A levegőből nyerhetünk fogyasztható vizet a jövőben

2021 / 04 / 26 / Perei Dóra
A levegőből nyerhetünk fogyasztható vizet a jövőben
A klímaváltozás következményeként a világ számos pontját ivóvízhiány és elsivatagosodás fenyegeti. A probléma súlyosságát már számos szervezet felismerte, és kutatásokat végeznek azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne kezelni a felmerülő logisztikai problémát, és ivóvizet juttatni a világ különböző pontjaira, ahol annak hiányától szenvednek. Esetünkben az amerikai hadsereg katonái.

A projekt a DARPA Atmospheric Water Extraction (AWE) program keretében valósulhat meg, melynek során a DARPA tizennégymillió amerikai dollárral támogatja a GE Research kutatóit egy olyan rendszer kifejlesztésében, amely a levegőből iható vizet hoz létre. A tervek szerint a berendezés naponta százötven katonának juttatna megfelelő mennyiséget, a készülék kialakítását és méretét pedig úgy tervezték, hogy az könnyen szállítható legyen.

David Moore, a GE Research projektvezetője szerint a víz szállításával járó logisztikai költségek a várnál jóval magasabbak, ami - különösen a veszélyes háborús övezetekben - komoly veszteségeket okoz. Az új berendezés azonban egy könnyen szállítható, kompakt eszköz, amely hatékonyan lecsapolja a vizet a levegőből.

Ezzel egyszerre menthetnek életeket, és könnyíthetnek a fegyveres erők logisztikai és pénzügyi terhein.

A GE beszámolója szerint a hadsereghez kapcsolódó vízszállítás logisztikai költsége a Védelmi Minisztérium költségvetésének egyharmadát teszi ki. A GE csapata felhasználja a hőcserélők fejlesztése során szerzett tapasztalatait és tudását az űrkutatásban és energiatermelésben. A rendszer a szorbens anyagok kinyerésére (gőzök elválasztása) támaszkodik, amilyen a levegőben található víz is. Az AM fém hőcserélő hőt von ki a szorbens anyagokon keresztül, ezáltal a víz kondenzált (iható formában) szabadul fel.

A fent említett szorbens anyagok kinyerésének fejlesztése egyébiránt a UC Berkeley szakembereihez köthető, akik az anyagok elválasztására irányuló munkálatokat a Dél-Alabama Egyetemen végzik, ahol lemodellezik majd többek között a tömegátadást, valamint megmérik az abszorpciós folyamat kinetikáját. Jelenleg egyszerre több kutatás is zajlik ezen a területen, a 3D nyomtatás pedig egy lehetséges mód, ami meg is valósítja ezt a technológiát.

(Fotó:

További cikkek a témában:

Spot beállt a francia hadseregbe, de nem lett belőle jó katona Amióta a Boston Dynamics kereskedelmi forgalomba bocsátotta a robotot, egyre többen használják olyan célokra, amely nem egészen egyezik a cég eredeti célkitűzéseivel.

A brit hadsereg leszerel tízezer katonát, jönnek helyettük a robotok Az Egyesült Királyság hadserege 10 ezer katonával csökkenti a létszámát, hogy többet fektethessenek katonai robotokba, drónokba és egyéb high-tech harci eszközökbe, egy nagy átalakítás során.

A falakon is átlát az IVAS, az amerikai hadsereg új kiterjesztett valóság sisakja Az Egyesült Államok hadserege a gyalogos katonákra fegyverrendszerként tekint, akiknek irányító szerepét és halálos erejét is növelni akarják a működésüket segítő digitális rendszerek egy eszközbe való integrálásával.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.