatatlan kihívásoknak tűntek, de az összes résztvevő erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült a megvalósítás."

Mondta Duncan Clark, a Hornsea-1 Ørsted programigazgatója, aki egyúttal megjegyezte, hogy a mintegy százkilencven méter magasba telepített turbinák beüzemelése egyenként tizenkét óráig tartott. A Yorkshire-i partoktól alig százhúsz kilométerre létesített szélfarmon százhetvennégy darab, egyenként hét megawattos, hetvenöt méteres lapátokkal ellátott turbinát állítottak. Az összesen ezerkétszáz MW kapacitás a becslések szerint évente több mint 4,1 terawattóra (TWh) villamos energiát biztosíthat az Egyesült Királyság számára, ami elegendő több mint egymillió brit háztartás éves áramigényének fedezésére. A Hornsea-2 telepílése a tervek szerint 2021-ben indul, ami kár háromszáz turbinából áll, és 1,8 GW névleges termelési kapacitást jelent.

(Fotó: Pixabay, Power-technology.com)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.