Napi tíz liter vizet is képes kinyerni a levegőből egy háztetőre szerelhető eszköz

2021 / 08 / 30 / Bobák Áron
Napi tíz liter vizet is képes kinyerni a levegőből egy háztetőre szerelhető eszköz
A csapvíznél ugyan valószínűleg soha nem lesz olcsóbb, de a Source nevű berendezés így is rengeteg ember vízellátási gondjait oldhatja meg.

A Zero Mass Water által kifejlesztett eszköz két hidropanellel van ellátva, és napelemek valamint ventilátorok segítségével vonja ki a levegőből a vizet. A gyártó szerint egy készülék akár napi tíz liter víz kitermelésére is alkalmas, de a Source még az igazán száraz, alacsony páratartalmú területeken is képes naponta négy liter vizet kiszűrni a levegőből. Mivel a hidropanelek eleve csak a vizet gyűjtik be, így a vízminőség nem okozhat gondot, de a hidropaneleket emellett légszűrőkkel is ellátták, amik kiszűrik a levegőből esetlegesen mégis bekerülő részecskéket.

A Source által begyűjtött víz egy harminc literes tartályba kerül, amelyben a vizet ásványi anyagokkal, magnéziummal és kalciummal dúsítják. A tartály közvetlenül ráköthető a csapra, így pontosan ugyanúgy juthatunk hozzá a vízhez, mintha az a vízvezeték-hálózaton keresztül érkezne. A Zero Mass Water szerint a rendszer fenntartása nem igényel túl sok figyelmet, csupán évente egyszer kell kicserélni a szűrőket, valamint ötévente újratölteni az ásványi anyagokat tartalmazó tartályt.

A készülék működését folyamatos nyomon követhetjük egy telefonos alkalmazáson keresztül, amelyen nem csak azt láthatjuk, hogy mennyi víz van még a tartályban, és hogy mennyi vezet termel a rendszer, de például halk módba is kapcsolhatjuk a hidropaneleket a ventilátorok leállításával. A Zero Mass Water szerint a hidropanelek anyaga 91%-ban újrahasznosítható, emellett a honlapjukon afelől is megnyugtatnak mindenkit, hogy a technológia elterjedése nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy a Föld egyszer csak kiszárad: számításaik szerint ehhez nagyjából hetvenezer ilyen berendezést kéne üzemeltetnie minden egyes embernek a bolygón.

Bár a Source által megtermelt víz költsége valószínűleg soha nem fogja felvenni a versenyt a csapvízével, rövid számolgatással kideríthető, hogy az ásványvíznél valamivel olcsóbb megoldásról van szó, amivel ráadásul rengeteg műanyagot is megspórolhatunk. A gyártó szerint a készülék ára szállítással és beüzemeléssel együtt nagyjából 5500-6500 dollárra jön ki az Egyesült Államokban, külföldi rendelés esetén ennél valamivel magasabb lehet a végösszeg. Mivel a Zero Mass Water 15 éves üzemidőt ígér a rendszerre, így napi négy liter vízzel számolva 0,30, napi tíz literrel számolva pedig 0,10 dollárra jön ki a Source-szal termelt víz literenkénti ára, ami nagyjából 30 és 88 forint közötti összeget jelent. Mindeközben nagyjából 15-35 ezer műanyag palackot spórolhatunk meg, ha a legelterjedtebb, másfél literes palackokkal számolunk.

Az árából következően a Source elsősorban nem azoknak jelent alternatívát, akik hozzáférnek a jó minőségű vezetékes vízhez. Ugyanakkor ahogy arra a készülékről beszámoló The Brighter Side is felhívja a figyelmet, a vízhiány közel sem csak a szárazabb területeken, például Afrikában vagy Ázsiában jelent problémát, de például az Egyesült Államokban is: statisztikák szerint az USA lakosságának mintegy 15%-a szerzi kutakból a vizet, az ilyen kutaknak a fele viszont nem felel meg a vízminőségre vonatkozó előírásoknak. De a vezetékes víz sem feltétlenül jobb megoldás, hiszen az országban működő közel ötvenezer ilyen rendszernek már a 40%-nál tapasztaltak már vízminőséggel kapcsolatos problémákat.

Az Unicef statisztikái szerint globálisan több mint kétmilliárd ember nem fér hozzá biztonságos minőségű ivóvízhez, a Zero Mass Water pedig elsősorban ezen szeretne változtatni a megoldásával, amit projektek keretében már több helyen sikerrel is alkalmaztak: Kolumbiában például a Conservation Internationallel és az ország vízügyi minisztériumával összefogva két kereskedelmi méretű hidropanel-táblát telepítettek Bahia Honditában, enyhítve az ott élő Wayuu-törzs vízellátási gondjain. A gyártó az otthoni felhasználás mellett iskoláknak, kórházaknak, éttermeknek és szállodáknak is ajánlja a rendszert, ami bárhol gyorsan felállítható, így akár egy építkezésen is jó megoldás lehet a folyamatos vízutánpótlás biztosítására.

További cikkek a témában:

Konténerbe szerelt, napelemes sótalanítók oldhatják meg közel félmillió ember vízigényét Egy konténer óránként 3500-7000 liter édesvizet tud előállítani, a sótalanítás pedig teljes egészében napelemekből nyert energiával történik.

A levegőből nyerhetünk fogyasztható vizet a jövőben Egy amerikai kutatócsoport ugyanis olyan 3D nyomtatott eszközt fejleszt, amely lehetővé teszi ezt a folyamatot, és elsőként az amerikai hadsereg használhatja majd.

A budapestiek több mint harmada élhet olyan háztartásban, ahol ólommal szennyezett a csapvíz A Nemzeti Népegészségügyi Központ nagyszabású felmérése alapján Budapesten mintegy 650 ezer ember élhet olyan háztartásban, ahol a megengedett határértéknél magasabb a csapvíz ólomtartalma.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.