A víz erejét és a klímaváltozás potenciális negatív hatásait mutatja be a virtuális vízzel elárasztott holland kastély

2022 / 03 / 23 / Bobák Zsófia
A víz erejét és a klímaváltozás potenciális negatív hatásait mutatja be a virtuális vízzel elárasztott holland kastély
Hollandia területének több mint negyede a tengerszint alatt fekszik, a növekvő tengerszint emiatt egyre nehezebben kezelhető problémát jelenthet a jövőben. A Studio Roosegaarde erre hívja fel a figyelmet a kiállítással.

A holland Studio Roosegaarde különleges kiállítást nyit meg a Löwenstein-kastélyban - a Waterlicht elnevezésű installáció a mindent elárasztó víz hatásait mutatja be, amely az egyre emelkedő tengerszint miatt akár komoly problémát is okozhat a világ néhány pontján. Hollandia területének körülbelül 26%-a található tengerszint alatt és a lakosság közel fele él ebben a régióban. A tengerszint emelkedés és a "harc" a víz ellen így mindig is részét képezte az itt lakóknak, de az elmúlt években gyorsul az emelkedés üteme és egy tavaly megjelent, a Holland Időjárási Intézet által készített jelentés szerint az évszázad végére már a plusz két métert is elérheti az emelkedés szintje, a korábban jósolt egy méterrel szemben.

"Mint egy virtuális áradás, a Waterlicht bemutatja, milyen magasra érhet a víz szintje"

- írja a Studio Roosegaarde, amelynek alapítója, Daan Roosegaarde a rendezvény által nyújtott élményt nem csak a klímaváltozás hatásainak szemléltetésére szánja, hanem arra is, hogy egy jobb jövő elérésére motiválja az embereket.

A virtuális áradást, amelyet LED fényekkel és lencsékkel állítanak elő, már korábban bemutatták a világ nagyvárosaiban, a stúdió pedig számos más speciális kiállítással, és találmánnyal, például szmogtornyokkal járul hozzá a környezetvédelem üzenetének terjesztéséhez.

(Fotó: Studio Roosegaarde)

UV-C fényű városi nap tisztítja a levegőt a vírusoktól Hollandiában Az UV-C-sugárzás vírusölő hatásával egy évszázada kísérleteznek a kutatók, a legújabb megoldás, a távoli UV-C fény a járvány indulása óta különösen nagy figyelmet kap. A holland "városi nap" fejlesztői remélik, hogy a nagyobb biztonság megnyithatja az utat újra a közösségi élet előtt a tereken, iskolákban vagy pályaudvarokon.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.