Ballonnal a sztratoszférába - az űrturizmus új formája alakul

2022 / 04 / 03 / Bobák Zsófia
Ballonnal a sztratoszférába - az űrturizmus új formája alakul
Egy stadion méretű, héliummal töltött ballonhoz csatolt kapszulában élvezhetik az utasok a felkelő Nap látványát, ha néhány órára maguk mögött szeretnék hagyni a földi kötöttségeket. A kapszula első prototípusa már elkészült, az indulásra két év múlva lehet számítani.

A World View egyike azoknak a cégeknek, amelyek a fellendülőben lévő űrturizmus területén készülnek olyan szolgáltatást nyújtani, ami nem csak a milliárdosok számára teszi elérhetővé az űr látványát, hanem valamivel megfizethetőbb áron kínálja majd az utazásokat, amelyek azonban így is bőven a luxuskategóriás programok sorába tartoznak majd. Kérdés, hogy az űrturizmus, ami a kétezres évek elején még jóval bonyolultabb előkészületeket igényelt, mivel elsősorban a Nemzetközi Űrállomásra tartó utat jelentette, mikor és milyen mértékben válik valóban tömegek számára elérhető opcióvá, de egyhamar még nem lehet erre számítani.

Ahogyan annak idején a repülőgépekkel való utazás is eleinte a kiváltságosabbak számára kínált különleges, újszerű közlekedési lehetőséget, és sok időbe telt, mire eljutottunk a mára már megszokott, hatalmas méretű és utasokkal tömött járatok és olcsó jegyek korszakáig, úgy az űrutazás, vagy legalábbis annak bizonyos formái is hasonló utat járhatnak be: első körben a gazdagabbak szórakozása lehet, később, ahogy egyre nő az érdeklődés és az igény a szolgáltatás iránt, úgy mehetnek valamivel lejjebb a jegyárak is. Ezt a jövőt a cégek közötti verseny is elősegítheti, amibe egyre többen szállnak be: a Blue Origin és a Virgin Galactic mellé felsorakoznak azok a vállalatok is, amelyek az űr látványát ígérik az ügyfeleknek, tehát a szolgáltatásuk tulajdonképpen az űrturizmus kategóriájába esik, annak ellenére, hogy az utasaink valójában nem jutnak el az űr határára.

A World View is ilyen programokat kínál hamarosan, a tervek szerint már két év múlva: a héliummal töltött ballonjaik, amelyek látványos helyszínekről, mint például a Grand Canyonból indulnak, harminc kilométer magasságig emelkednek, ahonnan már látható a Föld görbülete, az atmoszféra vékony rétege, a felkelő Nap első sugarai és az űr sötétje is.

"A World View küldetése, hogy annyi embert vigyen az űr határára, amennyit csak lehetséges,

hogy 30 000 méter magasságban egy elkülönült határok és fajok nélküli világot láthassanak és azzal a vággyal térjenek vissza, hogy jobb hellyé tegyék a bolygót." - írták a cég közleményében tavaly októberben, mikor elkezdték fogadni az első megrendeléseket a leendő utakra.

Ugyan a 30 kilométeres magasság a hagyományos definíciók szerint nem az űr határa, csak a sztratoszféra és egyelőre a 16,5 millió forintos jegyek sem számítanak olcsónak, de a cég, elmondása szerint, elkötelezett amellett, hogy újradefiniálja az űrturizmus fogalmát és megmutassa a Föld lakosainak a bolygó törékenységét. Tavalyi bejelentésük szerint az első útjukon a Space for Humanity által kiválasztott utasok vesznek majd részt, akiknek költségeit a szervezet állja. A Space for Humanity célja, hogy az úgynevezett overview effectet (áttekintő hatást) megismertesse az emberekkel, amelynek életreszóló élménye potenciálisan új és jobb perspektívát adhat a Földön való élettel kapcsolatban. A szervezet programjába beválogatott jelentkezők emiatt a fizikai felkészítés mellett pszichológiai és vezetői tréningen is részt vesznek, amelynek során

"minden személy kifejleszti a saját társadalmi hatás programját",

azaz tervet készít azzal kapcsolatban, hogy hogyan használja majd jó célokra az úton szerzett tapasztalatokat.

A World View tehát két év múlva tervezi elindítani a szolgáltatását, és a ballonhoz kapcsolt kabin prototípusát már be is mutatták az austini SXSW fesztiválon. Az Explorer Capsule (Felfedező Kapszula) tíz fő: nyolc utas és két személyzeti tag számára biztosít helyet, akik hatalmas ablakokon és teleszkópon keresztül figyelhetik az eléjük terülő látványt. Az utastér kialakítása a legalább hat órányi út közben is kényelmet nyújt, koktélbárral és felszolgált ételekkel kiegészítve.

A kapszulát a brit PriestmanGoode cég tervezte, amely korábban már számos közlekedési eszköz, többek között a londoni metró berendezésében is közreműködött. A most bemutatott prototípus még további fejlesztések elébe néz, így a végleges verzió formája változthat, de a munka hamarosan megkezdődik, hogy a működőképes modellt is létrehozzák a közeljövőben.

(Fotó: World View Enterprises)

Hatalmas ballonokkal szállítana embereket a sztratoszférába egy arizoniai cég Bár ezzel a módszerrel csak harminc kilométeres magasságig juthatnának az utasok, de jóval olcsóbb is lenne, mint egy valódi űrutazás.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.