Két egymást követő évben is ugyanaz lett a világ legszennyezettebb városa
2020 / 03 / 16 / perei.dora
Két egymást követő évben is ugyanaz lett a világ legszennyezettebb városa
Az IQ AirVisual, légszennyezettséget vizsgáló svájci cég minden évben összesíti az adatokat, melyek alapján megállapítja, melyik lett a legszennyezettebb város, és úgy tűnik a 'nyertes személyében' nem történt változás az elmúlt évhez képest.

Az IQ AirVisual, légszennyezettséget vizsgáló svájci cég minden évben összesíti az adatokat, melyek alapján megállapítja, melyik lett a legszennyezettebb város: idén, csak úgy mint tavaly Újdelhi kapta a nem éppen kitüntető címet. Világviszonylatban így tehát immáron az indiai főváros másodszorra is a legszennyezettebb levegőjű hely lett a bolygón. Az országról ugyanakkor sokat elmond, hogy a világ harminc legszennyezettebb városa közül huszonegy Indiában található - olvasható a cég közleményében. Az IQ AirVisual munkatársai finomszemcsés anyagok (PM2,5=2,5 mikronos) koncentrációját vizsgálja a városkörnyéki területek levegőjében. A szennyezés súlyosságának megállapításához megmérik, mennyi a két és fél mikrométernél kisebb átmérőjű szálló por a levegőben. Ezek a részecskék rendkívül ártalmasak, bejutnak a tüdő mélyére.

A PM2,5 magas koncentrációja súlyos betegségeket, köztük rákot és szívproblémákat okozhat. Az airvisual.com-on egyébiránt térképeken követhető a Föld levegőminősége, köztünk hazánké is.

Újdelhiben 2019-ben a PM2,5 átlagos éves mennyisége egy köbméternyi levegőben 98,6 volt, ez kétszer több mint Pekingé, ahol az év során átlagosan 42,1 részecske volt egy köbméter levegőben. (Peking a világ kilencedik legszennyezettebb városa.) Újdelhi levegőjének toxikusságát a járművek, az ipari kibocsátás, az építkezéseken keletkező por, a szemétégetőkből felszálló füst és a közeli mezőkről származó, szálló növényi maradványok okozzák.

2019-ben a több mint húszmillió főt számláló főváros lakossága novemberben és decemberben – amikor a szennyezettség szintje elérte tetőpontját– összesen négy napig lélegezhetett mérsékelten szennyezett vagy elégséges minőségű levegőt.

Év végén a hatóságok a légszennyezettség okozta krízist közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánították és kétszer is bezárták az iskolákat. A tanulmány ugyanakkor kitér arra, hogy Indiában javulás volt észlelhető 2019-ben a PM2,5 szintjében az egy évvel korábbi értékekhez képest. Ez többnyire a kedvezőbb meteorológiai körülményeknek, a kormány levegő tisztításáért tett erőfeszítéseinek és a gazdasági lassulásnak köszönhető.

„A fejlődés ellenére India továbbra is komoly légszennyezettségi problémával küzd” – olvasható a tanulmányban.

Már dolgoznak a megoldáson

Az indiai székhelyű Studio Symbiosis Architects szakemberei úgy döntöttek, nem nézik tovább karba tett kézzel siralmas állapotokat, és ingyen vállalták egy, az aerodinamika elvei alapján működő levegőtisztító rendszer megtervezését, melynek látványterve már el is készült:

Az Aũra lényegében légtisztító tornyok hálózata, melyek közül mindegyik szerkezetnek két fő részt terveznek: az egyik a levegő relatív sebességének növelését, a másik pedig a szennyezett levegő tisztítását szolgálná.

A folyamat során a szennyezett levegőből magas sebesség és alacsony hőmérséklet mellett nyomáskülönbség keletkezik, ami segíti a meleg szennyezett levegő eljuttatását a torony felé. Az építészek becslése szerint egy tizennyolc méteres Aũra torony képes naponta harminckét millió köbméter levegőt megtisztítani. A légtisztító rendszert ezen felül kiegészítenék egy autók tetejére szerelhető berendezéssel (Aũra velocity), valamint drónokat (Aũra Falcon) is bevetnének, amelyek a város felett keringenének és mérnék a légszennyezettség szintjét.

(Fotó: Pixabay, Studio Symbiosis Architects)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.