Agyvérzésen átesett betegeknek készült okosfelső

2020 / 12 / 16 / Perei Dóra
Agyvérzésen átesett betegeknek készült okosfelső
A Jessica Smarsch kutatónő által tervezett úgynevezett kapszulakollekció egyik darabja az a felső,  ami bár többfajta rehabilitációra alkalmazható, eredetileg olyan betegeknek készült, akik a stroke következtében elvesztették felsőtestük irányítása feletti kontrollt. A multiszenzoros hálózattal ellátott ruhanemű valójában egy pólóujj, amely a kar finommotorikus képességét fejlesztve segíti viselőjének gyorsabb, minél teljesebb felépülését.

A Connextyle nevet viselő rehabilitációs ruhadarabja az agyvérzésen átesett betegek izomaktivitás-változásának mérésére szolgál. A tervező a projekt ihletét egy ősi japán technikából, a Kincugiból merítette, amit a törött kerámiák porított arannyal, ezüsttel vagy platinával való javításának művészeteként jellemezhetünk. A Kincugi filozófiája ugyanakkor arról is szól, hogy a módszer a tárgy személyes történeteként kezeli a törést és a javítást, vagyis nem eltakarni akarja a helyét, hanem épp ellenkezőleg, kiemelni szépségét, méghozzá új formájában. Így gondolkodott Smarsch is.

A jövő elektronikus ruházatát saját testünk hője töltheti fel A viselhető elektronika eszközei nagy sebességgel fejlődnek, hasznukat vesszük sportolás közben, egészségügyi megfigyelésekhez, játékok esetében egyaránt. Ezeket a berendezéseket persze el kell látni árammal, ami nehéz akkumulátorokat, limitált működési időt jelent. De mi lenne, ha mi magunk lennénk az áramforrás mint a Mátrix című filmben?

A kutatónő az ősi módszer analógiájára az intelligens ruhanemű tervezésekor az úgynevezett TexPCB technológiát alkalmazta, amely alapján egy hőre lágyuló anyag ezüstszálakkal szőtt keverékét beépítette a textilbe, amelyek elektródaként stimulálják és mérik a kar izommozgásait.

Ez a multiszenzoros stimulációs rendszer képes újabb és újabb idegpályákat megtalálni, ingerelni, így fokozatosan ismét megtanítja a beteget testrészeinek tudatos használatára.

A rendszer ezt követően a ruházat külsejéhez csatlakoztatható modulba küldi az összegyűjtött adatokat, ami folyamatosan monitorozza, elemzi a mozgást. Minden egyes mozgássort – legyen az egy kardigán begombolása vagy egy egyszerű keverő mozdulat a konyhában – a technológiai információs rendszer hangokká és vizuális jelekké alakít. A mozgás mintázata lekövethető a hozzá fejlesztett alkalmazásban, amely viselőjének és terapeutájának egyaránt megmutatja, hogy pontosan hol, milyen izomcsoportok szorulnak fejlesztésre; a grafikonokba, diagramokba gyűjtött mérési eredményeken keresztül pedig az is látható, hol történt már jelentős fejlődés – írja a Wearable Technologies.

Hogy az intelligens felső mikor kerülhet piacra, arról egyelőre nincs információ, a Designboom cikkéből az mindenesetre kiderül, hogy tervezője a betegek és terapeutáik visszajelzései alapján folyamatosan tökéletesíti a prototípust, hogy az ne csupán hasznos segédeszközként funkcionáljon, de kényelmes, stílusos viselet is jelentsen. Jessica Smarsch szerint, az ősi japán technikához hasonlóan mindez egyben segíthet megjavítani a test működésében bekövetkezett zavart, és tudatosabban újjáépíteni egy hirtelen megváltozott életet.

Ez is érdekelhet:

Újabb Black Friday, újabb arcon csapás a bolygónak

A BMW készített egy elektromos meghajtású denevérruhát, amivel szabadon lehet repkedni

A technológia nyújthat megoldást az idegesítő ruhaméretekre

(Fotó: Jessicamarsch.com, Designindaba.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.