Akár hónapokra is leállhat a Facebook Európában

2022 / 07 / 09 / Bobák Áron
Akár hónapokra is leállhat a Facebook Európában
Írország adatvédelmi hatósága csütörtökön jelentette be, hogy a jogszabályoknak megfelelően meg fogja tiltani, hogy a Facebook anyavállalata, a Meta a felhasználók adatait a tengerentúlra továbbítsa. A cég korábban többször is azt hangoztatta, hogy amennyiben ez bekövetkezik, le kell állítaniuk a szolgáltatást Európában.

"Nem világos, hogyan tudnánk folytatni az olyan szolgáltatások üzemeltetését az EU-ban, mint a Facebook vagy az Instagram"- írta még 2020-ban a Facebook adatvédelmi igazgatója, Yvonne Cunnane egy a dublini bíróságnak benyújtott dokumentumban arról az eshetőségről, ha az ír adatvédelmi hatóság megtiltja a Metának (akkori nevén Facebooknak), hogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsák. A Meta mellett több más technológiai céget is érintő helyzet azután vált problémássá, hogy 2020 júliusában az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte az úgynevezett "adatvédelmi pajzsot", vagyis azt a megállapodást, ami szabályozta az USA és az EU között a felhasználói adatok továbbítását. Az ír hatóságok még az év őszén figyelmeztették a Facebookot, hogy az egyezmény érvénytelenítése miatt a vállalat Írországban található európai központja jogellenesen cselekszik, amennyiben átadja az uniós állampolgárok adatait az amerikai anyacégnek, és bár a Facebook igyekezett bíróságon megtámadni a rendelkezést, az ír legfelsőbb bíróság a tavalyi ítéletében számukra kedvezőtlen döntést hozott.

Ahogy a Politico cikke rávilágít, az adatvédelmi pajzs megszüntetése óta a Meta és más amerikai cégek külön szerződéses záradékok (SSC-k) segítségével oldották meg, hogy a felhasználói adatokat az amerikai szerverekre továbbíthassák, ám Írország most ezt a kiskaput is bezárná a Meta előtt. Bár a cég a mostani bejelentést egyelőre nem kommentálta, egy márciusban az amerikai tőzsdefelügyeletnek küldött beadványban megerősítették a korábbi álláspontjukat, vagyis hogy egy ilyen döntés ellehetetlenítené a működésüket Európában. Ebben azt írták, hogy amennyiben nem születik új keretmegállapodás, és az SSC-kre valamint más, alternatív lehetőségekre sem támaszkodhatnak, akkor "Európában valószínűleg nem fogják tudni működtetni a legjelentősebb szolgáltatásaik egy részét, beleértve a Facebookot és az Instagramot".

A Meta egyik mentőöve az lehet, hogy az ír adatvédelmi hatóság döntésére az EU nemzeti szabályozó testületeinek is rá kell bólintaniuk, amire egy hónapjuk van. A Reuters szerint ha bármelyik fél kifogással él a javaslattal szemben, az hónapokig is kitolhatja a végleges döntést, így az ügy még akkor is sokáig elhúzódhat, ha közben nem történik érdemi előrelépés az EU és az USA közötti adattovábbítás kérdésében. A minden szempontból megnyugtató megoldás a helyzet rendezésére persze az lenne, ha elkészülne az új adatvédelmi megállapodás, amiről az USA és az EU már hosszú ideje tárgyal, és márciusban már sikerült is elérniük egy elvi megállapodást ezzel kapcsolatban. Az új egyezmény elméletileg rendezi azokat a problémás pontokat, amelyekre hivatkozva az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte az adatvédelmi pajzsot, többek között létrehoznak egy független adatvédelmi bíróságot is, amelynél az európaiak is panaszt tehetnek, ha úgy érzik, hogy visszaéltek az adataikkal. A Politico szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az év vége előtt megszülethet a végleges megállapodás, így ha az európai országok bekeményítenek, akár az is megtörténhet, hogy a Meta szolgáltatásai hónapokra leállnak az EU területén.

(Borítókép: Chukrut Budrul/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.