Ez a svéd vertikális kertészet automatikusan termeli a haszonnövényeket

2021 / 07 / 16 / Justin Viktor
Ez a svéd vertikális kertészet automatikusan termeli a haszonnövényeket
A vertikális nagyüzem a svédországi Tibro kisvárosában létesül 7000 m2 alapterületen, és egész évben képes lesz levélzöldségeket termeszteni. A projektet a Ljusgårda vállalat hozza tető alá, a saláta teljesen automatizált, nagyüzemi, beltéri termesztésével.

Vertikális farm

Az üzem létrehozásában az ABB megoldása segíti a vertikális termesztésre szakosodott Ljusgårda kertészeti üzemet. „A célunk az, hogy helyben termesztett, svéd zöldségeket szállítsunk a svéd piacra, azért, hogy a fogyasztóink lelkiismeret-furdalás és környezetvédelmi aggályok nélkül friss salátát tudjanak fogyasztani egész évben” – mondja Andreas Wilhelmsson, az üzem vezérigazgatója.

Az üzem teljes körűen automatizált lesz, a vetéstől a termék csomagolásáig, és várhatóan havonta 60 tonna salátát lesz képes megtermelni. Az üzem 2017 elején jött létre 2018 februárjában megvettek egy régi bútorgyárat, és elkezdték a saláta kísérleti termesztését.

A gyár 7000 négyzetméteres területét 2021-re sikerült teljes egészében bevonni a termelésbe, az alkalmazottak létszámát idén 10-ről 60 főre növelték.

„Mindenki azt mondta, hogy kilenc hónap alatt képtelenség átalakítani egy gyárat; ennek ellenére mi belevágtunk és sikerült” – mondja Andreas Wilhelmsson. A régi gyárépületben ma már nagyüzemi, teljesen automatizált, beltéri salátatermesztést folytatnak.

Speciális energiaigények

Az épület belső falai fehérre vannak festve, a saláták a mennyezethez erősített állványzatról lelógó csövekben fejlődnek. A növényeket rózsaszín fényt adó LED-lámpák világítják meg. Ezek fényerőssége garantálja a salátalevelek roppanósságát és kiváló ízét.

Idén nyárra a termesztési folyamatokat a vetéstől a termékek csomagolásáig teljes mértékben automatizálják majd. „Ljusgårda üzeme azért virágzik, mert a svéd fogyasztók svéd élelmiszereket akarnak enni. A beltéri termesztés segítségével egész évben friss, svéd salátával tudjuk ellátni a piacot, amelyen nagyon erős kereslet mutatkozik a termékeink iránt, így minden terményünket értékesíteni tudjuk” – nyilatkozta Andreas Wilhelmsson.   

A vertikális termesztés fenntartható, és rendkívül költséghatékony. A termények előállítása helyben történik, a szállítási távolságok rövidek, az élelmiszerveszteség mértéke minimális, a vizet újra hasznosítják, és nincs szükség növényvédő szerekre.

A termesztés-technológia viszont áramigényes, így Ljusgårda a villamos infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó igényeit az ABB megoldásai támogatták.

A saláta beltéri termesztéséhez nagyon sok villamos energiára van szükség, mivel a növények a nap közel 24 órájában erős megvilágítást igényelnek. A növények sikeres termesztéséhez állandóan kiegyensúlyozott beltéri hőmérsékletre és állandó páratartalomra van szükség, és ezen követelmények teljesítése szintén rendkívül energiaigényes” – mondta el Niklas Lindblom, az ABB Sweden élelmiszer- és üdítőital-ágazat vezetője. 

Ljusgårda üzemének korszerűsítéséhez az ABB kompakt megoldást tervezett, ami megfelelt a fenntarthatósági céloknak, mivel hozzájárult a káros kibocsátások csökkentéséhez. „Optimalizáljuk a teljes növénytermesztési lánc villamosenergia-ellátását, digitalizálását és automatizálását. Az üvegházi energiaelosztási komponenseink és a digitális megoldásaink kombinálásával az ügyfeleink olyan eszközöket nyernek, amelyekkel elemezhetik és optimalizálhatják az energiahatékonyságukat”  - mondta el Niklas Lindblom.

(Forrás: VFD, ABB, Ljusgarda Kép: Ljusgarda)

Ez is érdekelhet:

Évente ezer tonna zöldség egy dán vertikális farmból A Koppenhága külterületén nyíló új vertikális gazdaságban évente csaknem 1000 metrikus tonna zöldség termelését kezdik meg. A létesítmény által felhasznált energia kizárólag szélenergiából termelődik, így az üzemeltetés teljesen szén-dioxid-semleges.    

A növénytermesztés valamiért életképtelen támogatás nélkül Európában, kivéve, ha biotermelésről van szó A magyar kormány is támogatja az ökológiai gazdálkodás brüsszeli terveit, hogy fejlesszük ezt a fontos területet. Az uniós stratégiát forrásokkal és a támogatásokhoz kapcsolódó jogszabályi környezet megteremtésével erősítik.

A Földön található növények negyven százaléka hamarosan kihalhat A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek kutatói szerint a Földön öt növényből és gombából kettőt a kihalás veszélye fenyeget. A veszélyeztetett fajok jelentős sajnos előre sejthető módon miattunk, az emberi tevékenysége miatt került a kihalás szélére.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.