Még két-háromszáz millió év és kialakul Amasia, a következő szuperkontinens

2022 / 10 / 04 / Bobák Zsófia
Még két-háromszáz millió év és kialakul Amasia, a következő szuperkontinens
A Csendes-óceán bezárulása után egy hatalmas, összefüggő területű kontinens jön létre, amelynek belső régióira rendkívüli szárazság lesz jellemző.

Amasia vagy Amázsia egy egyelőre csak hipotézisekben létező szuperkontinens, ami akkor jön majd létre, mikor a jelenleg még elkülönülő, óceánokkal határolt földrészek egybeolvadnak és hatalmas kiterjedésű egységes szárazföld alakul ki belőlük. Ennek a folyamatnak során a számítások szerint először Ausztrália találkozik Ázsiával, majd Észak-, és Dél-Amerika is csatlakozik hozzájuk, amikor a Csendes-óceán bezárul. A tektonikus mozgások elemzése által a kutatók ezt az időpontot meglehetősen távolra, bár földtörténeti léptékkel mérve nem is olyan nagy messzeségbe helyezik, körülbelül 200-300 millió év múlva alakulhat ki a bolygó következő szuperkontinense.

Amasia leendő formájáról, születésének időpontjáról és létrejöttének körülményeiről régóta folynak a viták és számos elmélet tárgyalja a formálódásának pontos folyamatát, de a legújabb számítások szerint a kontinens alakulását nem a fiatalabb óceánok, az Atlanti-, vagy az Indiai-óceán változása, hanem a Csendes-óceán fokozatos "fogyása" fogja befolyásolni leginkább. Az Új-Curtin Egyetem geofizikusai által vezetett kutatás során a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a már korábban is megjósolt, a szuperkontinens létrejöttéhez vezető események legfeljebb 300 millió év múlva befejeződnek és ebben a legnagyobb szerepet a Csendes-óceán kapja, mivel a régebbi szuperkontinenseket kialakító ciklusok menetétől eltérően, immár az extroverzió, vagyis kifelé forduló irányban zajló folyamatok fognak dominálni az introverziós történések helyett.


A Yale geológusainak modellje a következő, egyelőre még hipotetikus szuperkontinensről (Kép: Yale Egyetem)

Utóbbi során, úgy, ahogy a prekambriumi időkben történt, az erősebb óceáni litoszféra adja az alapját a kontinensek változásaihoz, ami a belső óceánok bezárulását eredményezheti, az extroverzió esetén a kontinenst körülvevő, külső óceán kiterjedése módosul. A szuperkontinensek létrejöttének két módozata a régmúltban több jól ismert gigaföldrészt is kialakított: a legutóbbi szuperkontinenst, Pangeát, ami körülbelül 300 millió évvel ezelőtt született introverziós folyamatokkal, majd a most létező kontinensekre töredezett 175 millió évvel ezelőtt, Rodíniát, az 1,3-0,75 milliárd évvel ezelőtt létezett kontinenst, ami extroverzióval alakult ki, vagy éppen Gondvanát, ami a kambriumi időkben, 550-500 millió éve formálódott szintén extroverzióval és többek között belőle alakult ki később Pangea is.

A szuperkontinensek kialakulásának ciklusa azonban egyes tanulmányok szerint eltérhet ezektől a modellektől: a Yale kutatóinak számításai szerint Amasia úgynevezett ortoverzióval fog alakot ölteni, vagyis nem az Atlanti-, és az Indiai-óceán bezárulása fogja a döntő lépést jelenteni, sem a Csendes-óceáné, ehelyett először a Karibi-, és a Jeges-tenger tűnik majd el a szuperkontinens kialakulásának első fejezete során. Észak-, és Dél-Amerika fúziója után Európával és Ázsiával ütközik az amerikai kontinens az Északi-sark területénél. A 2012-ben publikált teória az eseményt még 50-200 millió évvel ezutánra helyezi az időben és a becsléseket a vizsgált ősi kőzetek mágneses jellemzőire alapozza.


Az Új-Curtin Egyetem kutatóinak illusztrációja a leendő szuperkontinensről (Kép: Új-Curtin Egyetem)

Az Új-Curtin Egyetem tudósai az eredményekre a Föld tektonikus mozgásának elemzésével jutottak, amelyeket egy szuperszámítógép segítségével modelleztek és vetítettek ki az elkövetkező sok millió évre, az ő elméletük szerint az extroverziós folyamat játssza tehát a döntő szerepet Amasia esetében. A Csendes-óceán, ami a bolygó legidősebb óceánja, a dinoszauruszok kora óta csökken méretében, átlagban évente néhány centimétert, így körülbelül 200-300 millió év alatt zárul be végleg. Azt elég nehéz lenne megjósolni, hogy az ekkor keletkező szuperkontinensen hogyan zajlik majd az élet és milyen ökoszisztémák alakulnak ki, de a mostani környezettől gyökeresen eltérő feltételek között élnek majd ekkoriban az élőlények közösségei.

"A Föld drasztikusan megváltozik, mikor Amasia kialakul.

A tengerszint várhatóan alacsonyabb lesz, és a szuperkontinens hatalmas belső területe nagyon száraz lesz, magas napi hőmérsékleti eltérésekkel." - mondta el Cseng-Hsziang Li, az egyetem professzora.

A szuperkontinenseket leíró modellek azonban teret hagynak az egészen eltérő teóriáknak is, az Amasiáról szóló jövendölések mellett például számos más elmélet is akad, amelyek a szuperkontinens-ciklus következő tagját igyekeznek körvonalazni, ilyen többek között a Pangea Proximát bemutató koncepció is, amelyről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

(Fotó: Nicolle Rager Fuller, New Curtin University, Yale University)

Egy kontinens mindenek felett – ilyen lesz a Föld 250 millió év múlva Minden jelenleg ismert földrész egy új szuperkontinens részévé válik majd, kivéve egyet.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.