Az üzem létrehozásában az ABB megoldása segíti a vertikális termesztésre szakosodott Ljusgårda kertészeti üzemet. „A célunk az, hogy helyben termesztett, svéd zöldségeket szállítsunk a svéd piacra, azért, hogy a fogyasztóink lelkiismeret-furdalás és környezetvédelmi aggályok nélkül friss salátát tudjanak fogyasztani egész évben” – mondja Andreas Wilhelmsson, az üzem vezérigazgatója.
Az üzem teljes körűen automatizált lesz, a vetéstől a termék csomagolásáig, és várhatóan havonta 60 tonna salátát lesz képes megtermelni. Az üzem 2017 elején jött létre 2018 februárjában megvettek egy régi bútorgyárat, és elkezdték a saláta kísérleti termesztését.
A gyár 7000 négyzetméteres területét 2021-re sikerült teljes egészében bevonni a termelésbe, az alkalmazottak létszámát idén 10-ről 60 főre növelték.
„Mindenki azt mondta, hogy kilenc hónap alatt képtelenség átalakítani egy gyárat; ennek ellenére mi belevágtunk és sikerült” – mondja Andreas Wilhelmsson. A régi gyárépületben ma már nagyüzemi, teljesen automatizált, beltéri salátatermesztést folytatnak.
Az épület belső falai fehérre vannak festve, a saláták a mennyezethez erősített állványzatról lelógó csövekben fejlődnek. A növényeket rózsaszín fényt adó LED-lámpák világítják meg. Ezek fényerőssége garantálja a salátalevelek roppanósságát és kiváló ízét.
Idén nyárra a termesztési folyamatokat a vetéstől a termékek csomagolásáig teljes mértékben automatizálják majd. „Ljusgårda üzeme azért virágzik, mert a svéd fogyasztók svéd élelmiszereket akarnak enni. A beltéri termesztés segítségével egész évben friss, svéd salátával tudjuk ellátni a piacot, amelyen nagyon erős kereslet mutatkozik a termékeink iránt, így minden terményünket értékesíteni tudjuk” – nyilatkozta Andreas Wilhelmsson.
A vertikális termesztés fenntartható, és rendkívül költséghatékony. A termények előállítása helyben történik, a szállítási távolságok rövidek, az élelmiszerveszteség mértéke minimális, a vizet újra hasznosítják, és nincs szükség növényvédő szerekre.
A termesztés-technológia viszont áramigényes, így Ljusgårda a villamos infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó igényeit az ABB megoldásai támogatták.
A saláta beltéri termesztéséhez nagyon sok villamos energiára van szükség, mivel a növények a nap közel 24 órájában erős megvilágítást igényelnek. A növények sikeres termesztéséhez állandóan kiegyensúlyozott beltéri hőmérsékletre és állandó páratartalomra van szükség, és ezen követelmények teljesítése szintén rendkívül energiaigényes” – mondta el Niklas Lindblom, az ABB Sweden élelmiszer- és üdítőital-ágazat vezetője.
Ljusgårda üzemének korszerűsítéséhez az ABB kompakt megoldást tervezett, ami megfelelt a fenntarthatósági céloknak, mivel hozzájárult a káros kibocsátások csökkentéséhez. „Optimalizáljuk a teljes növénytermesztési lánc villamosenergia-ellátását, digitalizálását és automatizálását. Az üvegházi energiaelosztási komponenseink és a digitális megoldásaink kombinálásával az ügyfeleink olyan eszközöket nyernek, amelyekkel elemezhetik és optimalizálhatják az energiahatékonyságukat” - mondta el Niklas Lindblom.
(Forrás: VFD, ABB, Ljusgarda Kép: Ljusgarda)