Allergiagyógyszer és lepra elleni készítmény is gyógyíthatja a koronavírust

2020 / 07 / 28 / Bobák Áron
Allergiagyógyszer és lepra elleni készítmény is gyógyíthatja a koronavírust
Egy nemzetközi kutatókból álló csapatnak összesen 21 olyan, már létező gyógyszert sikerült azonosítaniuk, ami hatásos lehet a SARS-COV-2-vel szemben.

Bár Magyarországon szerencsére eddig nem kezdett el újra drasztikusan emelkedni a koronavírus-fertőzöttek száma, a világ számos országában a járvány soha nem múlt el, vagy éppen most kezdődik a második hulláma. A kutatók emiatt versenyt futnak az idővel, hogy mielőbb megtalálják az ellenszert, ennek érdekében pedig több ezer, már forgalomban lévő gyógyszert is tesztelnek a a SARS-COV-2-re.


A COVID-19 fertőzések számának alakulása a világon (Forrás: Worldometer)

Egy nemzetközi kutatókból álló csapat most a Nature tudományos folyóiratban számolt be az eddigi eredményeiről, amelynek keretében száz olyan gyógyszert azonosítottak, amelyek antivirális hatást mutattak a COVID-19 kórokozójával szemben. Ezek között 21 olyan volt, amelyek biztonságosan alkalmazhatóak akkora dózisban, ami már hatásos lehet. A kutatás vezetője, Sumit Chanda elmondta, hogy jelenleg a Remdesivir nevű gyógyszert használják a koronavírus kezelésére, ami lerövidíti a gyógyulási időt, viszont nem minden betegnél hatásos. Sanford Burnham Prebys orvosi kutatóintézet Immunitás és Patogenezis Programjának igazgatója szerint a kutatásuk jelentősen kiszélesítheti a COVID-19 kezelésének lehetőségeit, főként, hogy a készítmények jelentős részénél már klinikailag igazolták, hogy embereken is biztonságosan alkalmazhatóak.

A 21 gyógyszer közül 13 esetében klinikai tesztekben vizsgálják a gyógyszer hatékonyságát állatokon valamint tüdő organoidokon, amelyek az emberi tüdőt szimuláló sejtpopulációk. Ha hatásosnak bizonyulnak, akkor a kutatók az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalhoz (FDA) fognak fordulni, hogy megkezdhessék a klinikai teszteket embereken is. A szervezet a 21 gyógyszer közül kettőt amúgy már korábban engedélyezett más betegségekre, az Asztemizolt allergia ellen, míg a Klofazimin nevű gyógyszert lepra kezelésére. Kis szépséghiba, hogy az Asztemizolt, ami egy második generációs antihisztamin, 1999-ben kivonták a forgalomból az akár halálos kimenetelű mellékhatásai miatt, a Klofazimin alkalmazása pedig szintén elég súlyos tünetekkel járhat.

A kutatás a Bill és Melinda Gates Alapítvány által támogatott ReFrame program keretében valósult meg, aminek célja, hogy már létező, klinikailag tesztelt gyógyszerek tesztelésével találjanak gyógymódokat az emberiséget sújtó betegségekre.

(Science Daily, Borítókép: Cristobal Marambio/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.