Amíg mi nem figyelünk, szépen csendben felpörögnek a világ legkülönlegesebb szélerőművei

2020 / 03 / 10 / Perei Dóra
Amíg mi nem figyelünk, szépen csendben felpörögnek a világ legkülönlegesebb szélerőművei
A Kanári-szigeteken felállított prototípus első ránézésre akár egy átlagos szélerőmű, kivitelezői szerint mégsem az. Ráadásul elegendő áramot termel ötszáz háztartás ellátásához.

Közel négy évig tartott, mire sikerült felépíteni és beüzemelni a különleges teleszkópos technológiával tervezett kísérleti turbinát, ami ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a jövőben sokkal könnyebb, gyorsabb, és főként gazdaságosabb lehet a hasonló szélerőművek építése. A kanári-szigeteki Las Palmasba - a sziget legfontosabb kikötőjétől mintegy harminc perc hajóútra - telepített eszköz már most elegendő áramot termel ötszáz háztartás ellátásához.

Öt megawattos teljesítménye már önmagában is figyelemreméltó, de felépítése, illetve beüzemelése még izgalmasabb: az alap és a torony összeszerelése a szárazföldön zajlott, majd a kész alapot ezután vontatóhajókkal harminc méteres mélységbe szállították.

Az alap egyensúlyát tengervízzel biztosították, míg a tornyot teleszkóppal. Juan Manuel Sánchez Herrero bányászmérnök részletesen mesélt az erőműről az Esteyo magazin munkatársának: „ A jelenlegi prototípus két rendszert tömörít: az egyik az alsó alap, ami lehetővé teszi a rendszer ballasztját a tengerfenéken. A másik egy automata emelő rendszer, ami a tornyot és a turbinát a végső helyzetbe tolja. A tengeri környezet nem éppen zökkenőmentes, de a technológia készen áll arra, hogy megbirkózzon a nehézségekkel. A szerkezetet ráadásul rugalmasra tervezték, illetve építették.”

A karbantartási munkák éppen olyanok, mint más szélerőművek esetén, ellenben fejlesztői szerint módszerükkel harmincöt százalékkal csökkenthető a telepítés költsége azon tengeri szélerőművekhez képest, ahol az összeszerelést az erőmű végső helyén végzik.

Ennek tükrében a komplett rendszert úgy alakították, hogy akár tizenkét megawattos turbinákat is elbírjon. (A rendszer piaci bevezetése már folyamatban van.) A tervezők számára ez jelenti a legnagyobb kihívást függetlenül az erőmű méretétől és stabilitásától. José Serna mérnök szerint a legrosszabb, ami történhet, az a stabilitás elvesztése.

"A megemelt részre, ahol a turbina van, elképesztő súly nehezedik, ami a gravitációs központokat is emeli. Ezért esett a választásunk a teleszkópos toronyra. Azzal, hogy levisszük a turbinát, levisszük a terhelést is, és ez a kulcsa annak, hogy garantálni tudjuk az egész szerkezet stabilitását a vízen.”

Amellett, hogy további fejlesztéseken dolgoznak, a fejlesztők folyamatosan keresik az új piaci lehetőségeket: „Először létrehozhatunk egy demonstrációs helyet itt Kanári-szigeteken, mondjuk újabb három-öt szélerőmű felállításával, de akár egy nagyobb kereskedelmi parkban is gondolkodhatunk akár hetven eszközzel. Mivel az offshore technológiák piaca egyelőre lassan mozdul előre, ezért lépésről lépésre kell haladnunk. A jelenlegi koncepcióval létrehozhatunk működőképes szélerőmű parkokat, de valószínűleg legkorábban csak 2024-ben." -teszi hozzá Javier Nieto, a projekt részlegvezetője.

Az angolok sem tétlenkednek

Tavaly októberben Anglia észak-keleti partjainál, a dán Ørsted közreműködésével elkészült a világ legnagyobb tengeri szélerőművének telepítése:

a százhetvennégy darab óriási szélturbinából álló Hornsea-1 már próbaüzemét tölti, és ha minden jól megy, idén már egymillió brit háztartás energiaigényét fedezheti.

A Hornsea-1 a hálózatra termelés kezdetétől a világ első olyan tengeri szélerőműparkja, ami képes lesz több mint 1 GW méretű villamos energia előállítására. Az építkezések 2018 januárjában kezdődtek, több mint nyolcezer alkalmazott bevonásával. Vagyis akárhogy is nézzük, nem tartott soká az első prototípus üzembe helyezése - olvasható a Reneweable Energy World-ben.


Hornsea-1

"A Hornsea-1 valóban megnyitotta a kapukat a tengeri szélerőművek következő generációja előtt. A projekt indításakor a méretek és a szükséges műszaki úttörések megugorhatatlan kihívásoknak tűntek, de az összes résztvevő erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült a megvalósítás."

Mondta Duncan Clark, a Hornsea-1 Ørsted programigazgatója, aki egyúttal megjegyezte, hogy a mintegy százkilencven méter magasba telepített turbinák beüzemelése egyenként tizenkét óráig tartott. A Yorkshire-i partoktól alig százhúsz kilométerre létesített szélfarmon százhetvennégy darab, egyenként hét megawattos, hetvenöt méteres lapátokkal ellátott turbinát állítottak. Az összesen ezerkétszáz MW kapacitás a becslések szerint évente több mint 4,1 terawattóra (TWh) villamos energiát biztosíthat az Egyesült Királyság számára, ami elegendő több mint egymillió brit háztartás éves áramigényének fedezésére. A Hornsea-2 telepílése a tervek szerint 2021-ben indul, ami kár háromszáz turbinából áll, és 1,8 GW névleges termelési kapacitást jelent.

(Fotó: Pixabay, Power-technology.com)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.