UV-C fényű városi nap tisztítja a levegőt a vírusoktól Hollandiában

2021 / 03 / 13 / Bobák Zsófia
UV-C fényű városi nap tisztítja a levegőt a vírusoktól Hollandiában
A levegőnél könnyebb járműre (aerostat) szerelt lámpa két perc alatt végez a kórokozókkal, a fejlesztői szerint ezzel megnyithatja az utat újra a közösségi élet előtt a tereken, iskolákban vagy pályaudvarokon.

Az ultraibolya sugárzásnak három típusa létezik: a nyáron az embereket szépen lebarnító vagy rossz esetben megégető UV-A és UV-B, melyek nagyobb hullámhosszon sugároznak: az UV-A 400 és 315 nanométeres tartományban, az UV-B 315 és 280 nanométer között. A harmadik típus, az UV-C, ezeknél rövidebb hullámhosszon, 280 és 100 nanométer között működik. Az UV-C agresszív hatása elpusztítja az útjába kerülő mikroorganizmusokat, de, mivel a Föld ózonrétege kiszűri, mielőtt elérné a felszínt, ezért nem okoz károkat a bolygó élővilágában.

Illetve nem okozott addig, amíg az emberek fel nem találták az UV-C lámpát.

Az első kísérletek, melyek bizonyították az UV-C-sugárzás vírusokra halálos hatását már az 1800-as évek végén megkezdődtek, 1905-ben pedig Ernst Hertel, német kutató mérésekkel is alátámasztotta, hogy ezen a hullámhosszon lényegesen gyorsabban következik be a vírusok pusztulása a többi sugárzási tartománnyal összevetve. A germicid (vírusölő) lámpa 1936-ban került ki először a laboratóriumok falai közül, hogy megkezdhesse működését szélesebb közönség előtt is. William F. Wells a Duke Egyetem kórházának műtőjében szerelte fel, és a hatása bizonyítottan pozitív volt: a műtét utáni felülfertőződések aránya 11,62%-ról 0,24%-ra csökkent.

A lámpák ezután számos kórházban, intézményben és iskolában megjelentek, időnként a plafonra szerelve, máskor függöny formájában, de az emberi egészségre káros hatását akkor még senkinek nem jutott eszébe alaposabban megvizsgálni. A germicid lámpák története aztán a század közepén megszakadt, többek között azért, mert az időközben elérhetővé vált antibiotikumok olyan népszerűségre tettek szert, amely elhomályosította a nehézkesebben alkalmazható és kevésbé látványos hatású módszereket. 1985-ben azonban váratlanul megemelkedett a tuberkulózisos betegek száma a kórházakban, így a lámpák újra előkerültek. Ekkor kezdődött az első, való világ beli tesztje a germicid lámpák tbc ellen való hatásának felmérésére, mikor az Egyesült Államokban tizennégy hajléktalanszállót láttak el UV-C eszközökkel.

Az UV-C azonban, ahogy azóta már egyértelműen kiderült, nem csak a mikroorganizmusokban tesz kárt, az emberi sejteket is roncsolhatja, amennyiben kontaktusba kerül a szemmel vagy bőrrel.

Ez a hatás a germicid lámpákban leggyakrabban használt 245 nanométeres hullámhosszra vonatkozik, azóta viszont felfedezték az ultraibolya sugárzás tartományának egy olyan részét, mely nem jelent veszélyt az emberi szövetekre nézve. Ez a 222 nanométeres hullámhossz, melyet távoli UV-C-nek is neveznek. Mivel a távoli UV-C képes elpusztítani az influenza vírusokat, az új koronavírus megjelenésekor a laboratóriumokban rohamtempóban kezdődött annak tesztelése, hogy hatással van-e az újfajta kórokozókra is. Tanulmányok szerint a sugárzás már kis dózisban is a vírus 99,9%-át inaktiválta. Mikor a járványhelyzet miatt a világ nagy részén lezárásra kerültek a boltok, éttermek, iskolák, sok helyen megpróbálták a távoli UV-C alkalmazásával kialakítani a fertőzésmentes környezetet és ezzel helyreállítani a bizalmat és visszacsalogatni a vendégeket.

A kórházak és intézmények fertőtlenítése a hagyományos germicid lámpákkal zajlott, illetve zajlik most is, melyet gyakran automata robotokba építenek be, melyek körbejárnak a termekben, mikor a személyzet éppen nem tartózkodik bent, az éttermekben viszont fontos szempont volt, hogy a vendégek jelenlétében is lehessen használni az eszközt. Az Egyesült Államokban tavaly októberben a The Blind Horse étterem lett az első, ahol a technológiát elkezdték alkalmazni, összesen tizennyolc, Healthe Space-re keresztelt lámpa felszerelésével.

A holland Studio Roosegaarde találmánya azonban nem csak zárt terekben, hanem a szabad ég alatt is működőképes. A stúdió március elején mutatta be a távoli UV-C-re épülő megoldását, az Urban Sun-t (Városi Nap), mely, elképzelésük szerint segíthet, hogy az emberek vissza merjenek térni a közösségi élethez a városi parkokban és tereken. A technikai leírás szerint az aerostatra (levegőnél könnyebb járműre) szerelt nyolc darab eszköz teljes lefedettséget biztosít az alatta lévő területen, és a földfelszíntől számított 70 cm-től 220 cm-ig terjedő régióban, ahol a köhögéssel, tüsszögéssel levegőbe kerülő mikroorganizmusok a legsűrűbben előfordulnak, három percen belül a vírusok 99,9%-át elpusztítja. Mivel a lámpa szabadtéren, a magasban lebeg, kérdés, hogy a keletkező légmozgások nem befolyásolják-e a hatékonyságát.

Ezzel kapcsolatban a stúdió képviselője a Dezeennek elmondta, hogy a lámpát folyamatosan igyekeznek ahhoz a környezethez optimalizálni, amelyben alkalmazzák, figyelembe véve az általános szélerősséget és az emberek mozgását is.

Hogy az UV-C sugárzásnak csak biztonságos mennyisége és hullámhossz tartománya érje el az embereket, a lámpát a holland Meteorológiai Intézet tesztelte és hagyta jóvá. A "városi napot" később intézményekben is szeretnék alkalmazni, és remélik, hogy ez az első lépése lehet egy új norma megteremtésének. Hollandiában jelenleg este kilenctől érvényes a kijárási tilalom, és az éttermek is zárva tartanak, a lakosság izoláltabban élő részére, például az idősebbekre pedig különösen negatív pszichológiai hatással lehet a bezártság és elszeparáltság. A készítők ugyan kiemelték, hogy a "nap" közel sem ad teljes biztonságot, így nem javasolják, hogy bárki is elhagyja a szokásos elővigyázatosságát, viszont reményeik szerint az eszköz segíthet, hogy csökkenjen a fertőzésveszély és újra meghozhatja az emberek kedvét a közösségi élethez.

(Forrás: Studio Roosegaarde, History of Germicidal Air Irradiation for Air Disinfection, Fotó: Daan Roosegaarde)

További cikkek a témában:

A legújabb high-tech eszközökkel védik az utasokat egy Seattle-i repülőtéren A Sea-Tac többek között MI-vezérlésű önvezető padlótisztítókkal, elektrosztatikus permetezőkkel, mozgólépcsőbe épített, UV-alapú fertőtlenítőkkel, és érintésmentes kéztörlőpapír-adagolókkal védekezik a világjárvány ellen. Plusz arra is zseniális ötletük támadt, hogyan könnyítsék meg a személyes távolságtartást várakozás közben.
Hogyan tisztítsuk meg a mobiltelefonunkat? Először is tegyük le a hipót. Másodszor vegyük elő az UV-C lámpát. A telefonunk tisztítása ritkán élvez prioritást a napi teendők között, pedig a tanácsok nem csak járványok közepette lehetnek hasznosak, hanem mindennapi életünk során bármikor.
Itt az első villanykörte, ami nem csak okos, de a lakást is fertőtleníti A Lifx Clean okosizzó a gyártó állítása szerint az emberre nem veszélyes sugarakkal fertőtleníti az alá helyezett dolgokat, vagy akár az egész fürdőszobát, emellett hagyományos villanykörteként is használható.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.