Amerikában már készülnek a klímaváltozást kísérő tömeges elvándorlásra

2020 / 09 / 20 / Perei Dóra
Amerikában már készülnek a klímaváltozást kísérő tömeges elvándorlásra
A New York Times és a ProPublica nonprofit szervezet közös interaktív térképcsomagja megjeleníti az USA azon (még élhető) részeit, ahová az emberek elmenekülhetnek a környezeti katasztrófák elől. Az extrém meleg, a gyakori árvizek és tűzvészek miatt azonban a lehetséges életterek száma egyre csak szűkül.

A klímaváltozás miatt az Egyesült Államok egyes területei már most szinte teljesen élhetetlenek, elég csak a nyugati parton élőkre gondolnunk, ahol a jelenlegi tűzvészekben eddig legalább huszonheten meghaltak, az oregoni Portland levegőjének minőségét pedig olyan veszélyesnek mérték múlt hét hétfőn, hogy a hatóságok Tweeteren figyelmeztettek, hogy senki se merészkedjen ki.

A ProPublica és a New York Times Magazin új, interaktív térképsorozata megmutatja az éghajlati viszonyok lehetséges változásainak alakulását az egész országra vetítve, és adott esetben lakhelyük elhagyására figyelmezteti az embereket. Az egyik legnagyobb kockázatot a rendkívüli hőség jelenti, különösen délen és délnyugaton. Előrejelzések szerint, ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, a század közepére Arizona egyes részein a hőmérséklet az év felében meghaladhatja a 35 Celsius-fokot. Egyes területeken pedig

a szélsőséges hő és páratartalom együttes ingadozása átlépheti azt a kritikus küszöböt, ami felett már halálos lehet a kint tartózkodás.

Egy másik térkép megmutatja, hogy nagyjából mennyi épület süllyedhet el a tengerszint emelkedésével, míg egy harmadik a nagy tűzesetek növekvő kockázatát mutatja - bár azt nem jelzi, hogy emiatt mely területeken romlik jelentősen a levegőminőség - . A hőmérséklet, és az aszályos időszakok gyakoriságának emelkedésével sok államban az élelmiszertermesztés is nehezebb lesz: az egyik térkép ennek kapcsán megmutatja, hogyan csökken a terméshozam egyre nagyobb ütemben délen. Bizonyos államokat gazdaságilag is jobban súlyt a klímaváltozás, mivel az emelkedő hőmérséklet és egyéb változások megnehezítik a kinti munkát, növelik a víz- és villanyszámlákat és kihatnak a mezőgazdaságra. (A klímaváltozás gazdasági hatásait elemző 2017-es térkép hasonló értékeket mutatott.) Míg az amerikaiak egy része már most vándorlásra kényszerül a globális felmelegedés miatt, a térképek is azt mutatják, hogy

lakóhelyváltással sem lehet teljesen elkerülni a hatásokat.

Közép-nyugaton például megúszhatnak bizonyos problémákat, de rendkívüli hő- és páratartalom-emelkedést (plusz a jövőben valószínűleg árvizek és hevesebb viharok is sújtják majd a térséget) nem. Ugyanakkor a felvázolt eshetőségek egyike sem garantált tény,  a ProPublica weboldalán elérhető interaktív térképek éppen ezért felvázolnak egy legrosszabb, és egy mérsékeltebb forgatókönyvet is.

(Fotó: ProPublica)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.