Akár 150 ezer forintos állami támogatást is lehet igényelni elektromos kerékpárokra
2020 / 10 / 29 / Bobák Áron
Akár 150 ezer forintos állami támogatást is lehet igényelni elektromos kerékpárokra
Az első pályázási időszak november 23-án indul, a pályázók akár a bicikli árának a felét is megspórolhatják.

Az erről szóló pályázati kiírás péntektől lesz elérhető, de annak fontosabb pontjait már csütörtökön ismertette a sajtóval Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős államtitkára.

Eszerint a támogatás pedálszenzoros valamint nyomatékszenzoros elektromos kerékpárokra is igényelhető lesz, előbbinél a felső keret 400, utóbbinál 900 ezer forint, a támogatás legmagasabb összege pedig 90 és 150 ezer forint lesz. A támogatás összege legfeljebb a kerékpár árának a felét teheti ki.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy azt csak magánszemélyek igényelhetik, és az igénylés mellé munkáltatói vagy jövedelemigazolást is le kell adniuk. A kerékpároknak megadott műszaki, környezetvédelmi követelményeknek is meg kell felelniük, a beszerzés pedig csak a regisztrált kereskedőknél történhet.

Az első pályázási időszak november 23-tól 27-ig tart, ezután havonta nyújthatók majd be pályázatok a jövő év október 21-ig vagy a keret kimerüléséig. A pályázatbenyújtási szakasz lezárulta után az Közhasznú Nonprofit Kft. 20 munkanapon belül dönt a pályázat támogathatóságáról, és a döntést követően 10 munkanapon belül a pályázati portálon keresztül kiadja a támogatási okiratot a pályázónak.

Az elektromos biciklik hibrid változatáról, amelynél az elektromos rásegítés csak tekerés közben aktív, ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Oké, hogy elektromos, de mi hajtja? Képbe hozunk a hibrid bringákkal Néhány éve még csak pénzes különcök játéka volt, ma már egyre gyakrabban jön szembe a városi forgalomban: a rásegítős bringa szép lassan fősodorbeli közlekedési eszközzé, sőt, sporteszközzé vált. A távolból csak annyi látszik, hogy a kisnyugdíjas úgy tép fel az emelkedőn, mint egy frissen szteroidozott Lance Armstrong, az akku, a motor és a finom zümmögés csak akkor tűnik fel, ha éppen elsuhant. Ortodox bringások körében könnyebb egy gyilkosságot felvállalni, mint egy rásegítős gépet, aki viszont próbálta, esküszik rá. De mi az az elektromos bringa?

(Telex.hu, MTI, Fotó: Tower Electric Bikes, Pixabay)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.