Aki 2008 után született, már soha nem vehet cigarettát Új-Zélandon

2022 / 12 / 21 / Bobák Áron
Aki 2008 után született, már soha nem vehet cigarettát Új-Zélandon
A napokban elfogadott új törvénytől azt várják, hogy hosszú távon teljesen megszünteti a dohánytermékek fogyasztását az országban.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a csendes-óceáni szigetországban olyan törvényt terjesztettek be, amely 2027-től fokozatosan kivezetné a dohánytermékeket, vagyis azoknak, akik ezután töltik be a 18. életévüket már nem lesz lehetőségük rá, hogy cigarettát vásároljanak. A BBC cikke szerint a törvényt a napokban el is fogadta az új-zélandi országgyűlés, így az már jövőre életbe lép, igaz, néhány évig ennek még nem lehet érzékelni a hatásait. A törvény ugyanis azt mondja ki, hogy aki 2009. január 1-én vagy utána született, nem vásárolhat dohánytermékeket, de mivel azok, akikre ez vonatkozik, a törvény hatályba lépésekor még legfeljebb csak 14 évesek lehetnek, így egyelőre amúgy sem vásárolhatnának legálisan cigarettát az országban.

Ahogy a fentiekből is látszik, a jogszabály felmenő rendszerben fogja kivezetni a dohánytermékek forgalmazását, vagyis aki 2027-ben már elmúlt 18 éves, arra nem vonatkozik a korlátozás, viszont egy emberöltő alatt így is teljesen betilthatják a dohányzást Új-Zélandon. Ayesha Verall, az ország egészségügyi minisztere ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szabályozásnak köszönhetően ezrek fognak hosszabb és egészségesebb életet élni, az egészségügyi rendszer pedig mintegy 5 milliárd új-zélandi dollárt spórol meg, amit eddig a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kezelésére költöttek.

Öt év múlva elkezdhetik teljesen betiltani a dohánytermékek árusítását Új-Zélandon Amennyiben a törvényjavaslatot a parlament is elfogadja, azok, akik 2027-ben töltik be a 18. életévüket, már soha nem vásárolhatnak legálisan cigarettát az országban.

A "Füstmentes Környezet" törvény más elemei már korábban érvényesülni fognak, hiszen a szabályozás arról is rendelkezik, hogy az országban található mintegy 6000 dohányárusító hely számát fokozatosan 600-ra csökkentik, ezzel együtt pedig a dohánytermékek nikotintartalmát is mérsékelik. Verall elmondta, hogy ezek a változtatások elsősorban a Maori lakosság egészségügyi állapotára lehetnek jó hatással, akik körében az országos átlagnál jóval magasabb, mintegy 20% a dohányosok száma.

A törvény bevezetése Új-Zélandon egyébként már csak azért sem okozhat különösebb gondot, mert az országban már így is rekordalacsony a dohányzási hajlandóság: a legfrissebb kormányzati adatok szerint mindössze a lakosság 8%-a fogyaszt napi szinten klasszikus dohánytermékeket. Ehhez érdemes hozzáteni, hogy Új-Zélandon a dohányzás visszaszorulásával együtt az elmúlt években egyre növekedett viszont az e-cigaretták népszerűsége, amit jelenleg szintén nagyjából a teljes lakosság 8%-a használ - ezekre a termékekre a most elfogadott törvény nem fog vonatkozni.

Bár a törvény fogadtatása általában pozitív volt, a szabályozásnak azért vannak ellenzői is, akik azzal érvelnek, hogy a teljes tiltás fellendítheti a fekete kereskedelmet, emellett pedig a kisebb, helyi üzletek létezését is veszélybe sodorja.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a világ lakosságának 22,3%-a dohányzik rendszeresen, a dohánytermékek fogyasztása pedig évente mintegy nyolcmillió ember életét követeli. Bár az új-zélandihoz hasonló törvényt még sehol máshol nem hoztak, az elmúlt években Magyarországon is számtalan rendelkezés született a dohányzás visszaszorításának érdekében: a dohánygyártókat több lépcsőben kötelezték rá, hogy a cigaretták dobozain előbb figyelmeztető feliratokat, majd a dohányzás káros hatásait ábrázoló illusztrációkat jelenítsenek meg, 2012-től betiltották a zárt légterű helyeken való dohányzást, idén január óta pedig a cigarettákat már csak egységes megjelenésű csomagolásban lehet forgalomba hozni.

(Borítókép: Martin Diebel/Getty Images)

Ha abbahagyjuk a dohányzást, a tüdő elkezdi regenerálni magát Itt az idő leszokni: a kutatók egyelőre nem tudják, miért, de a tüdősejtek egy része épen és egészségesen megússza a dohányzást, ráadásul amint valaki véglegesen leteszi a cigit, ezek elkezdik kijavítani a károkat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.