Akár napi 20-30 liter ivóvizet is képes kinyerni a levegőből egy mosógép méretű találmány

2022 / 07 / 11 / Palotai Nándor
Akár napi 20-30 liter ivóvizet is képes kinyerni a levegőből egy mosógép méretű találmány
Az eszköz prototípusa már jelenleg is üzemel: egy tiszta vízzel korábban nem rendelkező tunéziai általános iskolát lát el ivóvízzel.

A tiszta ivóvíz ugyan emberi alapszükséglet, azonban ennek ellenére mind a mai napig tömegek nem jutnak hozzá. A WWF adatai szerint ugyanis már jelenleg is 1,1 milliárd ember nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, illetve 2,7 milliárd ember legalább egy hónapig nem jut hozzá egy év során. A helyzet pedig drasztikusan romlik: A WHO becslése szerint 2025-re az emberiség fele, a WWF szerint pedig akár az összes ember kétharmada fogja megtapasztalni, hogy milyen, amikor nem áll rendelkezésre ivóvíz. A tiszta ivóvíz biztosítására már több találmány is született, ezek közül néhányról már oldalunkon is beszámoltunk: ilyen az MIT sótalanító eszköze, mely egy egész családot képes ellátni vízzel, vagy a Zero Mass Water startup által kifejlesztett Source nevű eszköz, mely nagyjából naponta tíz liter vizet képes kivonni a levegőből. Az amerikai DARPA is fejleszt hasonló berendezést, de ha az elkészül, azt a hadsereg fogja megkapni.

A Kumulus Water nevű startup berendezése, a Kumulus-1 még magasabbra rakta a tétet: a tervezői szerint az eszköz ugyanis 20-30 liter vizet is képes naponta kinyerni a környező levegőből – számolt be róla a Yanko Design. A Kumulus-1 először a felső, szűrővel ellátott részén keresztül szívja be a levegőt, mely tisztítás után a berendezés alsó részén csapódik le, és gyűlik össze. Ugyan a Kumulus-1 működése elektromos áramot igényel, azonban egy liternyi víz előállítási költsége még így is messze a palackozott víz ára alatt van a tervezők szerint, továbbá napelemmel is összekapcsolható, így akár teljesen önellátóvá is válhat. Az eszköz összeköthető okostelefonnal is, és mobilalkalmazáson keresztül is nyomon követhető a működése.

A Kumulus-1 már tesztelés alatt van: az első példányt a tunéziai Jendou városába, a Bayadha általános iskolában telepítették június elején. Az intézménynek korábban nem volt hozzáférése tiszta ivóvízhez. A tervezők szerint minden olyan országban nagy hasznát vehetik találmányuknak, ahol, ha a tiszta víz ugyan nem mindenhol biztosított, de magas a páratartalom, mivel ennek segítségével a gép hatékonyan tud működni, nemcsak Tunéziában, de a későbbiek során Marokkóban, Algériában, vagy akár Szaúd-Arábiában is.

(Fotó: Kumulus Water)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.