Az Airo elektromos autó szintet lépett: HEPA filterrel tisztítja a levegőt menet közben

2021 / 04 / 21 / Bobák Zsófia
Az Airo elektromos autó szintet lépett: HEPA filterrel tisztítja a levegőt menet közben
A környezetbarát működés új formája mikor a jármű már nem csak fosszilis enerdiahordozók nélkül üzemel, hanem aktívan tisztítja is a levegőt a szennyezőktől, mint egy nagy porszívó. Az Airo még csak koncepció, de annak határozottan érdekes és a Sanghaj Motor Show-n már be is mutatkozott, 2023-ban pedig megkezdődik a gyártása.

A Heatherwick Studio már korábban is elég sokféle területen kipróbálta magát: készítettek buszt és vicces székeket Londonban és futurisztikus zöld épületeket szerte a világon, de autót még sohasem terveztek. Egészen mostanáig.

Az Airo névre keresztelt elektromos jármű dizájnjuk az idén januárban alapított kínai IM Motors számára készült, amely már indulásakor bejelentette, hogy autóit és töltőállomásait a brit cég bevonásával fogják megvalósítani. Az Airo alvázába épített HEPA szűrők, melyek az otthoni porszívókhoz hasonlóan az egészen kicsi, 0.3 mikron nagyságú részecskeket is felfogják, a többi autó után is megtisztítják a levegőt.

A másik különlegesség a forgatható berendezés, amelyet át lehet alakítani nappali bútorrá, székekkel és asztallal, valamint szükség esetén ággyá is. Az autó a megszokottnál sokkal több üvegfelülettel rendelkezik, így az ajtók és a tető is beengedik a természetes fényt, de a privát szféra megteremtése érdekében el lehet homályosítani az ablakokat. A külső hullámformát egy korábbi dizájnból kölcsönözték a tervezők, melyet a Londonban bemutatott székek számára alkottak meg és azt a célt szolgálja, hogy minél hatékonyabban vezesse el a levegőt a jármű körül menet közben. Az Airo gyártását 2023-ban tervezik elindítani.

(Forrás, Fotó: Dezeen, Designboom)

További cikkek a témában:

Miért nem lehet a töltőkábelt praktikusan feltekerni egy elektromos autóban, mint a porszívóban? Miért kell a sáros, koszos kábeleket kézzel feltekergetni és a csomagtartóba tenni a táskák, kabátok közé a legtöbb villanyautóban?
Érkezik a Mercedes válasza a Tesla Model S-re, és néhányan már bele is ülhettek Bár hivatalosan csak csütörtökön mutatják be, néhány újságíró már beülhetett a Mercedes új elektromos luxusautójába, ami az S-osztály eleganciáját hozza el a villanyautók közé.
A Daymak elektromos autója gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster, pedig csak három kereke van A Spiritus a gyártója szerint kevesebb mint 1,9 másodperc alatt fog 100 km/h-ra gyorsulni, és olyan érzés lesz vezetni, mint egy gokartot.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.