A viselhető CNC-gép nem mindennapi precizitásra teszi képessé az embert

2023 / 10 / 25 / Bobák Zsófia
A viselhető CNC-gép nem mindennapi precizitásra teszi képessé az embert
A Mecha-Morphis-t megalkotója szerint "emberfeletti precizitást" sikerült elérni a karon hordható géppel.

Manapság a viselhető kiegészítők széles tárháza áll a felhasználók rendelkezésére sokféle területen: a hagyományos okosórák, okosgyűrűk, okosszemüvegek mellett olyan különlegességekből is lehet választani, mint a viselhető számítógépes egér vagy a különféle exoszkeletonok, azaz robotvázak. Ez utóbbi kiegészítők általában az emberi erő fokozására szolgálnak, hogy a fizikai korlátok által behatárolt teljesítményt növeljék, akár a katonák, akár az ipari munkások vagy a hétköznapi felhasználók esetében.

Egy újfajta viselhető eszköz, ami bizonyos tekintetben az exoszkeletonokhoz hasonlítható, egy eddig felfedezetlen területet nyit meg a hordható készülékek terén és egy új célcsoportot szólít meg: azokat a felhasználókat, akik mobilis, mindig karnyújtásnyira és egyúttal viselhető lévő munkaeszközökre vágynak. A brit mérnökhallgató, Jasper Mallinson által tervezett Mecha-Morphis Wearable CNC Machinery egy karon és háton viselhető CNC-gép (Computer Numerical Control), ami a szokványos CNC-berendezések nagyméretű és zárt kialakítása helyett csak egy vázból áll, amihez a csatlakozó számítógép egy háton hordható egységben kapott helyet. A szerszámgép vezérlését ez a számítógép végzi, a felhasználónak csak az eszköz célratartása a feladata, így egyfajta gép-ember együttműködésben zajlik a munka a Mecha-Morphis használata közben.

A tervező szerint éppen ez volt a cél a gép megalkotásával, vagyis az emberi képességek kiterjesztése az exoszkeletonnal a teljes gépi irányítás helyett. A nagyméretű CNC-gépek teljesítményével nem versenyezhet ugyan a viselhető változat, de kisebb otthoni munkákra így is alkalmas, méghozzá az alacsony fogyasztásának köszönhetően fenntartható módon működtethető. Mallinson leírása szerint az eszköz használata közben a valós idejű pozíciómeghatározás révén "emberfeletti precizitást" lehet elérni, miközben a humán kontroll sem veszik el teljesen. A berendezésből azonban egyelőre nem készült eladásra szánt változat, csak a prototípust tesztelte a tervező, azt még nem lehet tudni, hogy egy későbbi verziója túlléphet-e koncepciófázison és valódi termékké válik-e.

(Yankodesing Fotó: Jasper Mallinson)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.