Alakulnak a ballonos űrutazási szolgáltatások - ez lehet az űrturizmus következő nagy trendje

2024 / 06 / 24 / Bobák Zsófia
Alakulnak a ballonos űrutazási szolgáltatások - ez lehet az űrturizmus következő nagy trendje
Újabb cég jelentette be, hogy már 2025-től elindíthatják ballonos űrutazási szolgáltatásukat, aminek keretében az embereket fejenként 60-80 millió forintért szállítják a sztratoszférába.

A Space Perspective és a World View után újabb cég szállt be ballonos űrutazási szolgáltatások versenyébe, hogy a nagy magasságokba való repülést azok számára is elérhetővé tegyék, akik a "hagyományos", rakétákkal történő űrutazások nehézségeit nem szeretnék vállalni. A ballonos utazás előnye, hogy nem igényel különösebb felkészülést, illetve hosszú ideig tartó tréninget, valamit kevésbé terheli a szervezetet, de fontos hozzátenni, hogy a léghajókkal valójában nem jutnak ki az űrbe az utasok, csak a sztratoszféráig (és vissza) szállítják őket. A cégek ennek ellenére rendszerint az űrutazás egy formájaként utalnak a szolgáltatásra, mivel az ígéretek szerint több tíz kilométeres magasságban már lényegében az űrben érezhetik magukat a résztvevők és egészen új perspektívából szemlélhetik a Földet.

A 2020-ban alapított, spanyol EOS-X Space járművei héliummal töltött ballonból és egy kapszulából állnak majd, amelyben 8 személy fér el egyszerre, ebből egy a pilóta feladatait látja el. A ballonok körülbelül 35 kilométeres magasságig szállnak és az utasok öt órán át élvezhetik a látványt, beleértve a két órás emelkedés fázisát is. A luxuskabinokban történő utazás persze elsősorban a tehetősebbek számára lesz elérhető opció, a jegyek ugyanis az EOS-X bejelentése szerint 60-80 millió forint körül mozognak majd. A vállalat eredetileg 2024-re tervezte beindítani a kereskedelmi szolgáltatást, de most már 2025-re csúszott az időpont - ezzel szoros versenybe kerültek a Space Perspective-el, akik szintén 2024 végét, 2025 elejét jelölték ki az első repülés indulásának kezdeteként.

Az EOS-X járműveinek specifikációról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a Space Perspective már bemutatta leendő kapszulájának a Spaceship Neptune-nak első legyártott példányát, ami egy pilótát és nyolc utas tud majd szállítani 30 kilométeres magasságba.

(Fotó: EOS-X)


Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.