Példátlanul sok ember indulhat az űr felé ballonokkal a Space Perspective vezérigazgatója szerint

2024 / 02 / 26 / Bobák Zsófia
Példátlanul sok ember indulhat az űr felé ballonokkal a Space Perspective vezérigazgatója szerint
A Space Perspective ballonokhoz kapcsolt kabinokban viszi majd az embereket 30 kilométeres magasságba.

A Space Perspective egyike azoknak a cégeknek, akik a léghajóval kivitelezett "űrturizmus" megvalósítását tűzték ki célul, hogy alternatívát kínáljanak azok számára, akik szeretnék távolról megtekinteni a Földet, de nem akarnak részt venni egy hosszas elkészületeket igénylő hagyományos űrutazásban. A ballonos megoldással könnyen és ráérősen lehet eljutni, ha nem is az űrbe, de a sztratoszférába, ahonnan már jól megfigyelhető a Föld görbülete, az atmoszféra vékony rétege és az űr sötétje is. A ballon 30 kilométeres magasságba emelkedik és innen már "egy elkülönült határok és fajok nélküli világot" láthatnak az utazás résztvevői - ahogy azt a hasonló szolgáltatást tervező és ugyanazon emberek által alapított World View megfogalmazta - ez pedig a cég reményei szerint új perspektívát adhat számukra.

A Space Perspective az elmúlt évben sokat haladt előre a projekt kivitelezésével és decemberben már a tesztkabint is bemutatták a nagyközönség számára. A tesztelésre használt prototípus még minimalistább a berendezést illetően, de Spaceship Neptune végleges változata a lehetőségekhez képest igazi luxuskörülményeket nyújt az utazóknak, akiket a Space Perspective felfedezőknek nevez: a kabinban kényelmes ülések, italbár és Wi-Fi kapcsolat várja őket. Az utazás legfontosabb részét, a kilátást, hatalmas ablakok biztosítják, amelyek védőréteggel óvják a benne tartózkodókat az UV-sugárzástól. A Spaceship Neptune 4,9 méter átmérőjű kapszulájában egyszerre nyolc utas és egy kapitány tud helyet foglalni.

A léghajót többféle módszerrel védik út közben: a ballont speciális varrásokkal látták el, amelyek az anyag kilyukadása esetén megakadályozzák a szakadás terjedését, a kabin alján pedig egy kúp alakú berendezés található, ami a visszaérkezés végén megoldja, hogy a kabin megfelelő pozícióban lebegjen a vízen. A Space Neptune ugyanis egy hajóról indul és a vízre ereszkedik le a hat óráig tartó út végeztével. A hidrogénnel töltött ballon lassan, 19 km/h-ás sebességgel emelkedik, így az utasok sokáig élvezhetik a látványt és sokkal egyszerűbben jutnak a magasba, mint az űrrepülőgépekkel kivitelezett űrugrások alkalmával. Igaz, hogy az ilyen űrugrásokat kínáló szolgáltatások során, mint amit például a Virgin Galactic is biztosít a VSS Unity űrrepülőgéppel, sokkal magasabbra szállítják az embereket, akik még a súlytalanság érzését is átélhetik a 80 kilométert meghaladó magasságban egy pár perc erejéig.

Az Excelsior tesztkapszulát a Space Perspective hamarosan elkezdi tesztelni az első tíz alkalommal üresen, majd legénységgel együtt és ha minden a tervek szerint alakul, a kereskedelmi szolgáltatást 2024 végén vagy jövő év elején elindítják. Egy jegy a Spaceship Neptune-on 45 millió forintba kerül és az elkövetkező évekre már az összes szabad hely elkelt, ezért az érdeklődők hosszú várakozásra számíthatnak. A Space Perspective vezérigazgatóinak célja, hogy minél több embert jutassanak fel a magasba, ennek érdekében az árakat előbb-utóbb csökkentik és a kabinok méretét növelik, hogy több utast tudjanak szállítani.

"Példátlanul sok embert fogunk az űrbe szállítani"

- mondta el Jane Poynter, a cég egyik alapítója a Space.com interjújában, hozzátéve, hogy a ballonokkal azok is utazhatnak majd, akik az űrutazás más formáit valamilyen okból nem vehetik igénybe.

(Fotó: Space Perspective)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.