Megszületett a világ legelső, pusztán gondolattal írt tweetje

2021 / 12 / 31 / Palotai Nándor
Megszületett a világ legelső, pusztán gondolattal írt tweetje
Egy 62 éves ausztrál férfi az agyába ültetett elektróda segítségével írta meg a világ első, gondolattal létrehozott közösségi média bejegyzését.

Manapság egyre többet hallani olyan eszközökről, melyek valamilyen formában a gondolattal történő irányítást célozzák meg: az év során már mi is írtunk a NextMind, vagy éppen a Mercedes fejpántjairól, de nem szabad megfeledkeznünk az Elon Musk nevével fémjelzett Neuralink agyba ültethető chipjeiről sem. A legújabb, témakörhöz kapcsolódó áttörésről a Neuralinkez hasonló, beültethető megoldásokban gondolkodó Synchron kapcsán számolhatunk be, ugyanis az ausztrál cég eszközével sikerült megírni a világ legelső, agy-gép interfész használatával készült tweetjét – adta hírül az elsők közt a Russia Today.

Az üzenet – pontosabban üzenetek – írója egy 62 éves ausztrál férfi, Philip O'Keefe, aki egy izomsorvadással járó betegség, az amiotrófiás laterálszklerózis, röviden ALS elszenvedője. O’Keefe egyike azon két páciensnek, akikbe beültették a Synchron vállalat Sentrode nevű készülékét. A férfi 2020 áprilisában kapta meg az implantátumot.

A rendszer elképesztő, olyan érzés használni, mint megtanulni biciklizni: gyakorlást igényel, de ha egyszer belejössz, onnantól természetessé válik – mondta O’Keefe.

Az ausztrál férfi történelmi tweetjéhez Thomas Oxley, a Synchron vezérigazgatója adta kölcsön a twitter-fiókját. O’keffe végül a következőket írta ki a Twitterre: "Nincs szükség leütésekre, vagy hangra. Úgy hoztam létre ezt a tweetet, hogy csak gondoltam rá."

A Melbourne-i Egyetemről startupként indult Synchron ezzel már komolyan maga mögé utasította a Neuralinket: Elon Musk vállalata még csak állatokba ültetve tesztelte az eszközét, a Synchron viszont már egy éve, hogy emberi kísérleti alanyokkal végez klinikai teszteket Ausztráliában, idén nyáron pedig megkapta az ehhez szükséges engedélyt az Egyesült Államokban is. A cég beszámolója szerint a tesztek során a páciensek némi gyakorlást követően már olyan, egészen összetett feladatokat is meg tudtak oldani a szerkezet segítségével, mint például banki szolgáltatások online intézése, vagy az internetes vásárlás.

A Sentrode egyik egyedi újítása, hogy a behelyezéséhez nem kell megfúrni a koponyát: az elektródát a nyaki erek egyikén keresztül juttatják fel az agyhoz. Az eszköz a motoros funkciókért felelős terület feletti érben foglal helyet, ahonnan pedig az agyból érkező jeleket az alany mellkasán lévő, brainPort nevű szerkezet vezeték nélkül továbbítja a számítógépbe, melyeket pedig a brainOS nevű, mesterséges intelligenciát használó szoftver konvertál át utasításokká.

A szerkezet készítői azt remélik, hogy a közvetlen gondolatirányítással jelentősen javíthatják majd a bénulással járó betegségben szenvedők életminőségét, de az eszköz a későbbiekben diagnosztikai, illetve terápiás célokra is alkalmas lehet.

(Borítókép: Getty Images, fotó: Thomas Oxley)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.