A világ leggazdagabb emberei támogatják az agy-számítógép interfészek fejlesztését

2022 / 12 / 23 / Bobák Áron
A világ leggazdagabb emberei támogatják az agy-számítógép interfészek fejlesztését
A Synchron korábban már bizonyította, hogy a mozgáskorlátozottak számára kifejlesztett, agyba ültethető implantátumuk a gyakorlatban is működik, ezzel pedig Bill Gates és Jeff Bezos bizalmát is sikerült elnyerniük.
    A Synchron nevű cégről először 2020-ban írtunk, miután a Melbourne-i Egyetemről indult startup embereken is sikerrel alkalmazta a Brain.io névre keresztelt technológiáját. A Stentrode nevű, az emberi agyat a számítógépekkel összekötő (BMI) eszköz nem csak abban különleges, hogy ez az egyik legelső ilyen technológia, ami eljutott a klinikai tesztekig, de a Synchron a megközelítésben is tudott újat mutatni: ahelyett, hogy belefúrnának a páciensek koponyájába, a Stentrode-ot a vérereken keresztül juttatják el az agyba, így az egy egészen ártalmatlan sebészi beavatkozással beültethető.

    A Brain.io ráadásul már most teljesíti azt, amit az Elon Musk által létrehozott Neuralink egyelőre csak ígérget: a készülékkel a pácienseik képesek irányítani a számítógépet, és ennek az eszköznek köszönhető a világ első gondolatokkal írt tweetje is. Nem csoda, hogy a technológiában Bill Gates és Jeff Bezos is láttak fantáziát, és az alapítványaikon keresztül - más cégekkel egyetemben - mintegy 75 millió dollárt fektettek a Synchronba, aminek köszönhetően a vállalat kibővítheti az embereken végzett kísérleteket - írja az Interesting Engineering.

    Ahogy korábban írtunk róla, a BMI-ket fejlesztő cégek közül elsőként, a Synchron tavaly nyáron az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóság, az FDA engedélyét is megkapta, így pedig az Egyesült Államokban is megkezdhették az embereken végzett teszteket. Az első amerikai páciens idén júliusban kapta meg az implantátumot.

    (Borítókép: YOSHIKAZU TSUNO/Gamma-Rapho via Getty Images)

    Az agyunkba juttatott nanorobotokkal egyszer talán a teljes tudatunkat lementhetjük és átélhetjük mások érzéseit De előtte még gyógyíthatóvá tehetünk velük olyan súlyos betegségeket, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór vagy akár a poszttraumás stressz szindróma - mondja Nuno Martins, az UC Berkeley kutatója, akivel a Brain Bar konferencián beszélgettünk az agy-számítógép interfészek jövőjéről.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.