Amerikában már készülnek a klímaváltozást kísérő tömeges elvándorlásra

2020 / 09 / 20 / Perei Dóra
Amerikában már készülnek a klímaváltozást kísérő tömeges elvándorlásra
A New York Times és a ProPublica nonprofit szervezet közös interaktív térképcsomagja megjeleníti az USA azon (még élhető) részeit, ahová az emberek elmenekülhetnek a környezeti katasztrófák elől. Az extrém meleg, a gyakori árvizek és tűzvészek miatt azonban a lehetséges életterek száma egyre csak szűkül.

A klímaváltozás miatt az Egyesült Államok egyes területei már most szinte teljesen élhetetlenek, elég csak a nyugati parton élőkre gondolnunk, ahol a jelenlegi tűzvészekben eddig legalább huszonheten meghaltak, az oregoni Portland levegőjének minőségét pedig olyan veszélyesnek mérték múlt hét hétfőn, hogy a hatóságok Tweeteren figyelmeztettek, hogy senki se merészkedjen ki.

A ProPublica és a New York Times Magazin új, interaktív térképsorozata megmutatja az éghajlati viszonyok lehetséges változásainak alakulását az egész országra vetítve, és adott esetben lakhelyük elhagyására figyelmezteti az embereket. Az egyik legnagyobb kockázatot a rendkívüli hőség jelenti, különösen délen és délnyugaton. Előrejelzések szerint, ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, a század közepére Arizona egyes részein a hőmérséklet az év felében meghaladhatja a 35 Celsius-fokot. Egyes területeken pedig

a szélsőséges hő és páratartalom együttes ingadozása átlépheti azt a kritikus küszöböt, ami felett már halálos lehet a kint tartózkodás.

Egy másik térkép megmutatja, hogy nagyjából mennyi épület süllyedhet el a tengerszint emelkedésével, míg egy harmadik a nagy tűzesetek növekvő kockázatát mutatja - bár azt nem jelzi, hogy emiatt mely területeken romlik jelentősen a levegőminőség - . A hőmérséklet, és az aszályos időszakok gyakoriságának emelkedésével sok államban az élelmiszertermesztés is nehezebb lesz: az egyik térkép ennek kapcsán megmutatja, hogyan csökken a terméshozam egyre nagyobb ütemben délen. Bizonyos államokat gazdaságilag is jobban súlyt a klímaváltozás, mivel az emelkedő hőmérséklet és egyéb változások megnehezítik a kinti munkát, növelik a víz- és villanyszámlákat és kihatnak a mezőgazdaságra. (A klímaváltozás gazdasági hatásait elemző 2017-es térkép hasonló értékeket mutatott.) Míg az amerikaiak egy része már most vándorlásra kényszerül a globális felmelegedés miatt, a térképek is azt mutatják, hogy

lakóhelyváltással sem lehet teljesen elkerülni a hatásokat.

Közép-nyugaton például megúszhatnak bizonyos problémákat, de rendkívüli hő- és páratartalom-emelkedést (plusz a jövőben valószínűleg árvizek és hevesebb viharok is sújtják majd a térséget) nem. Ugyanakkor a felvázolt eshetőségek egyike sem garantált tény,  a ProPublica weboldalán elérhető interaktív térképek éppen ezért felvázolnak egy legrosszabb, és egy mérsékeltebb forgatókönyvet is.

(Fotó: ProPublica)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.