Ez a svéd vertikális kertészet automatikusan termeli a haszonnövényeket

2021 / 07 / 16 / Justin Viktor
Ez a svéd vertikális kertészet automatikusan termeli a haszonnövényeket
A vertikális nagyüzem a svédországi Tibro kisvárosában létesül 7000 m2 alapterületen, és egész évben képes lesz levélzöldségeket termeszteni. A projektet a Ljusgårda vállalat hozza tető alá, a saláta teljesen automatizált, nagyüzemi, beltéri termesztésével.

Vertikális farm

Az üzem létrehozásában az ABB megoldása segíti a vertikális termesztésre szakosodott Ljusgårda kertészeti üzemet. „A célunk az, hogy helyben termesztett, svéd zöldségeket szállítsunk a svéd piacra, azért, hogy a fogyasztóink lelkiismeret-furdalás és környezetvédelmi aggályok nélkül friss salátát tudjanak fogyasztani egész évben” – mondja Andreas Wilhelmsson, az üzem vezérigazgatója.

Az üzem teljes körűen automatizált lesz, a vetéstől a termék csomagolásáig, és várhatóan havonta 60 tonna salátát lesz képes megtermelni. Az üzem 2017 elején jött létre 2018 februárjában megvettek egy régi bútorgyárat, és elkezdték a saláta kísérleti termesztését.

A gyár 7000 négyzetméteres területét 2021-re sikerült teljes egészében bevonni a termelésbe, az alkalmazottak létszámát idén 10-ről 60 főre növelték.

„Mindenki azt mondta, hogy kilenc hónap alatt képtelenség átalakítani egy gyárat; ennek ellenére mi belevágtunk és sikerült” – mondja Andreas Wilhelmsson. A régi gyárépületben ma már nagyüzemi, teljesen automatizált, beltéri salátatermesztést folytatnak.

Speciális energiaigények

Az épület belső falai fehérre vannak festve, a saláták a mennyezethez erősített állványzatról lelógó csövekben fejlődnek. A növényeket rózsaszín fényt adó LED-lámpák világítják meg. Ezek fényerőssége garantálja a salátalevelek roppanósságát és kiváló ízét.

Idén nyárra a termesztési folyamatokat a vetéstől a termékek csomagolásáig teljes mértékben automatizálják majd. „Ljusgårda üzeme azért virágzik, mert a svéd fogyasztók svéd élelmiszereket akarnak enni. A beltéri termesztés segítségével egész évben friss, svéd salátával tudjuk ellátni a piacot, amelyen nagyon erős kereslet mutatkozik a termékeink iránt, így minden terményünket értékesíteni tudjuk” – nyilatkozta Andreas Wilhelmsson.   

A vertikális termesztés fenntartható, és rendkívül költséghatékony. A termények előállítása helyben történik, a szállítási távolságok rövidek, az élelmiszerveszteség mértéke minimális, a vizet újra hasznosítják, és nincs szükség növényvédő szerekre.

A termesztés-technológia viszont áramigényes, így Ljusgårda a villamos infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó igényeit az ABB megoldásai támogatták.

A saláta beltéri termesztéséhez nagyon sok villamos energiára van szükség, mivel a növények a nap közel 24 órájában erős megvilágítást igényelnek. A növények sikeres termesztéséhez állandóan kiegyensúlyozott beltéri hőmérsékletre és állandó páratartalomra van szükség, és ezen követelmények teljesítése szintén rendkívül energiaigényes” – mondta el Niklas Lindblom, az ABB Sweden élelmiszer- és üdítőital-ágazat vezetője. 

Ljusgårda üzemének korszerűsítéséhez az ABB kompakt megoldást tervezett, ami megfelelt a fenntarthatósági céloknak, mivel hozzájárult a káros kibocsátások csökkentéséhez. „Optimalizáljuk a teljes növénytermesztési lánc villamosenergia-ellátását, digitalizálását és automatizálását. Az üvegházi energiaelosztási komponenseink és a digitális megoldásaink kombinálásával az ügyfeleink olyan eszközöket nyernek, amelyekkel elemezhetik és optimalizálhatják az energiahatékonyságukat”  - mondta el Niklas Lindblom.

(Forrás: VFD, ABB, Ljusgarda Kép: Ljusgarda)

Ez is érdekelhet:

Évente ezer tonna zöldség egy dán vertikális farmból A Koppenhága külterületén nyíló új vertikális gazdaságban évente csaknem 1000 metrikus tonna zöldség termelését kezdik meg. A létesítmény által felhasznált energia kizárólag szélenergiából termelődik, így az üzemeltetés teljesen szén-dioxid-semleges.    

A növénytermesztés valamiért életképtelen támogatás nélkül Európában, kivéve, ha biotermelésről van szó A magyar kormány is támogatja az ökológiai gazdálkodás brüsszeli terveit, hogy fejlesszük ezt a fontos területet. Az uniós stratégiát forrásokkal és a támogatásokhoz kapcsolódó jogszabályi környezet megteremtésével erősítik.

A Földön található növények negyven százaléka hamarosan kihalhat A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek kutatói szerint a Földön öt növényből és gombából kettőt a kihalás veszélye fenyeget. A veszélyeztetett fajok jelentős sajnos előre sejthető módon miattunk, az emberi tevékenysége miatt került a kihalás szélére.


 


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.