Elsőként tesztelték embereken az egyik legfejlettebb agy-számítógép interfészt

2023 / 01 / 18 / Bobák Zsófia
Elsőként tesztelték embereken az egyik legfejlettebb agy-számítógép interfészt
Megérkeztek az első embereken végzett klinikai tesztek eredményei az agyi érbe ültethető agy-számítógép interfészről. A Stentrode semmilyen egészségügyi problémát nem okozott a vizsgálatok szerint és segítségével gondolatok által irányították az alanyok a digitális eszközöket.

A Synchron agyba ültethető implantátuma több szempontból is forradalmasíthatja a hasonló módszerrel végzett terápiák működését: egyfelől a Stentrode nevű eszközük nagyobb műtét nélkül, egyszerűen behelyezhető az agyi erekbe, másfelől a berendezés bizonyítottan alkalmas rá, hogy általa a lebénult emberek pusztán a gondolataik által irányítsanak digitális eszközöket és kommunikáljanak a külvilággal. A cég az Ausztráliában végzett humán klinikai teszteket már évekkel ezelőtt megkezdte és a pozitív fejleményekről korábban is érkeztek hírek, de január 9-én megjelent az első tanulmány is a vizsgálatok eredményeiről és, ahogy a jelentésből kiderült, az implantátum kiválóan teljesített a tesztek során.

A SWITCH (Stentrode With Thought-Controlled Digital Switch) programban összesen négy, az agy-számítógép interfésszel ellátott páciens állapotát követték figyelemmel (öten kaptak implantátumot, de a vizsgálati eredmények négy betegről szólnak) és egy éven át gyűjtötték róluk az adatokat, majd a későbbi állapotukat is felmérték. Az alanyok mindegyike férfi volt, átlagban 61 éves korral és szklerózisban szenvedtek. A felső végtagjaik bénulása miatt nem tudtak bizonyos alapvető tevékenységeket elvégezni, de az agyuk motoros funkciókért felelős területe és annak környezete működőképes volt. Ez azért volt fontos a teszt szempontjából, mert a Stentrode-ot a szenzomotoros, vagyis a mozgató és érzékelő szervek összehangolásával kapcsolatos régió egyik vénájába, az úgynevezett superior sagittal sinusba ültették be a nyaki vénán keresztül bejuttatva. A BCI (brain-computer interface, agy-számítógép interfész) emiatt más agyi implantátumoknál sokkal könnyebben, gyorsabban és kockázatmentesebben helyezhető el a páciensekben.

A katéterrel beültett Stentrode-ot egy, a mellkasban elhelyezett bőralatti elektronikus egységgel kötötték össze, a külvilággal való kapcsolat pedig vezetékek nélkül valósult meg. A digitális eszközök gondolatok útján való vezérlését egy dekóderrel (axon) oldották meg, ami az implantátumból származó, motoros funkciók használatára, azaz valamilyen típusú mozgásra irányuló szándékot érzékelte és fordította le digitális parancsokra. A jeleket a bizonyos frekvenciasávokon történő energiabeli változások képviselték, amit a felhasználó akarattal idézett elő. A teszt során az alanyok mindegyike sikerrel kezelte a számítógépet a BCI-vel és semmilyen súlyos egészségügyi panaszt nem tapasztaltak.


Így néz ki a Stentrode implantátum... (Kép: Synchron)

És ilyen a Stentrode az adó-vevő egységgel összekötve (Kép: Synchron)

A vizsgálatok során a Synchron munkatársai arra keresték a választ, hogy alkalmas-e rá a rendszer, hogy általa az emberek gondolati úton irányítsák a számítógépeket, valamint hogy veszélytelen-e használata hosszabb távon. Mindkét aspektussal kapcsolatban pozitív eredményeket kaptak, mivel a neuroprotézis nem mozdult el és nem idézett elő vérrögöt a páciensek szervezetében, a digitális készülékeket pedig olyan jól tudták használni, hogy tavaly decemberben még az első, gondolatokkal megírt Twitter üzenet is megszületett, amelyet az ALS-ban szenvedő Philip O'Keefe fogalmazott meg a BCI-vel.

"Nincs szükség leütésekre, vagy hangra. Úgy hoztam létre ezt a tweetet, hogy csak gondoltam rá."

- írta a férfi a Synchron vezérigazgatójának, Thomas Oxley-nek profilját használva.

Ahogy arról korábban is írtunk, a Synchron technológiája komoly érdeklődést váltott ki a befektetőkből, többek között Jeff Bezos és Bill Gates is támogatja a céget, így a megfelelő anyagi háttérrel az ausztrál tesztek után már az Egyesült Államokban is megkezdhetik a következő kísérleti programot. A COMMAND tesztre már három alanyt kiválasztottak és még további három páciens jelentkezését várják. A vizsgálatok alatt, az előzőekhez hasonlóan, a BCI-vel való szöveges üzenetküldés (SMS és e-mail), online vásárlás és egészségügyi alkalmazások használatának lehetőségeit mérik fel.

(Fotó: Synchron, Getty Images/Just_Super)

Megszületett a világ legelső, pusztán gondolattal írt tweetje Egy 62 éves ausztrál férfi az agyába ültetett elektróda segítségével írta meg a világ első, gondolattal létrehozott közösségi média bejegyzését.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.