Így jöttem rá, hogy a feleségem véletlenül megfigyel az Apple nyomkövetőjével

2021 / 07 / 07 / Pőcze Balázs
Így jöttem rá, hogy a feleségem véletlenül megfigyel az Apple nyomkövetőjével
Június elején arról írtunk a Rakétán, hogy az Apple meg fogja nehezíteni, hogy megfigyeljünk másokat az idén megjelent nyomkövetőjükkel, az AirTaggel. Egy véletlennek köszönhetően leteszteltük, hogy valóban tartották-e a szavukat.

Amikor májusban kipróbáltuk a pénzérményi kis kütyüket, a sok előny mellett szembetűnő volt, hogy mennyire könnyű azokkal megfigyelni az ismerőseinket, családtagjainkat. Az AirTagek az Apple szándékai szerint arra hivatottak, hogy a dolgokat, amelyeket gyakran elhagyunk, eggyel könnyebben találjuk meg. Ha bejönnek Tim Cookék számításai, akkor az iPhone-tulajdonosok kulcscsomóján, pénztárcájában, hátizsákjában mind lesz egy-egy AirTag. Ha hirtelen nem emlékszünk, hogy hova raktuk le azokat, akkor egy mozdulattal meg tudjuk csipogtatni a táskánkat, vagy azonnal megnézhetjük a Lokátor app térképén, hogy hol esett ki a strandon a zsebünkből a slusszkulcs. Eleinte azonban ugyanilyen könnyű volt elsüllyeszteni valakinek a táskájában egy AirTaget, aztán figyelni, hogy merre jár a városban. Ehhez még az sem feltétlenül kell, hogy a megfigyelt házastársnak vagy kollegának iPhone-ja legyen: a milliárdnyi iOS eszköz java automatikusan és észrevétlenül kapcsolatban áll egymással, egy nagy, globális hálót alkotva. Vagyis elég, ha az elrejtett gombocska mellett elsétál egy idegen egy működő iPhone-nal, a Lokátorban máris láthatjuk, hogy merre van az eszköz.

Az Apple már a termék bejelentésekor közölte, hogy ezt kivédendő figyelmeztetni fogja azokat, akik napokon át szinkronban mozognak egy AirTaggel, ami nem az övék - azonban ez eleinte nem mindig történt meg. Aztán bő egy hónapja jelezték, hogy tudnak a problémáról: a háromnapos korlátot lejjebb vitték, valahova nyolc óra és huszonnégy óra közé, illetve az Android-felhasználóknak azt ígérték, hogy készítenek egy olyan alkalmazást, amely érzékelni tudja a tudtukon kívül velük utazó, a Lokátorban megjeleníthető eszközöket.

A hétvégén aztán egyszer csak egy teszt közepén találtam magamat

Autóztam a városban, amikor elkezdett csipogni valami. A jellegzetes ritmus alapján - néhány perc bamba gondolkodás után - rájöttem, hogy egy AirTag lesz az, bár eleinte azt hittem, hogy a kulcsomon, vagy a tárcámban lévő őrült meg. Aztán nem sokkal később egy figyelmeztetés is megjelent az iPhone-omon: "Találtunk egy AirTaget, ami veled mozog. A helyzetét láthatja a tulajdonosa.". Ekkor lett gyanús a történet, így a Lokátor appba belépve elkezdtem csipogtatni a rejtélyes nyomkövetőt. Némi keresgélés után megtaláltam a kocsi csomagtartójában - a feleségem táskájában, a kulcsán. Vagyis a véletlenül az autóban felejtett kulcscsomó egy pillanat alatt házastárs-figyelővé változott, ám ezt az iOS mostmár észrevette és jelezte. A Lokátorban még azt is láthattam, hogy pontosan merre jártam, míg a feleségem "megfigyelt", bár azt nem közölte az app, hogy pontosan kié az AirTag. Ennek megfelelően, ha AirTag csipogást hallunk a környezetünkben, érdemes elkezdeni keresgélni. Szerencsés esetben megtaláltuk valakinek a kulcsát, még szerencsésebb esetben meg tudjuk akadályozni, hogy megfigyeljenek.

(Fotó: Rakéta)

További cikkek a témában:

Reszkessetek, házasságtörők! Kipróbáltuk az Apple új nyomkövetőjét, az AirTaget Remek eszköz minden iPhone tulajdonosnak. Túl remek eszköz a kémkedőknek.
Az Apple megnehezíti, hogy megfigyeljenek minket az AirTag nyomkövetőkkel Egy szoftverfrissítéssel igyekeznek orvosolni a problémát, ami nekünk is szemet szúrt korábban.
Új nyomkövetők, új iPhone, új számítógépek - összeszedtünk mindent, amit az Apple kedden bejelentett Hadarniuk kellett, hogy beleférjenek egy órába.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.