Akár egy hónapig is önállóan gondoskodik a növényekről az új moduláris okoskert

2022 / 01 / 02 / Palotai Nándor
Akár egy hónapig is önállóan gondoskodik a növényekről az új moduláris okoskert
Az önművelő veteményest fejlesztő és gyártó startup, a LetPot már túl van egy sikeres Kickstarter-kampányon is.

Az elmúlt években egyre több városi körülményekre tervezett, automatizált növénytermesztő eszköz kerül a piacra. A skála a kisebb, szekrény méretű beltéri berendezésektől, egészen a több ezer négyzetméteres, beltéri vertikális farmokig terjed. A LetPot önművelő kertecskéje ugyan az előbbi, szolidabb kategóriába tartozik, azonban a célösszeget több mint kétszeresen túlszárnyaló, sikeresen befejezett Kickstarter-kampányt elnézve úgy tűnik, hogy bőven van kereslet a kisebb volumenű automata kertekre is.

A LetPot berendezése alapvetéseiben a hasonló eszközök modelljét követi: a veteményes önműködő, saját maga öntözi a növényeket emberi beavatkozás nélkül, de ha kell, akkor telefonról is távvezérelhető, a gyártó által mellékelt applikáció segítségével. A LetPot rendszere azonban teljesen moduláris, azaz tetszőleges méretű és felépítésű otthoni veteményest lehet létrehozni, ami kevés hasonló eszközre igaz. Ezen kívül az okoskertet napenergiával is fel lehet tölteni. A fejlesztők ígérete szerint az alapcsomagban foglalt szett akár egy hónapig is képes önállóan gondoskodni a növényekről, ami azt jelenti, hogy egyes termények esetében az ültetéstől a szüretig nem igényel emberi beavatkozást.

A LetPot egy másik érdekessége, hogy a hagyományos, virágföldet használó termesztési mód mellett hidroponikus üzemmódra is képes, azaz föld nélkül, pusztán tápoldat segítségével is lehet benne növényeket nevelni. Az okoskert alkatrészei az IPX6 sztenderdnek megfelelő nedvességvédelemmel, illetve kellő UV-rezisztanciával rendelkeznek, azaz a rendszert szabadtéren is lehet üzemeltetni. A LetPot alkotóelemeit ahol csak lehet, igyekeztek természetbarát anyagokból készíteni, így a különböző tartóelemek és a növénytárolók is 100%-ban újrahasznosítható és élelmiszer-minőségű gyantából készültek. A LetPot a komplett csomagon kívül egy kisebb, „okosöntözőt” is piacra dobott, amivel a már meglévő növények öntözését is automatizálni lehet.

(Fotó: LetPot)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.