Aki 2008 után született, már soha nem vehet cigarettát Új-Zélandon

2022 / 12 / 21 / Bobák Áron
Aki 2008 után született, már soha nem vehet cigarettát Új-Zélandon
A napokban elfogadott új törvénytől azt várják, hogy hosszú távon teljesen megszünteti a dohánytermékek fogyasztását az országban.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a csendes-óceáni szigetországban olyan törvényt terjesztettek be, amely 2027-től fokozatosan kivezetné a dohánytermékeket, vagyis azoknak, akik ezután töltik be a 18. életévüket már nem lesz lehetőségük rá, hogy cigarettát vásároljanak. A BBC cikke szerint a törvényt a napokban el is fogadta az új-zélandi országgyűlés, így az már jövőre életbe lép, igaz, néhány évig ennek még nem lehet érzékelni a hatásait. A törvény ugyanis azt mondja ki, hogy aki 2009. január 1-én vagy utána született, nem vásárolhat dohánytermékeket, de mivel azok, akikre ez vonatkozik, a törvény hatályba lépésekor még legfeljebb csak 14 évesek lehetnek, így egyelőre amúgy sem vásárolhatnának legálisan cigarettát az országban.

Ahogy a fentiekből is látszik, a jogszabály felmenő rendszerben fogja kivezetni a dohánytermékek forgalmazását, vagyis aki 2027-ben már elmúlt 18 éves, arra nem vonatkozik a korlátozás, viszont egy emberöltő alatt így is teljesen betilthatják a dohányzást Új-Zélandon. Ayesha Verall, az ország egészségügyi minisztere ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szabályozásnak köszönhetően ezrek fognak hosszabb és egészségesebb életet élni, az egészségügyi rendszer pedig mintegy 5 milliárd új-zélandi dollárt spórol meg, amit eddig a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kezelésére költöttek.

Öt év múlva elkezdhetik teljesen betiltani a dohánytermékek árusítását Új-Zélandon Amennyiben a törvényjavaslatot a parlament is elfogadja, azok, akik 2027-ben töltik be a 18. életévüket, már soha nem vásárolhatnak legálisan cigarettát az országban.

A "Füstmentes Környezet" törvény más elemei már korábban érvényesülni fognak, hiszen a szabályozás arról is rendelkezik, hogy az országban található mintegy 6000 dohányárusító hely számát fokozatosan 600-ra csökkentik, ezzel együtt pedig a dohánytermékek nikotintartalmát is mérsékelik. Verall elmondta, hogy ezek a változtatások elsősorban a Maori lakosság egészségügyi állapotára lehetnek jó hatással, akik körében az országos átlagnál jóval magasabb, mintegy 20% a dohányosok száma.

A törvény bevezetése Új-Zélandon egyébként már csak azért sem okozhat különösebb gondot, mert az országban már így is rekordalacsony a dohányzási hajlandóság: a legfrissebb kormányzati adatok szerint mindössze a lakosság 8%-a fogyaszt napi szinten klasszikus dohánytermékeket. Ehhez érdemes hozzáteni, hogy Új-Zélandon a dohányzás visszaszorulásával együtt az elmúlt években egyre növekedett viszont az e-cigaretták népszerűsége, amit jelenleg szintén nagyjából a teljes lakosság 8%-a használ - ezekre a termékekre a most elfogadott törvény nem fog vonatkozni.

Bár a törvény fogadtatása általában pozitív volt, a szabályozásnak azért vannak ellenzői is, akik azzal érvelnek, hogy a teljes tiltás fellendítheti a fekete kereskedelmet, emellett pedig a kisebb, helyi üzletek létezését is veszélybe sodorja.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a világ lakosságának 22,3%-a dohányzik rendszeresen, a dohánytermékek fogyasztása pedig évente mintegy nyolcmillió ember életét követeli. Bár az új-zélandihoz hasonló törvényt még sehol máshol nem hoztak, az elmúlt években Magyarországon is számtalan rendelkezés született a dohányzás visszaszorításának érdekében: a dohánygyártókat több lépcsőben kötelezték rá, hogy a cigaretták dobozain előbb figyelmeztető feliratokat, majd a dohányzás káros hatásait ábrázoló illusztrációkat jelenítsenek meg, 2012-től betiltották a zárt légterű helyeken való dohányzást, idén január óta pedig a cigarettákat már csak egységes megjelenésű csomagolásban lehet forgalomba hozni.

(Borítókép: Martin Diebel/Getty Images)

Ha abbahagyjuk a dohányzást, a tüdő elkezdi regenerálni magát Itt az idő leszokni: a kutatók egyelőre nem tudják, miért, de a tüdősejtek egy része épen és egészségesen megússza a dohányzást, ráadásul amint valaki véglegesen leteszi a cigit, ezek elkezdik kijavítani a károkat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.