Napi tíz liter vizet is képes kinyerni a levegőből egy háztetőre szerelhető eszköz

2021 / 08 / 30 / Bobák Áron
Napi tíz liter vizet is képes kinyerni a levegőből egy háztetőre szerelhető eszköz
A csapvíznél ugyan valószínűleg soha nem lesz olcsóbb, de a Source nevű berendezés így is rengeteg ember vízellátási gondjait oldhatja meg.

A Zero Mass Water által kifejlesztett eszköz két hidropanellel van ellátva, és napelemek valamint ventilátorok segítségével vonja ki a levegőből a vizet. A gyártó szerint egy készülék akár napi tíz liter víz kitermelésére is alkalmas, de a Source még az igazán száraz, alacsony páratartalmú területeken is képes naponta négy liter vizet kiszűrni a levegőből. Mivel a hidropanelek eleve csak a vizet gyűjtik be, így a vízminőség nem okozhat gondot, de a hidropaneleket emellett légszűrőkkel is ellátták, amik kiszűrik a levegőből esetlegesen mégis bekerülő részecskéket.

A Source által begyűjtött víz egy harminc literes tartályba kerül, amelyben a vizet ásványi anyagokkal, magnéziummal és kalciummal dúsítják. A tartály közvetlenül ráköthető a csapra, így pontosan ugyanúgy juthatunk hozzá a vízhez, mintha az a vízvezeték-hálózaton keresztül érkezne. A Zero Mass Water szerint a rendszer fenntartása nem igényel túl sok figyelmet, csupán évente egyszer kell kicserélni a szűrőket, valamint ötévente újratölteni az ásványi anyagokat tartalmazó tartályt.

A készülék működését folyamatos nyomon követhetjük egy telefonos alkalmazáson keresztül, amelyen nem csak azt láthatjuk, hogy mennyi víz van még a tartályban, és hogy mennyi vezet termel a rendszer, de például halk módba is kapcsolhatjuk a hidropaneleket a ventilátorok leállításával. A Zero Mass Water szerint a hidropanelek anyaga 91%-ban újrahasznosítható, emellett a honlapjukon afelől is megnyugtatnak mindenkit, hogy a technológia elterjedése nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy a Föld egyszer csak kiszárad: számításaik szerint ehhez nagyjából hetvenezer ilyen berendezést kéne üzemeltetnie minden egyes embernek a bolygón.

Bár a Source által megtermelt víz költsége valószínűleg soha nem fogja felvenni a versenyt a csapvízével, rövid számolgatással kideríthető, hogy az ásványvíznél valamivel olcsóbb megoldásról van szó, amivel ráadásul rengeteg műanyagot is megspórolhatunk. A gyártó szerint a készülék ára szállítással és beüzemeléssel együtt nagyjából 5500-6500 dollárra jön ki az Egyesült Államokban, külföldi rendelés esetén ennél valamivel magasabb lehet a végösszeg. Mivel a Zero Mass Water 15 éves üzemidőt ígér a rendszerre, így napi négy liter vízzel számolva 0,30, napi tíz literrel számolva pedig 0,10 dollárra jön ki a Source-szal termelt víz literenkénti ára, ami nagyjából 30 és 88 forint közötti összeget jelent. Mindeközben nagyjából 15-35 ezer műanyag palackot spórolhatunk meg, ha a legelterjedtebb, másfél literes palackokkal számolunk.

Az árából következően a Source elsősorban nem azoknak jelent alternatívát, akik hozzáférnek a jó minőségű vezetékes vízhez. Ugyanakkor ahogy arra a készülékről beszámoló The Brighter Side is felhívja a figyelmet, a vízhiány közel sem csak a szárazabb területeken, például Afrikában vagy Ázsiában jelent problémát, de például az Egyesült Államokban is: statisztikák szerint az USA lakosságának mintegy 15%-a szerzi kutakból a vizet, az ilyen kutaknak a fele viszont nem felel meg a vízminőségre vonatkozó előírásoknak. De a vezetékes víz sem feltétlenül jobb megoldás, hiszen az országban működő közel ötvenezer ilyen rendszernek már a 40%-nál tapasztaltak már vízminőséggel kapcsolatos problémákat.

Az Unicef statisztikái szerint globálisan több mint kétmilliárd ember nem fér hozzá biztonságos minőségű ivóvízhez, a Zero Mass Water pedig elsősorban ezen szeretne változtatni a megoldásával, amit projektek keretében már több helyen sikerrel is alkalmaztak: Kolumbiában például a Conservation Internationallel és az ország vízügyi minisztériumával összefogva két kereskedelmi méretű hidropanel-táblát telepítettek Bahia Honditában, enyhítve az ott élő Wayuu-törzs vízellátási gondjain. A gyártó az otthoni felhasználás mellett iskoláknak, kórházaknak, éttermeknek és szállodáknak is ajánlja a rendszert, ami bárhol gyorsan felállítható, így akár egy építkezésen is jó megoldás lehet a folyamatos vízutánpótlás biztosítására.

További cikkek a témában:

Konténerbe szerelt, napelemes sótalanítók oldhatják meg közel félmillió ember vízigényét Egy konténer óránként 3500-7000 liter édesvizet tud előállítani, a sótalanítás pedig teljes egészében napelemekből nyert energiával történik.

A levegőből nyerhetünk fogyasztható vizet a jövőben Egy amerikai kutatócsoport ugyanis olyan 3D nyomtatott eszközt fejleszt, amely lehetővé teszi ezt a folyamatot, és elsőként az amerikai hadsereg használhatja majd.

A budapestiek több mint harmada élhet olyan háztartásban, ahol ólommal szennyezett a csapvíz A Nemzeti Népegészségügyi Központ nagyszabású felmérése alapján Budapesten mintegy 650 ezer ember élhet olyan háztartásban, ahol a megengedett határértéknél magasabb a csapvíz ólomtartalma.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.