A virtuális valóságban láthatta viszont az anya a három éve halott kislányát

2020 / 02 / 09 / Bobák Áron
A virtuális valóságban láthatta viszont az anya a három éve halott kislányát
A dél-koreai Csank Csi-szunk 2016-ban veszítette el a hétéves lányát, aki egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. Az anya azóta is gyászolja a gyermekét, akinek a nevét és születési dátumát is magára tetováltatta, és egy nyakláncot is csináltatott a csontporából. Három évvel később viszont újra találkozhatott Najeonnal, az erről készült "I met you" (Találkozom veled) című dokumentumfilmet pedig néhány napja bárki megnézheti a Youtube-on.

A Munhwa Broadcasting Corporation február 6-án tette közzé a zavarba ejtő videót, amelyben a gyászoló anya egy VR-szemüveg és kesztyű segítségével újra találkozik az elhunyt gyermekével. A kislány mozdulatait egy gyerekszínésszel rögzítették, akire ráillesztették Najeon digitális képmását, és azt a parkot is lemodellezték, ahova az anyuka és a lánya a valóságban jártak.

A virtuális valóságban megrendezett születésnapi ünnepség egyszerre szomorú, megindító és szürreális, de Csank Csi-szunknak saját bevallása szerint nagyon sokat jelentett a dolog. "Talán ez a földi paradicsom" - nyilatkozta az Aju Business Daily című lapnak. "Újra találkozhattam Najeonnal, aki mosolyogva üdvözölt, és bár nagyon rövid, de nagyon boldog időt töltöttünk együtt. Azt hiszem, valóra vált az álmom, amire mindig is vágytam".

A videó jelenleg, három nappal a közzététele után hat és félmillió megtekintésnél jár a Youtube-on. A legtöbben természetesen meghatódnak a látottakon, mások szerint viszont az halottak ilyen módon való feltámasztása inkább morbid és akár traumatikus élmény is lehet. A videóról beszámoló Futurism idézi Michael Grazianót, a Princeton Egyetem pszichológia professzorát, aki korábban a Dell Technologiesnak nyilatkozott arról, hogy milyen hatással lehet az elhunytak gyászolására a VR-technológia. "Semmi rossz vagy etikátlan nincs ebben" - mondta Graziano, aki szerint a mai kornak már szerves része, hogy digitálisan is emlékezünk a halottakra. A professzor véleménye szerint a halottak digitális emléke már ma is tovább él olyan oldalakon, mint a Facebook, az Instagram vagy a Youtube, "de mivel tudod, hogy az illető elhunyt, elfogadod a virtuális megfelelőjét annak, ami - egy vigasztaló emléknek."


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.