A vizelettel is működő lámpa lehet a legjobb barátunk, ha épp nincs áram

2021 / 04 / 25 / Felkai Ádám
A vizelettel is működő lámpa lehet a legjobb barátunk, ha épp nincs áram
Képzeljük el, hogy fekete öves túlélőként ott ragadtunk a dzsungelben!

Esteledik, sehol semmi fényforrás, ráadásul a telefonunk is merülőben, így még szelfit sem tudunk készíteni – ebben a szorongató helyzetben lehet megoldás a kolumbiai startup, az E-Dina WaterLight nevű eszköze, amely egyszerre elektromos mécses és energiaforrás a kisebb elektronikai eszközeink számára. És hogy mivel működik? Sós vízzel vagy akár emberi vizelettel – utóbbi pedig elvileg mindig a rendelkezésünkre áll.

Az E-Dina egyébként nem az önjelölt Bear Gryllsek számára fejlesztette ki az eszközt, hanem kifejezetten egy őslakos közösséget, a Wayuu-törzset szerették volna ezzel a találmánnyal kisegíteni. A Wayuu-nép Kolumbia és Venezuela határán él, és nem áll a rendelkezésükre áramforrás, ami sok szempontból megnehezíti az életüket. Egyrészt a gyerekek sem tudnak megfelelően tanulni, de a mesterembereknek is le kell tenniük a szerszámaikat, amint beköszönt az este. A tradicionális gyertyaégetés, illetve az egyéb hagyományos fényforrások pedig kifejezetten tűzveszélyesek. A cég elmondása szerint egyébként azért ezekre az emberekre esett első körben a választás, mert ők azok, akikről a helyi kormány teljesen elfeledkezett. Ennek megfelelően a mécses dizájnját a törzs tradicionális motívumai inspirálták, sőt a hordozószíjat a helyi asszonyok készítették.

Az eszköznek 500 milliliter sós vízre van szüksége (vészhelyzetben pedig tehát vizelet is bevethető), és ezzel 45 napon át képes fényt kibocsájtani. Mindemellett az eszköz energiát is termel, így USB porton keresztül mobiltelefont vagy egyéb kisebb elektornikai eszközt is lehet rajta tölteni. Habár a legtöbb, áramforrásoktól elzárt közösségek számára fejlesztett hasonló eszközök jellemzően napelemet hasznának, a WaterLight annyival jobb ezeknél, hogy egyrészt rögtön működtethető a sós vízzel, másrészt az elemek töltése nem függ attól, hogy éppen süt-e a Nap vagy sem. Az eszköz egy szabadalmazott eljárással működik, melynek köszönhetően a sós vízben az elektrolitok magnézium- és rézlapokkal lépnek reakcióba, és így termelnek elektromosságot. Az újdonság és a szabadalom lényege azonban nem ez, hanem hogy az előbbi kémiai reakciót egy eljárással elhúzzák, és ez így képes hosszas időn keresztül energiaforrásként működni. A cég nyilatkozata szerint az ő szabadalmukkal az ionizáció sokkal tovább tart, mint bármely korábbi technológiával, ráadásul miután a lámpa többé nem mükődőképes, teljes mértékben újrahasznosítható.

Az életciklusa alatt a WaterLight 5600 órán át képes energiát szolgáltatni, és miután a só elpárolgott, a lámpa kiüríthető és újratölthető, míg a felhasznált vízzel mosni vagy mosakodni is lehet (nyilván nem ez a helyzet, ha vizeletet használtunk). Az eszköz egyébként az E-Dina és a Wunderman Thompson kreatív ügynökség együttműködésének a gyermeke, és a végső cél, hogy a lámpa tömegtermeléssel is elkészülhessen, és így juttasson fényt annak a 840 millió embernek a Földön, akik áramforrás nélkül kénytelenek élni. Egyébként ilyen céllal már több fejlesztés is akad -- mint arról az Interesting Engineering beszámol, februárban például Henry Glogau találmánya került a Lexus Design Awards döntőjébe, és ez a lámpa például még a sós vizet is ihatóvá alakítja (teszi ezt amellett persze, hogy lámpától elvárható mód fényt is kibocsájt).

További cikkek a témában:

Az okos jelző nem elég kifejező az olvasólámpára, ami megkönnyíti a diszlexiások életét A Lexilight állítható pulzálású LED-es lámpa 'becsapja' az agyat, de éppen ezáltal jelentősen megkönnyíti az olvasást.

Hol és miként hasznosíthatók a csipeszes LED lámpák? A csipeszes LED lámpatestek egészen újnak számító, modern és nem utolsósorban praktikus megoldást kínálnak akár az esztétikumot, akár a praktikumot célzó világítás kivitelezéséhez. A cikkben ennek a részleteit mutatjuk meg, természetesen főként gyakorlati aspektusból, remélhetőleg kedvet csinálva a csipeszes LED lámpák kipróbálásához

Itt az első villanykörte, ami nem csak okos, de a lakást is fertőtleníti A Lifx Clean okosizzó a gyártó állítása szerint az emberre nem veszélyes sugarakkal fertőtleníti az alá helyezett dolgokat, vagy akár az egész fürdőszobát, emellett hagyományos villanykörteként is használható.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.