Az Airo elektromos autó szintet lépett: HEPA filterrel tisztítja a levegőt menet közben

2021 / 04 / 21 / Bobák Zsófia
Az Airo elektromos autó szintet lépett: HEPA filterrel tisztítja a levegőt menet közben
A környezetbarát működés új formája mikor a jármű már nem csak fosszilis enerdiahordozók nélkül üzemel, hanem aktívan tisztítja is a levegőt a szennyezőktől, mint egy nagy porszívó. Az Airo még csak koncepció, de annak határozottan érdekes és a Sanghaj Motor Show-n már be is mutatkozott, 2023-ban pedig megkezdődik a gyártása.

A Heatherwick Studio már korábban is elég sokféle területen kipróbálta magát: készítettek buszt és vicces székeket Londonban és futurisztikus zöld épületeket szerte a világon, de autót még sohasem terveztek. Egészen mostanáig.

Az Airo névre keresztelt elektromos jármű dizájnjuk az idén januárban alapított kínai IM Motors számára készült, amely már indulásakor bejelentette, hogy autóit és töltőállomásait a brit cég bevonásával fogják megvalósítani. Az Airo alvázába épített HEPA szűrők, melyek az otthoni porszívókhoz hasonlóan az egészen kicsi, 0.3 mikron nagyságú részecskeket is felfogják, a többi autó után is megtisztítják a levegőt.

A másik különlegesség a forgatható berendezés, amelyet át lehet alakítani nappali bútorrá, székekkel és asztallal, valamint szükség esetén ággyá is. Az autó a megszokottnál sokkal több üvegfelülettel rendelkezik, így az ajtók és a tető is beengedik a természetes fényt, de a privát szféra megteremtése érdekében el lehet homályosítani az ablakokat. A külső hullámformát egy korábbi dizájnból kölcsönözték a tervezők, melyet a Londonban bemutatott székek számára alkottak meg és azt a célt szolgálja, hogy minél hatékonyabban vezesse el a levegőt a jármű körül menet közben. Az Airo gyártását 2023-ban tervezik elindítani.

(Forrás, Fotó: Dezeen, Designboom)

További cikkek a témában:

Miért nem lehet a töltőkábelt praktikusan feltekerni egy elektromos autóban, mint a porszívóban? Miért kell a sáros, koszos kábeleket kézzel feltekergetni és a csomagtartóba tenni a táskák, kabátok közé a legtöbb villanyautóban?
Érkezik a Mercedes válasza a Tesla Model S-re, és néhányan már bele is ülhettek Bár hivatalosan csak csütörtökön mutatják be, néhány újságíró már beülhetett a Mercedes új elektromos luxusautójába, ami az S-osztály eleganciáját hozza el a villanyautók közé.
A Daymak elektromos autója gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster, pedig csak három kereke van A Spiritus a gyártója szerint kevesebb mint 1,9 másodperc alatt fog 100 km/h-ra gyorsulni, és olyan érzés lesz vezetni, mint egy gokartot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.