Már androidos telefonon is ellenőrizhetjük, hogy nem figyelnek-e meg az Apple nyomkövetőjével

2021 / 12 / 14 / Bobák Áron
Már androidos telefonon is ellenőrizhetjük, hogy nem figyelnek-e meg az Apple nyomkövetőjével
Miután kiderült, hogy a tavasszal bemutatott AirTaggel kicsit túlságosan is egyszerűvé vált titokban megfigyelni másokat, az Apple-nek nem volt más választása, mint hogy androidos felhasználók számára is lehetővé tegye, hogy a telefonjukon ellenőrizhessék a közelben levő, gazdátlan nyomkövetőket.

Az Apple áprilisban mutatta be a Tile mintájára megalkotott AirTaget, ami más bluetooth-os nyomkövetőkhöz képest példátlanul hatékony helyzetmeghatározást tesz lehetővé. Az AirTag hatékonysága abban áll, hogy mivel az eszköz a Lokátor szolgáltatást használja, így a helyzetét minden olyan Apple készülék érzékeli, amelyen ezt az opciót nem kapcsolták ki a felhasználók (ez a CNet szerint világszerte több mint egymilliárd eszközt jelent), így pedig rendkívül pontos helyadatokat tud szolgáltatni.

A rendkívüli hatékonyságnak viszont árnyoldalai is vannak: ahogy azt több tesztelő (köztük mi is) azonnal jelezte, a kitűző méretű, akár zsebbe, táskába is észrevétlenül elrejthető eszközzel kicsit túlságosan egyszerűvé vált, hogy másokat titokban, akartuk ellenére figyeljenek meg vele. A jogos aggodalmakra reagálva az Apple gyorsan hozott néhány olyan változtatást, amivel megnehezítették a kémkedést, és megígérték, hogy még az idei évben az androidos felhasználóknak is lehetővé teszik, hogy ellenőrizhessék, nincs-e a közelükben egy gazdátlan AirTag. Bár eléggé kicentizték, de december 13-án végül valóban megjelent az ezt lehetővé tevő Tracker Detect app, amit a Google Playből lehet letölteni.

Az autótolvajok is felfedezték maguknak az Apple nyomkövetőjét Ha nem akarjuk, hogy ellopják az autónkat, érdemes átkutatni, hogy nincs-e benne elrejtve egy Apple AirTag.

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű: miután bekapcsoltuk a telefonunkon a Bluetooth-t és engedélyeztük a programnak a helyadatainkhoz való hozzáférést, a Tracker Detect felméri a környezetünket, és jelzi azokat a Lokátor appal kompatibilis nyomkövetőket, amelyek nem kapcsolódnak a tulajdonosuk készülékéhez Bluetooth-on keresztül. Az alkalmazás tehát nem az összes AirTaget jelzi, csupán azokat, amelyeknél fennáll a veszélye, hogy követhetnek vele.

Ha az alkalmazással azonosítatlan AirTaget találunk, akkor arra is van lehetőségünk, hogy megszólaltassuk az eszköz hangszóróját, így könnyen megtalálhatjuk a nyomkövetőt. Mi ezt nem tudtuk leellenőrizni, ugyanis mint kiderült, a közelünkben nincsenek elhagyott AirTagek, de a hírek szerint amennyiben gazdátlan nyomkövetőt találunk, az alkalmazás azt is megmutatja, hogyan távolíthatjuk el belőle az akkumulátort, így azonnal semlegesíthetjük a gyanús eszközt.

(Borítókép: James D. Morgan/Getty Images)

Az NSA elárulta, hogyan tudjuk elkerülni, hogy lenyomozzák, merre járunk Kevés szervezet tud többet az emberek megfigyeléséről, mint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (azaz az NSA), hiszen az USA egyik legnagyobb hírszerző szervezete nyakig benne volt abban a megfigyelési botrányban, amit 2013-ban Edward Snowden hozott a világ tudomására.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.