Itt az első villanykörte, ami nem csak okos, de a lakást is fertőtleníti

2020 / 09 / 08 / Bobák Áron
Itt az első villanykörte, ami nem csak okos, de a lakást is fertőtleníti
A Lifx Clean okosizzó a gyártó állítása szerint az emberre nem veszélyes sugarakkal fertőtleníti az alá helyezett dolgokat, vagy akár az egész fürdőszobát, emellett hagyományos villanykörteként is használható.

Míg a hangutasítással vagy mobilalkalmazással vezérelhető okoslámpák évek óta egyre népszerűbbek a felhasználók körében, a felületek fertőtlenítésére használható berendezések igazából csak az elmúlt hónapokban kerültek az érdeklődés középpontjába, nem kis részben a koronavírus-járvány miatt. Egy ilyen eszközről a januári CES-en már mi is beszámoltunk, ám azon kívül, hogy a PhoneSoap Med Prót kifejezetten a telefon tisztítására találták ki, hagyományos lámpaként már csak azért sem lenne használható, mert UV-C fénnyel pusztítja el a kórokozókat. Mint tudjuk, az ultraibolya-sugárzás az emberi szervezetre is komoly veszélyt jelent, olyannyira, hogy például a Blue Ocean Robotics fertőtlenítőrobotjánál emberek nem is tartózkodhatnak a helyiségben, amíg a tisztítási folyamat zajlik.

A Digital Trands beszámolója szerint a Lifex Clean ezért UV helyett úgynevezett nagy energiájú látható fényt (HEV) bocsát ki, ami ugyan nem végez percek alatt a baktériumokkal, de cserébe nem is káros az emberekre. A gyártó szerint a 70 dollárért kapható izzót a laboratóriumi teszteken e.colival és staphylococcusszal tesztelték, és két óra alatt képes volt elpusztítani a baktériumok 70%-át. Ez elegendő védelem lehet ahhoz, hogy a fertőzésnek jobban kitett dolgainkat, például a kulcsunkat vagy a telefonunkat a lámpa alatt tárolva mindig sterilen tartsuk, de a Lifx szerint arra is jó megoldás lehet, hogy a fürdőszobába felszerelve folyamatosan fertőtlenítse a helyiséget. Mivel okosizzóról van szó, ami az Amazon Alexával, a Google Asszisztenssel és az Apple HomeKittel is párosítható, így akár azt is beállíthatjuk, hogy az izzó éjszaka élesítse magát, így reggelre szinte 100%-osan lefertőtleníti a fürdőszobát.

A cég közleménye szerint amúgy a Lifx Clean HEV-izzója külön ki- és bekapcsolható, így a villanykörte hagyományos okosizzóként is használható, ha éppen nincs szükségünk fertőtlenítésre. A Cnet ugyanakkor megjegyzi, hogy a már említett HEV ugyanaz a sugárzás, amit a köznyelvben kék fényként szoktak emlegetni, és kis mennyiségben a számítógép monitorja valamint a telefon kijelzője is bocsát ki ilyen sugarakat. Erről az újabb kutatások megállapították, hogy nem csak öregíti a bőrt, de a retinát is károsíthatja és alvási problémákat is okozhat egyeseknél. A Lifx szerint viszont az ő izzójuk ebből a szempontból teljesen biztonságos, és megfelel az IEC 62471 fotóbiológiai szabványnak.

Bár az eszköz Európában már az idei évben piacra kerül, egyelőre kérdés, hogy mennyire lesz népszerű, azt ugyanis egyelőre a gyártó sem állítja, hogy a Lifx Clean a koronavírus kórokozójával szemben is hatásos. A sajtóközleményükben ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy vizsgálni fogják a lámpa antivirális hatását, amiről még a LifxClean boltokba kerülése előtt részletes tájékoztatást adnak.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.