Allergiagyógyszer és lepra elleni készítmény is gyógyíthatja a koronavírust

2020 / 07 / 28 / Bobák Áron
Allergiagyógyszer és lepra elleni készítmény is gyógyíthatja a koronavírust
Egy nemzetközi kutatókból álló csapatnak összesen 21 olyan, már létező gyógyszert sikerült azonosítaniuk, ami hatásos lehet a SARS-COV-2-vel szemben.

Bár Magyarországon szerencsére eddig nem kezdett el újra drasztikusan emelkedni a koronavírus-fertőzöttek száma, a világ számos országában a járvány soha nem múlt el, vagy éppen most kezdődik a második hulláma. A kutatók emiatt versenyt futnak az idővel, hogy mielőbb megtalálják az ellenszert, ennek érdekében pedig több ezer, már forgalomban lévő gyógyszert is tesztelnek a a SARS-COV-2-re.


A COVID-19 fertőzések számának alakulása a világon (Forrás: Worldometer)

Egy nemzetközi kutatókból álló csapat most a Nature tudományos folyóiratban számolt be az eddigi eredményeiről, amelynek keretében száz olyan gyógyszert azonosítottak, amelyek antivirális hatást mutattak a COVID-19 kórokozójával szemben. Ezek között 21 olyan volt, amelyek biztonságosan alkalmazhatóak akkora dózisban, ami már hatásos lehet. A kutatás vezetője, Sumit Chanda elmondta, hogy jelenleg a Remdesivir nevű gyógyszert használják a koronavírus kezelésére, ami lerövidíti a gyógyulási időt, viszont nem minden betegnél hatásos. Sanford Burnham Prebys orvosi kutatóintézet Immunitás és Patogenezis Programjának igazgatója szerint a kutatásuk jelentősen kiszélesítheti a COVID-19 kezelésének lehetőségeit, főként, hogy a készítmények jelentős részénél már klinikailag igazolták, hogy embereken is biztonságosan alkalmazhatóak.

A 21 gyógyszer közül 13 esetében klinikai tesztekben vizsgálják a gyógyszer hatékonyságát állatokon valamint tüdő organoidokon, amelyek az emberi tüdőt szimuláló sejtpopulációk. Ha hatásosnak bizonyulnak, akkor a kutatók az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalhoz (FDA) fognak fordulni, hogy megkezdhessék a klinikai teszteket embereken is. A szervezet a 21 gyógyszer közül kettőt amúgy már korábban engedélyezett más betegségekre, az Asztemizolt allergia ellen, míg a Klofazimin nevű gyógyszert lepra kezelésére. Kis szépséghiba, hogy az Asztemizolt, ami egy második generációs antihisztamin, 1999-ben kivonták a forgalomból az akár halálos kimenetelű mellékhatásai miatt, a Klofazimin alkalmazása pedig szintén elég súlyos tünetekkel járhat.

A kutatás a Bill és Melinda Gates Alapítvány által támogatott ReFrame program keretében valósult meg, aminek célja, hogy már létező, klinikailag tesztelt gyógyszerek tesztelésével találjanak gyógymódokat az emberiséget sújtó betegségekre.

(Science Daily, Borítókép: Cristobal Marambio/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.