Az autótolvajok is felfedezték maguknak az Apple nyomkövetőjét

2021 / 12 / 04 / Bobák Áron
Az autótolvajok is felfedezték maguknak az Apple nyomkövetőjét
Ha nem akarjuk, hogy ellopják az autónkat, érdemes átkutatni, hogy nincs-e benne elrejtve egy Apple AirTag.

Az Apple idén áprilisban mutatta be a saját Bluetooth-os nyomkövetőjét, az AirTaget, amelyről tesztünkben mi is megállapítottuk, hogy bár valóban hatékonyabbnak tűnik, mint a más, hasonló elven működő eszközök, ugyanakkor éppen emiatt arra is sokkal alkalmasabb, hogy valakit az akarata ellenére megfigyeljenek vele.

Az AirTag nagyjából ugyanúgy működik, mint más nyomkövetők, például a Tile vagy a Samsung Galaxy SmartTag, vagyis Bluetooth segítségével kapcsolódik a közelben lévő más Bluetooth-os eszközökhöz, így mérve be a készülék helyzetét. Ugyanakkor amíg a Tile-nál például csak az a néhány százezer eszköz segít a beazonosításban, amire telepítve van a megfelelő alkalmazás, az AirTag alapbeállítás szerint az összes iOS-es eszközzel képes kommunikálni, így a Lokátor alkalmazásban sokkal pontosabban és gyorsabban tudjuk bemérni, hogy éppen hol tartózkodik a nyomkövető. Az Apple célja nyilvánvalóan az volt, hogy a lehető legegyszerűbben tudjuk megtalálni az elveszített vagy ellopott értékeinket, ugyanakkor a rendkívüli hatékonyság széles körben váltott ki kritikákat is, hiszen elég, ha valakinek a táskájába bedobnak egy AirTaget, és máris meg tudják figyelni, hogy az illető merre jár.

A felmerült aggályokra a gyártó gyorsan reagált, júniusban több olyan intézkedést is bejelentettek, ami valamivel nehezebbé teszi az AirTagekkel való kémkedést: az eredeti három nap helyett a készülék már 8-24 órán belül elkezd csipogni, ha a tulajdonos iOS-es eszközeinek a hatótávolságán kívül kerül, emellett az Apple azt is megígérte, hogy fejlesztenek egy olyan alkalmazást is, amivel androidos felhasználók is látni fogják, ha egy AirTag követi őket, igaz, ez azóta sem készült el.

Hogy az AirTaggel való aggodalmak nem voltak alaptalanok, azt most a kanadai hatóságok is megerősítették - írja az Ars Technica. A yorki regionális rendőrkapitányság nemrég arról számolt be, hogy szeptember óta öt olyan ügyben indult nyomozás, amikor valakik AirTaget helyeztek el egy autóban, majd az Apple nyomkövetőjének segítségével később kényelmesen el tudták lopni a járművet.

A tájékoztató szerint a tolvajok olyan luxusautókat szemeltek ki, amelyek bevásárlóközpontok előtt vagy nyilvános parkolóban álltak, és az Airtageket valamilyen kevésbé látható helyre rejtették. A rendőrség honlapján közzétett képeken például a nyomkövetőt egy terepjáró hátsó csatlakozójánál találták meg, amivel az utánfutó áramellátását lehet biztosítani. A yorki rendőrség emiatt azt tanácsolja az autósoknak, hogy időről-időre kutassák át az járművüket, és amennyiben bármilyen gyanús nyomkövetőt talának benne, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget.

(Fotó: Getty Images, York Regional Police)

Pillanatok alatt el lehet kötni egy Teslát a megfelelő felszereléssel Egy hacker megmutatta, hogyan.


Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Az elektromos autók nem csak elvesznek, hanem adnak is energiát, ha kell
Elektromos autók táplálták energiával az ausztrál villamosenergia-hálózatot egy áramszünet alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.