A virtuális valóságban láthatta viszont az anya a három éve halott kislányát

2020 / 02 / 09 / Bobák Áron
A virtuális valóságban láthatta viszont az anya a három éve halott kislányát
A dél-koreai Csank Csi-szunk 2016-ban veszítette el a hétéves lányát, aki egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. Az anya azóta is gyászolja a gyermekét, akinek a nevét és születési dátumát is magára tetováltatta, és egy nyakláncot is csináltatott a csontporából. Három évvel később viszont újra találkozhatott Najeonnal, az erről készült "I met you" (Találkozom veled) című dokumentumfilmet pedig néhány napja bárki megnézheti a Youtube-on.

A Munhwa Broadcasting Corporation február 6-án tette közzé a zavarba ejtő videót, amelyben a gyászoló anya egy VR-szemüveg és kesztyű segítségével újra találkozik az elhunyt gyermekével. A kislány mozdulatait egy gyerekszínésszel rögzítették, akire ráillesztették Najeon digitális képmását, és azt a parkot is lemodellezték, ahova az anyuka és a lánya a valóságban jártak.

A virtuális valóságban megrendezett születésnapi ünnepség egyszerre szomorú, megindító és szürreális, de Csank Csi-szunknak saját bevallása szerint nagyon sokat jelentett a dolog. "Talán ez a földi paradicsom" - nyilatkozta az Aju Business Daily című lapnak. "Újra találkozhattam Najeonnal, aki mosolyogva üdvözölt, és bár nagyon rövid, de nagyon boldog időt töltöttünk együtt. Azt hiszem, valóra vált az álmom, amire mindig is vágytam".

A videó jelenleg, három nappal a közzététele után hat és félmillió megtekintésnél jár a Youtube-on. A legtöbben természetesen meghatódnak a látottakon, mások szerint viszont az halottak ilyen módon való feltámasztása inkább morbid és akár traumatikus élmény is lehet. A videóról beszámoló Futurism idézi Michael Grazianót, a Princeton Egyetem pszichológia professzorát, aki korábban a Dell Technologiesnak nyilatkozott arról, hogy milyen hatással lehet az elhunytak gyászolására a VR-technológia. "Semmi rossz vagy etikátlan nincs ebben" - mondta Graziano, aki szerint a mai kornak már szerves része, hogy digitálisan is emlékezünk a halottakra. A professzor véleménye szerint a halottak digitális emléke már ma is tovább él olyan oldalakon, mint a Facebook, az Instagram vagy a Youtube, "de mivel tudod, hogy az illető elhunyt, elfogadod a virtuális megfelelőjét annak, ami - egy vigasztaló emléknek."


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.